Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

e-mail που λάβαμε

(συνέχεια από τα e-mail που λάβαμε μέχρι 9/10/2011



Η Πανηπειρωτ​ική Συνομοσπον​δία Ελλάδος, αποχαιρετά τον φωτογράφο της Ηπείρου και του αγώνα της Αντίστασης​, Κώστα Μπαλάφα.
Φωτογραφία του Κώστα Μπαλάφα, αντάρτη, στα βουνά της Ηπείρου.
Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΛΑΦΑ
Ένα διαλεχτό παιδί της Ηπείρου "ταξίδεψε" για πάντα. Ο βετεράνος φωτογράφος της Εθνικής Αντίστασης Κώστας Μπαλάφας πέθανε σε ηλικία 91 ετών. Γεννημένος στην Κυψέλη της Άρτας στα 1920, από την ηλικία των δέκα ετών απόδημος Ηπειρώτης στην Αθήνα, αρχικά, και κατόπιν σπουδαστής στην Ιταλία, έζησε από κοντά στην Ήπειρο τα μαρτύρια του λαού μας στην Κατοχή και την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης. Εμπνεύστηκε από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ, κατατάχτηκε στο 85ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ και με το τουφέκι στο ένα χέρι και τη φωτογραφική του μηχανή στο άλλο αποτύπωσε συγκλονιστικά το Αντάρτικο στην Ήπειρο. Οι εικόνες του αποτυπώνουν το μεγαλείο της Αντίστασης, "τον ενθουσιασμό και τη λεβεντιά των ανταρτών αλλά και τις καταστροφές, τους σκοτωμούς, τα καμένα χωριά και τον πόνο του λαού μας".
Τα φωτογραφικά του όπλα ελάχιστα, μια μικρή φωτογραφική μηχανή και μερικά κουτιά φιλμ που εξαγόρασε με λίγο καλαμποκάλευρο από τα συντρίμμια ενός Ιταλικού αεροπλάνου κοντά στα Γιάννενα στις αρχές του πολέμου. Φωτογράφιζε ακόμη και την ώρα της μάχης, στα χαρακώματα, όντας παράτολμος αλλά και επινοητικός, έχοντας επίγνωση της μεγάλης αποστολής του, εγγράφοντας με το έργο του υποθήκες εθνικής, κοινωνικής αυτογνωσίας για τις γενιές του μέλλοντος.
Χρειάστηκαν 31 ολόκληρα χρόνια για να αποκαλυφθεί το αρχείο του που αναγκαστικά παρέμεινε κρυμμένο σε δίσεκτες εποχές για τη δημοκρατία στον τόπο μας. Ο ίδιος επιμελήθηκε την έκδοσή του, με δικά του κείμενα, στην εμβληματική έκδοση "ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ" που θα αποτελεί για πάντα ένα ιστορικό δίδαγμα για τις γενιές που θάρχονται. Ο ομότεχνός του, κορυφαίος φωτογράφος Σπύρος Μελετζής προλογίζοντας την έκδοση χαρακτήριζε τον Κώστα Μπαλάφα σαν “αγιάτρευτα ερωτευμένο με τον τόπο του και τους ανθρώπους". Κι ο ίδιος ο Κώστας Μπαλάφας, στην αρχή του βιβλίου του, σε μια μόλις παράγραφο, αποτυπώνει την επιτομή της Ηπειρώτικης Ιστορίας:
"Είναι ίσως στη μοίρα του Ηπειρώτικου λαού να ζει σ΄αδιάκοπους αγώνες. Αγωνίζεται να επιβιώσει πάνω στην κακοτράχαλη γη όπου βρέθηκε, καλλιεργώντας άγονες πλαγιές και στίβει, θάλεγε κανείς, στα δυο του χέρια το λιγοστό τους χώμα, ποτίζοντάς το με οδρώτα, για να το κάμει να καρπίσει. Ζει την πίκρα της ξενιτειάς στην προσπάθειά του να λύσει το καυτό πρόβλημα ζωής και προκοπής. Κι ακόμα αγωνίζεται ν΄αντιμετωπίσει τους αλλεπάληλους δυνάστες που κατά καιρούς δεν έπαψαν να πατούν τα χώματά του."
Ο ίδιος, σαν παλιός αντάρτης, ήταν σίγουρος για το μέλλον:
"Σ' αυτούς που σημέδεψαν την ιστορία με αίμα και πυρωμένο σίδερο ας πούμε σήμερα σα σε μνημόσυνο: Αδέρφια κοιμηθείτε ήσυχα αυτού που δεν υπάρχουν μίση, πόνος ή στεναγμός. Οι αγώνες σας, όπως όλοι οι τίμιοι αγώνες των λαών, δεν χάνονται".
Σήμερα που ο λαός και ο τόπος μας βρίσκονται μπρος σε νέους, δύσκολους αγώνες, η απώλεια του Κώστα Μπαλάφα βαραίνει περισσότερο. Η προσφορά και το έργο του, όμως, η μεγάλη επιλογή της ζωής του - να σταθεί αντάρτης φωτογράφος μέσα στη μάχη και να κάνει το φακό του όπλο στη μάχη της απελευθέρωσης - μας εμπνέει και μας εμψυχώνει στους αγώνες του σήμερα και του αύριο, στους αδιάκοπους αγώνες του Ηπειρώτικου λαού.
Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ αποχαιρετά στο πρόσωπο του Κώστα Μπαλάφα ένα από τα πιο διαλεχτά παιδιά της Ηπείρου, με έργο διαχρονικής αξίας και προσφοράς για το λαό και τον τόπο μας. Η ζωή και το έργο του Κώστα Μπαλάφα αποτυπώνουν υποδειγματικά μερικές από τις καλύτερες σελίδες της διαδρομής της Ηπείρου και της Ηπειρώτικης Αποδημίας στην Ιστορία και το χρόνο.
Με απόφασή του, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Σ.Ε. θα παρευρεθεί στην κηδεία του, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στις 5:30 μμ στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου προσκαλώντας κάθε Ηπειρώτη στον τελευταίο ασπασμό.
Παράλληλα η Π.Σ.Ε. - που είχε βραβεύσει εν ζωή τον Κώστα Μπαλάφα - προετοιμάζει ξεχωριστό αφιέρωμα στο έργο και την προσφορά του Κώστα Μπαλάφα στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων για τα 75 χρόνια της Π.Σ.Ε. και τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων, την άνοιξη του 2012.








