Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Καταδικαστική απόφαση για τις άθλιες συνθήκες στις Φυλακές Σταυρακίου

Από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Καταδικαστική απόφαση για τις άθλιες συνθήκες στις Φυλακές Σταυρακίου
Αφορούσε ομαδική προσφυγή κρατουμένων…
Την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε ομαδική προσφυγή για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Ιωαννίνων, γνωστοποίησε με χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση αυτή φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές Σταυρακίου και στις οποίες επανειλημμένα έχει αναφερθεί ο «Π.Λ.», χωρίς όμως να υπάρχει εικόνα βελτίωσης στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα.
Το δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 3 ΕΣΔΑ (απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση) σε βάρος 47 (μεταξύ των οποίων και 8 αλλοδαποί) κρατουμένων στις φυλακές Ιωαννίνων για την περίοδο 2008-09.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η απόφαση αυτή μέσα από ομαδική προσφυγή αναδεικνύει τα χρόνια προβλήματα που χαρακτηρίζουν τις ελληνικές φυλακές ύστερα από έλεγχο ενός διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου των κανόνων εσωτερικού και διεθνούς δικαίου, που ρυθμίζουν τις προδιαγραφές συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων.
Οι προσφεύγοντες ισχυρίστηκαν ότι διαβιούσαν σε ελάχιστο χώρο μαζί με πολλούς άλλους συγκρατούμενούς τους χωρίς εξαερισμό (σε μία φυλακή που σχεδιάστηκε για 80 αλλά φιλοξενούσε την περίοδο αυτή 220 κρατούμενους), χωρίς να διατίθεται καμία καρέκλα ή τραπέζι, ότι ο μόνος προσωπικός τους χώρος ήταν η επιφάνεια του κρεβατιού, ότι δεν υπήρχε δυνατότητα δημιουργικής αναψυχής και απασχόλησης.
Επίσης ότι πολλοί κρατούμενοι έπασχαν από ασθένειες, και κυρίως από έντονο στρες, χωρίς να τους παρέχεται θεραπεία.
Τα παραπάνω δεν αντικρούστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν έλαβε υπόψη της ούτε και προγενέστερο σχετικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη που είχε πραγματοποιήσει αυτοψία στις φυλακές.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει με την προσδοκία η απόφαση αυτή να παίξει σημαντικό ρόλο στην βελτίωση της άθλιας κατάστασης που επικρατεί σήμερα στις ελληνικές φυλακές και η οποία επιδεινώνεται σε καιρό οικονομικής ύφεσης
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/8314