Θάνατος Κ. Μπαλάφα
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΛΑΦΑ
http://www.avrioepirus.gr/
Αποχαιρετισμός στον Κώστα Μπαλάφα
Εκφράζουμε την βαθειά θλίψη και οδύνη μας για την απώλεια του συμπατριώτη μας φωτογράφου της Αντίστασης Κώστα Μπαλάφα. Στο φωτογραφικό έργο του, τόσο από την πορεία του ελληνικού στρατού στον πόλεμο του 1940 και τη στρατιωτική δράση του ΕΛΑΣ στην κατεχόμενη Ήπειρο όσο και από την καθημερινή ζωή και το μόχθο των ανθρώπων στα μεταπολεμικά χρόνια, ο Μπαλάφας έχει αιχμαλωτίσει τη νεώτερη ιστορία. Η γενέτειρά του Κυψέλη (Χώσεψη) των Τζουμέρκων, τα Γιάννενα όπου σπούδασε και όλη η Ήπειρος οφείλουμε σ’ αυτόν ένα ανεκτίμητο στοιχείο της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τον φωτογράφο της Αντίστασης !
10-10-2011








ΨΗΦΙΣΜΑ της Πανηπειρωτ​ικής Συνομοσπον​δίας Ελλάδος για την επιβολή φόρου ακινήτου περιουσίας
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 105 52 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.:210-3243822 – Fax: 2103243281
www.panepirotiki.com - email: info@panepirotiki.com

Αρ. Πρωτ. 2091 Αθήνα 10/9/2011
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, στη συνεδρίαση του της 6ης Οκτωβρίου 2011, συζήτησε το θέμα επιβολής έκτακτου τέλους επί των ακινήτων που επέβαλλε η Κυβέρνηση κατ΄ επιταγή της Τρόικας με το νόμο 4021/2011και κατέληξε στο ακόλουθο ψήφισμα διαμαρτυρίας:
Το χαράτσι που επέβαλε η κυβέρνηση στη μικροϊδιοκτησία (απαλλάσσοντας με ευνοϊκές εξαιρέσεις την βιομηχανία, τη βιοτεχνία και τους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων), έχει εξοργίσει την Ηπειρωτική αποδημία και τον Ελληνικό λαό.
Πέραν του ότι το εν λόγω χαράτσι είναι αντιλαϊκό και αντισυνταγματικό, πέραν του ότι αποτελεί στίγμα αντιλαϊκού θράσους, σε συνδυασμό και με τα αλλεπάλληλα έκτακτα και βάρβαρα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και που κυρίως πλήττουν τα χαμηλά λαϊκά εισοδήματα, ο λαός μας έχει οδηγηθεί πλέον σε απελπισία και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα αναγκαία και στοιχειώδη.
Η ΠΣΕ καλεί τις οργανώσεις της Ηπειρωτικής αποδημίας με συγκεντρώσεις, ανακοινώσεις, να διαφωτίσουν τα μέλη τους, έτσι ώστε να αντισταθούν και να μη σκύψουν το κεφάλι, γιατί η άρνηση πληρωμής είναι αναγκαία πράξη για τους μη έχοντες και πράξη αλληλεγγύης για κείνα τα λαϊκά νοικοκυριά που ακόμη αντέχουν.
Τέλος, η ΠΣΕ διαμαρτύρεται έντονα για τη λήψη τέτοιων αντιλαϊκών μέτρων, που οδηγούν το λαό σε πτώχευση και καλεί την κυβέρνηση να αφουγκραστεί επιτέλους την απελπισία και την αγωνία εκατομμυρίων πολιτών και να προβεί σε ανάκληση του εν λόγου μέτρου και στην αλλαγή οικονομικής πολιτικής.
Το γραφείο Τύπου της ΠΣΕ





11/10/2011






ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤ​ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΥΡΙΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ «ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ» ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ
http://www.avrioepirus.gr/
Συνεδρίαση Γραμματείας του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο»
Την Κυριακή 9-10-2011 στην Πρέβεζα συνεδρίασε η Πανηπειρωτική Γραμματεία της περιφερειακής παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο», συζήτησε τις εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση και στην Περιφέρεια Ηπείρου και αξιολόγησε την παρουσία της παράταξης μέχρι σήμερα.
Η Γραμματεία εκτιμάει ότι η εφαρμογή του «Καλλικράτη» εντάσσεται οργανικά στη σημερινή συγκυρία της πρωτοφανούς ταξικής επίθεσης της κυβέρνησης και της τρόϊκας στο βιοτικό επίπεδο και στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Θεωρούμε ότι η προεκλογική θέση της παράταξης ότι «ο Καλλικράτης είναι το μνημόνιο στην Αυτοδιοίκηση» έχει επιβεβαιωθεί πλήρως, ότι έχει αναδειχθεί ο αυταρχικός και συγκεντρωτικός χαρακτήρας της μεταρρύθμισης, το στραγγάλισμα της Αυτοδιοίκησης και η αποδυνάμωση των υπηρεσιών της, ιδιαίτερα των αποκεντρωμένων, όπως και όλων των κοινωνικών δομών. Γι’ αυτό και το αίτημα της ανατροπής αυτής της πολιτικής αναδεικνύεται σε κύριο πολιτικό καθήκον και για τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις.
Σε αυτά τα δεδομένα πλαίσια η αιρετή Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου αναδεικνύει τα δικά της χαρακτηριστικά : την αδιαφάνεια και τον συγκεντρωτισμό, τον χαμηλό βαθμό αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και την ασάφεια στην κατανομή αρμοδιοτήτων, την επιμονή στην ασύδοτη λειτουργία του ιδιωτικού κεφαλαίου και τον «αναπτυξιακό» λαϊκισμό.
Επιχειρείται βεβαίως η ωραιοποίηση αυτής της κατάστασης και δεν λείπουν οι κορώνες περί «πρωτοπόρας Περιφέρειας», με πιο πρόσφατη την τοποθέτηση του κ. Περιφερειάρχη στην Επιτροπή Διαβούλευσης ότι η Ήπειρος είναι η πρώτη μεταξύ των Περιφερειών της χώρας στην απορρόφηση κονδυλίων από το ΠΕΠ. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Όπως προκύπτει από την πρόσφατη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, η συγκριτικά υψηλή απορροφητικότητα του ΠΕΠ Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας οφείλεται κατά κύριο λόγο στις επιδόσεις της τελευταίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απάντηση του αρμόδιου για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης Επιτρόπου κ. Χαν, στον Άξονα Υποδομές – Προσπελασιμότητα η Στερεά Ελλάδα εμφανίζει απορρόφηση 38 %, η Θεσσαλία 19 % και η Ήπειρος 16 % ενώ στον Άξονα Αειφόρος Ανάπτυξη – Ποιότητα Ζωής τα αντίστοιχα ποσοστά είναι Στερεά Ελλάδα 49 %, Ήπειρος 23 % και Θεσσαλία 21 %. Συνεπώς οι αυτάρεσκοι ισχυρισμοί περί «πρωτοπορίας» δεν περιορίζονται στα όρια της γραφικότητας αλλά αποκτούν και χαρακτήρα εξαπάτησης των πολιτών της Ηπείρου.
Αρνητική είναι και η εικόνα της λειτουργίας των συλλογικών σωμάτων, του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Επιτροπών του, τα οποία η πλειοψηφούσα παράταξη προσπαθεί να περιορίσει σε διακοσμητικό ρόλο, με απουσία συζήτησης πολλών μεγάλων προβλημάτων, πλημμελή προετοιμασία και παραβίαση ακόμη και αυτών των διατάξεων του Κανονισμού.
Σχετικά με το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο», η Γραμματεία κρίνει θετική την παρουσία της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο παρά την περιορισμένη αριθμητική εκπροσώπηση και εκτιμάει ότι έχει γίνει καθαρό το πολιτικό της στίγμα και έχει αναδειχθεί ένας μάχιμος αντιπολιτευτικός λόγος, όχι μόνο υπεράσπισης γενικών αρχών και αμφισβήτησης του σημερινού νεοφιλελεύθερου μοντέλου αλλά ταυτόχρονα και αλλαγής των συσχετισμών δύναμης και υπέρβασης των ισορροπιών του συστήματος. Ωστόσο η Γραμματεία επισημαίνει τις αδυναμίες της παράταξης έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα προβλήματα στη λειτουργία των τοπικών Γραμματειών και εκτιμάει ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων.
Η Γραμματεία εκφράζει για μια ακόμη φορά τη στήριξή της στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» και υπέρ του κοινωνικού της ρόλου και του συνεταιριστικού της χαρακτήρα με στήριγμα ένα ανασυγκροτημένο συνεταιριστικό κίνημα και διαδικασίες δημοκρατικής αυτο-οργάνωσης των παραγωγών ενώ παράλληλα συζήτησε και δύο προβλήματα της περιοχής, τα οποία όμως έχουν σημασία για ολόκληρη την Ήπειρο.
Ειδικότερα :
- Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» καταγγέλλει την επιχειρούμενη αύξηση της δυναμικότητας των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στον Αμβρακικό Κόλπο, τη στιγμή που επείγει η άμεση απομάκρυνσή τους, καθώς καταστρέφουν και την οικολογική ισορροπία της θαλάσσιας περιοχής αλλά και δεκάδες θέσεις εργασίας στην αλιεία. Καλεί τον Περιφερειάρχη Ηπείρου να μην επιδεικνύει ανέξοδη περιβαλλοντική ευαισθησία για προβλήματα του Αμβρακικού εκτός των ορίων της Περιφέρειας (λ.χ. για τις δεξαμενές καυσίμων στην Αμφιλοχία) αλλά να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στα επιστημονικά δεδομένα και στην κραυγή αγωνίας των συλλογικών φορέων της περιοχής. Οι δυνάμεις της παράταξης, που έτσι κι’ αλλιώς έχουν πρωτοστατήσει στις παλιότερες μεγάλες κινητιποιήσεις για τον Αμβρακικό, θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών και όλων των πηγών ρύπανσης και υποβάθμισης.
- Η παράταξη επισημαίνει επίσης τις μεγάλες καθυστερήσεις στην προώθηση του οδικού άξονα Θεσπρωτικό -Τύρια και θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση για τις αιτίες των καθυστερήσεων αυτών.
10-10-2011




Η Πανηπειρωτ​ική Συνομοσπον​δία αναλαμβάνε​ι πρωτοβουλί​α, για την ανέγερση ανδριάντα του Ήρωα αεροπόρου Αναστάσιου Μπαλατσούκ​α.
ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 105 52 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.:210-3243822 – Fax: 2103243281
www.panepirotiki.com - email: info@panepirotiki.com
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ανέγερση Ανδριάντα στην Άρτα του Ήρωα αεροπόρου
Αναστασίου Μπαλατσούκα.
11/10/2011
Ο λαός τιμάει – Η πολιτεία σιωπά
Το παλικάρι που 'πεσε με ορθή την κεφαλή του
δεν το σκεπάζει η γης ογρή σκουλήκι δεν τ' αγγίζει
Φτερό στη ράχη του ο σταυρός κι όλο χυμάει τ' αψήλου
και σμίγει τους τρανούς αητούς και τους χρυσούς αγγέλους.
(Γ. Ρίτσος – 18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας)
Τον Αύγουστο του 2010 ο σμηναγός Αναστάσιος Μπαλατσούκας, πέφτει την ώρα του καθήκοντος. Ένας έμπειρος χειριστής των F – 16 που πετούσε πάνω από τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, διασχίζοντας τους Ελληνικούς ουρανούς, αψηφώντας τον κάθε κίνδυνο, οποιαδήποτε στιγμή που το ιερό καθήκον τον καλούσε, για την υπεράσπιση των ιδανικών του έθνους και τα της φυλής ιδεώδη,. Ήταν ένας πραγματικός αετός των αιθέρων, ένα γεράκι της πολεμικής αεροπορίας.
Ένα χρόνο και πλέον, από το αιώνιο πέταγμα του Τάσου, η πολιτεία σίγησε. Ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τον ήρωα, θα ήταν να στηθεί ένα μνημείο ανδρείας, σε κάποιο σημείο της πόλης της Άρτας. Αντίθετα από την πολιτεία όμως, ο λαός δεν λησμονεί τους ήρωες. Τους θαυμάζει, τους λατρεύει, τους μνημονεύει κάθε φορά, τους εξυμνεί, ακόμα και τραγούδι τους κάνει.
H Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, σε συνεδρίαση της αποφάσισε ομόφωνα, σε συνεργασία με άλλους φορείς, να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανέγερση ανδριάντα του Ήρωα αεροπόρου στην πόλη της Άρτας.
Προς αυτή την κατεύθυνση καλεί όλους τους φορείς της Ηπείρου και ιδιαίτερα την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Αρταίων να συνδράμουν,
στην ανέγερση του επιβαλλόμενου ανδριάντα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες παράλληλα με την ΠΣΕ.
Αν η πολιτεία και συγκεκριμένα η τοπική αυτοδιοίκηση αδυνατεί να πράξει τα δέοντα, τουλάχιστο ας υποδείξει το σημείο που θα στηθεί το μνημείο και τα υπόλοιπα θα βρεθούν. Με τη συνδρομή απλών πολιτών και άλλων φορέων, ο σμηναγός Αναστάσιος Μπαλατσούκας θα μπορεί και να πετάει στο απέραντο Ελληνικό γαλάζιο, αλλά και να πατάει στον τόπο της Αρτινής γης.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΣΕ





12/10/2011







ΠΕΠ Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου - Στοιχεία για την απορροφητι​κότητα κοινοποίησ​ε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Νίκο Χουντή
Επειδή μας ζητήθηκαν περισσότερα στοιχεία για την απορροφητικότητα του ΠΕΠ Ηπείρου, που σχολιάσαμε στην πρόσφατη ανακοίνωση της Γραμματείας του «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο», σας κοινοποιούμε το σχετικό, από 22-9-2011, Δελτίο Τύπου του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή και τα παραρτήματα της απάντησης του Ευρωπαίου Επιτρόπου με τους πίνακες απορροφητικότητας Γ. ΠΑΠ.
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Δελτίο Τύπου
· ΠΕΠ Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου
· Στοιχεία για την απορροφητικότητα κοινοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Νίκο Χουντή.
Νικόλαος Χουντής
Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Δελτίο Τύπου
· ΠΕΠ Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου
· Στοιχεία για την απορροφητικότητα κοινοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Νίκο Χουντή.
Στοιχεία για την απορροφητικότητα του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδα και Ηπείρου, δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντησή της στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.
Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος της ΕΕ κ. Χάν, αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν ότι η απορρόφηση στο σύνολο του προγράμματος βρίσκεται στο 34.5%. Όπως σημειώνει στην απάντησή του ο Επίτροπος, το ΠΕΠ Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου, παρουσιάζει έναν ικανοποιητικό βαθμό απορρόφησης συγκρινόμενο «με τα υπόλοιπα ελληνικά προγράμματα» (που μέχρι στιγμής έχουν πολύ κακές επιδόσεις).
Ο Επίτροπος κ.Χάν, στην απάντησή του, τονίζει ότι οι «Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση οφείλονται κυρίως στην επαχθή διοικητική και νομοθετική διαδικασία (αναθέσεις δημοσίων έργων, απαλλοτριώσεις, εκχωρήσεις αδειών κλπ) και στους περιορισμένους κρατικούς πόρους. Για το λόγο αυτό, οι άξονες που παρουσιάζουν τα περισσότερο προβλήματα είναι εκείνοι που αφορούν τις κρατικές υποδομές. Όπως προβλέπεται στο ελληνικό μνημόνιο συνεργασίας, οι εθνικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για να απλουστεύσουν τις διαδικασίες και να επισπεύσουν την υλοποίηση των παρεμβάσεων της ΕΕ. Εκ παραλλήλου, η ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού συνδρομής της ΕΕ σε 85% αναμένεται να διευκολύνει τις πληρωμές». Καταλήγοντας στην απάντησή του ο κ. Χάν, σημειώνει ότι «Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από την Επιτροπή να επανεξετάσει τα προγράμματα (συμπεριλαμβανομένου του έργου «Θεσσαλία-Ηπειρωτική Ελλάδα και Ήπειρος») προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό της συνδρομής της ΕΕ σε 85%. Η Επιτροπή εξετάζει προς το παρόν το αίτημα αυτό».
Ο Επίτροπος στην απάντησή του επισυνάπτει πίνακα με την πορεία του ΠΕΠ από τον οποίο προκύπτει ότι στον Άξονα Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας, η Θεσσαλία εμφανίζει απορρόφηση 19.55%, η Στερεά Ελλάδα 38.04% και η Ήπειρος 16.25%, ενώ στον Άξονα Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής, η Θεσσαλία εμφανίζει απορρόφηση 21.48%, η Στερεά Ελλάδα 49.65% και η Ήπειρος 23.28%.
Ακολουθούν ο Πίνακας Προόδου Υλοποίησης του ΠΕΠ Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου και το σχετικό διάγραμμα.

22/09/2011 Το Γραφείο Τύπου






18/10/2011








ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολ​ης, με εκδήλωση, τιμά την ηρωίδα ''ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ'', το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011.
Και ώρα 21.00 στην εκδηλωσή της στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μίκης Θεοδωράκης" του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης στην οδό Κύπρου 68
Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία, απαγγελία ποιημάτων και σκετς απο το 4ο Λύκειο, χορευτικό από διάφορα τμήματα







H Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίο​υ προτείνει, οι εκδηλώσεις για τον επίσημο εορτασμό του ΟΧΙ, να γίνoνται στο Καλπάκι Ιωαννίνων και όχι στην Θεσσαλονίκ​η.

ΕΝΩΣΗ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «Ο ΠΥΡΡΟΣ»
Νέδοντος 11 & Αλίκης, 12134 Περιστέρι
Τηλ. / Fax: 210 57.37.310
E-mail: info@eniper.gr

Περιστέρι 17-10-2011
Προς
τους Βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων
1) κ. Ευάγγελον Αργύρην , Αντιπρόεδρον της Βουλής
2) κ. Σταύρον Καλογιάννην
3) κ. Αθανάσιον Οικονόμου
4) κ. Μιχαήλ Παντούλαν
5) κ. Κων)νον Τασούλαν , Γραμμ. Κοιν.Ομάδ. Ν.Δημοκρατίας

Κοινοποίηση : 1) Εξοχώτατον Πρόεδρον της Δημοκρατίας κ. Κάρολον Παπούλιαν
2) Περιφερειάρχην Ηπείρου κ. Αλέξανδρον Καχριμάνην
3) Μητροπολίτην Ιωαννίνων Σεβασμιώτατον κ.κ. Θεόκλητον
4) Δήμαρχον Ιωαννιτών κ. Φίλιππον Φίλιον
5) Δήμαρχον Πωγωνίου κ. Κων)νον Καψάλην
6) Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος

Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευταί

Η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου, με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό της επετείου του μεγαλειώδους ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940, απεφάσισε ομόφωνα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, να επαναφέρει την προ διετίας διατυπωθείσα πρότασή της, κατά την διάρκεια εκδηλώσεως για την επέτειο του ΟΧΙ, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε ο επίσημος εορτασμός της επετείου του ΟΧΙ του 1940 να γίνεται στο ΚΑΛΠΑΚΙ, ή έστω στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ και όχι στη Θεσσαλονίκη.
Οι λόγοι για τους οποίους διατυπώνουμε την πρόταση αυτή είναι ότι, στην πράξη, το ΟΧΙ το πραγματοποίησε η ηρωική 8η Μεραρχία, της οποίας οι ηρωικοί μαχητές ήταν, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, Ηπειρώτες και ιδιαίτερα από το Νομό Ιωαννίνων, οι οποίοι, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του θρυλικού Διοικητού της Υποστρατήγου Χαραλάμπους Κατσιμήτρου, καθαγίασαν τα μαρτυρικά χώματα του Καλπακίου και του Πωγωνίου, αγωνιζόμενοι, στην κυριολεξία, υπέρ βωμών και εστιών και έγραψαν με το αίμα τους χρυσές σελίδες στην Ιστορία της Ελλάδος μαχόμενοι στο Καλπάκι, στην πρώτη γραμμή αμύνης και παραβλέποντας, ο θρυλικός Κατσιμήτρος, τη διαταγή του Γενικού Επιτελείου για οπισθοχώρηση στη δεύτερη γραμμή αμύνης.
Γι` αυτό, λοιπόν, θα πρέπει η επέτειος του ΟΧΙ να εορτάζεται στον τόπο που έλαβαν χώρα τα γεγονότα του πολέμου και να δοθεί, έτσι, μια μικρή ικανοποίηση στους Ηπειρώτες, οι οποίοι, από πολλά χρόνια, βιώνουν το αίσθημα της παντελούς εγκατάλειψης της Ηπείρου.
Κύριοι Βουλευτές
Απευθυνόμεθα σε σας, τους εκπροσώπους του λαού του Νομού Ιωαννίνων, με την παράκληση να ενστερνισθείτε το δίκαιο αίτημά μας και να κάνετε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου αυτό να υλοποιηθεί, ώστε να καθιερωθεί ο επίσημος εορτασμός του ΟΧΙ να πραγματοποιείται στο Καλπάκι, ή έστω στα Ιωάννινα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στην προσπάθειά σας αυτή θα έχετε τη συμπαράσταση ολοκλήρου της Ηπείρου και των απανταχού της γης Ηπειρωτών, αλλά και ότι με την επίτευξη του σκοπού αυτού θα αποδοθεί, έστω και καθυστερημένα, δικαιοσύνη και πράξη τιμής και ευγνωμοσύνης σε όλους τους ηρωικούς αγωνιστές που πότισαν με το αίμα τους τον τόπο, στον οποίο προτείνουμε να γίνεται ο επίσημος εορτασμός.
Σε όσους, ενδεχομένως, ισχυρισθούν ότι στη σημερινή δύσκολη περίοδο που βιώνει η χώρα μας η αναφορά σε πανηγυρισμούς και εορτασμούς είναι εκτός τόπου και χρόνου πολυτέλεια, αντιτείνουμε, ότι, ιδιαίτερα σήμερα, που η εθνική μας κυριαρχία, αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια καταρρακώνονται, είναι, κατ` εξοχήν, επίκαιρο και επιβεβλημένο, να προβάλλονται οι αγώνες της Πατρίδος μας εναντίον κάθε επιβουλής και ιδιαίτερα το ΟΧΙ του 1940 θα πρέπει να μας καθοδηγεί και να μας εμπνέει στην τωρινή απόπειρα οικονομικής καθυπόταξης και όχι μόνον, της Πατρίδος μας.
Κύριοι Βουλευτές
Ευελπιστούντες ότι θα πράξετε ό,τι δει για την υλοποίηση του αιτήματός μας διατελούμε

Μετά της δεούσης τιμής και εκτιμήσεως

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματεύς



Βασίλειος Τζούμας Πέτρος Σιαμάντης






Συζητήθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το θέμα του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας – τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει- ύστερα από πρωτοβουλία της « Λαϊκής Συσπείρωσης » . Την εισήγηση έκανε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της « Λαϊκής Συσπείρωσης » Βασίλης Ζιώβας ενώ μαζική ήταν η παρουσία των εργαζομένων στον Πτηνοτροφικό και μάλιστα η τοποθέτηση του προέδρου τους κ. Κυρτσιά για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και του ιδίου του Συνεταιρισμού ήταν αποκαλυπτικά.
Γραφείο Τύπου της « Λαϊκής Συσπείρωσης
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Θέμα: προβλήματα του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Άρτας

Η λειτουργία και του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει για τους συνεταιρισμούς οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καθώς επίσης η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ από τις ελληνικές κυβερνήσεις και από την διοίκηση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας έχει ως αποτέλεσμα ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Στόχος αυτής της πολιτικής είναι η καταστροφή - εκδίωξη των μικρών και μεσαίων παραγωγών και η δημιουργία μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
Οι ευθύνες της διοίκησης επομένως είναι σοβαρές αφού όχι μόνο δεν αντιστέκεται σ΄ αυτή την πολιτική αντίθετα βάζει πλάτη και με γρήγορους ρυθμούς την προωθεί και την εφαρμόζει.
Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση του Συνεταιρισμού κρατά απλήρωτους τους εργαζόμενους πάνω από 5 μήνες, δεν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ ,(έχει μπει πρόσφατα σε ρύθμιση) που ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, έχει δώσει τμήματα της παραγωγής σε εργολάβους οι οποίοι χρησιμοποιούν ανασφάλιστους μετανάστες που πληρώνονται με βάση την παραγωγή και φτάνουν να παίρνουν πολύ κατώτερο μεροκάματο από το θεσμοθετημένο (σκλαβοπάζαρο).
Όσο για το εισόδημα των μικρομεσαίων πτηνοτρόφων γίνεται φύλλο και φτερό από το αυξημένο κόστος παραγωγής που αντιμετωπίζουν λόγω της αλματώδους αύξησης των ζωοτροφών που την επέβαλλαν οι μονοπωλιακοί όμιλοι ζωοτροφών, της αύξησης των καυσίμων, της αύξησης του ρεύματος, τα υψηλότοκα δάνεια. Παρ΄ όλο που θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί το ζήτημα των ζωοτροφών με την αξιοποίηση της ντόπιας παραγωγής αν κίνητρο ήταν η στήριξή της και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.
Επίσης οι αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων και μάλιστα αμφιβόλου ποιότητας είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί η αυτάρκεια της χώρας στα κοτόπουλα και συγκεκριμένα από 100% που ήταν το 1980 να μειωθεί στο 67%. Όλοι δε γνωρίζουμε και το διατροφικό σκάνδαλο με τις διοξίνες.
Ταυτόχρονα η διοίκηση του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Άρτας προχώρησε σε επενδύσεις που ξεπέρασαν κατά πολύ τον αρχικό σχεδιασμό. Η διαχείριση που έκανε, πέρα και έξω από προθέσεις, εκ του αποτελέσματος ήταν επιζήμια αφού έχει φέρει σε δύσκολη θέση τόσο τους εργαζόμενους όσο και την μεγάλη πλειοψηφία των πτηνοτρόφων.
Οι αποφάσεις που επέβαλε η διοίκηση του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Άρτας στην πρόσφατη γενική συνέλευση με τον ωμό εκβιασμό προς τους πτηνοτρόφους ή τις υιοθετείται ή κλείνουμε είναι προσαρμοσμένες πλήρως με την αντισυνεταιριστική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Έχουν ως βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης για τους συνεταιρισμούς που επιχειρεί να τους εκσυγχρονίσει στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, δίνοντας κύριο βάρος στις ομάδες παραγωγών και τις αγροτικές εταιρικές συμπράξεις, ώστε καλύτερα να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μεγαλοπαραγωγών και επιχειρηματιών, καθώς και η συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια.
Ουσιαστικά δρομολογούν τη διάλυση του Συνεταιρισμού με τη σημερινή του μορφή και το πέρασμά του σε λίγους μεγαλομετόχους ή την εξαγορά του από μεγαλύτερες καπιταλιστικές επιχειρήσεις έναντι «πινακίου φακής».
Ήδη ο πρόεδρος κ. Μίχας ανοίγει το δρόμο τους ξεπουλήματος με την πρόταση που έκανε να κλείσουν τα τμήματα όπως πατρογονικά, εκκολαπτήρια, φυραματοπειοίο ανεξαρτήτως αν κάποια είναι και κερδοφόρα και η προμήθεια των αντίστοιχων προϊόντων να γίνεται από ιδιώτες-προμηθευτές.
Αυτό θα σημάνει την οικονομική καταστροφή της πλειοψηφίας των πτηνοτρόφων, την συρρίκνωση των μισθών και το πέταγμα στην ανεργία εκατοντάδων εργαζόμενων για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των λίγων και εκλεκτών. Εξ άλλου είναι γνωστό π.χ. ότι και ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με τη κυβέρνηση πέρα από τα γνωστά χαράτσια που έχει επιβάλει στους αγροτοκτηνοτρόφους, τις περικοπές των επιδοτήσεων των μικρών παραγωγών, τώρα πρωτοστατεί στην περικοπή των μισθών των εργατοϋπαλλήλων των Συνεταιρισμών και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων κατά 15%.
Διέξοδος υπάρχει. Αρκεί να βγουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα από τους πτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους.
Να αντιταχθούν στην ΚΑΠ και την αντισυνεταιριστική-αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης.
Μαζί πτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι να διεκδικήσουν την επιβίωση και ανάπτυξη της πτηνοτροφίας με κίνητρο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού και εξασφαλίζοντας τα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων.
Άμεσα το ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΌ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ να συμπαρασταθεί στον αγώνα των πτηνοτρόφων και των εργαζόμενων που διεκδικούν:
· Την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του Συνεταιρισμού και να μη γίνει καμία μείωση μισθού και καμία απόλυση εργαζομένων.
· Το σταμάτημα της παράδοσης τμημάτων παραγωγής σε ιδιώτες - εργολάβους.
· Την κρατική επιδότηση των ζωοτροφών
· Ευνοϊκή ρύθμιση του τρέχοντος δανείου
· Άτοκο 5ετές δάνειο στον συνεταιρισμό από κρατική τράπεζα
· Τη μη αύξηση της συνεταιριστικής μερίδας
· Την υλοποίηση διαχειριστικού ελέγχου στα πεπραγμένα της διοίκησης
Η οριστική λύση θα δοθεί μόνο μέσα από ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα βάλει στο περιθώριο τα μονοπώλια, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους μεγαλοπαραγωγούς – μεγαλοέμπορους και τον παρασιτικό τους ρόλο και προϋποθέτει την αποδέσμευση από την ΕΕ και την ανάδειξη της Λαϊκής εξουσίας και της Λαϊκής οικονομίας.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι
Κωτσαντής Κώστας Ζιώβας Βασίλης






20/10/2011








http://www.avrioepirus.gr/
Τοποθετήσεις της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Οι τοποθετήσεις μας στα 3 κυριότερα θέματα της Η.Δ. του Περιφερειακού Συμβουλίου (Δευτέρα 17-10-2011) ήταν οι εξής :
Α. Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την Παμβώτιδα
Η συζήτηση τόσο της επερώτησης της παράταξης για το επίμαχο θέμα των 3 ξενοδοχείων όσο και του Σχεδίου στο σύνολό του υπήρξε πολλαπλά αποκαλυπτική, καθώς αφαίρεσε και το τελευταίο φύλλο συκής της Περιφερειακής Αρχής και φανέρωσε την έλλειψη ευθύνης απέναντι στην οικολογική ισορροπία της λίμνης - ιδιαίτερα με την φανερή αντίθεσή της στην θεσμοθέτηση της κρίσιμης περιμετρικής ζώνης Α2 πλάτους 300 μέτρων. Το «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο», εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι κρίσιμο εργαλείο απέναντι στη γενικευμένη οικοπεδοποίηση και θεωρώντας ότι η αντίσταση στην εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών δεν γίνεται με μεγάλα λόγια αλλά με συγκεκριμένες πρακτικές, υπερψήφισε την παρακάτω πρόταση :
«Υποστήριξη της άμεσης θεσμοθέτησης του Προεδρικού Διατάγματος ως ελάχιστου καθεστώτος προστασίας για την Παμβώτιδα και ιδιαίτερα της καθιέρωσης της περιμετρικής ζώνης Α2 «προστασίας της φύσης» πλάτους 300 μέτρων, παρά τις επιφυλάξεις για τις παραλείψεις του σχεδίου Π.Δ.. Απάλειψη των διατάξεων των σχετικών με την ασφάλεια του αεροδρομίου, οι οποίες ισχύουν ούτως ή άλλως, είναι άσχετες με το σκοπό του Διατάγματος και υπονομεύουν τη θεσμοθέτησή του. Καταγγελία της κωλυσιεργίας της Περιφερειακής Αρχής, η οποία προσπαθεί να καθυστερήσει την εφαρμογή του Π.Δ. προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων και σε βάρος των αναγκαίων ρυθμίσεων για την επιβίωση της λίμνης και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και των δικαιωμάτων των πολιτών».
Β. Προβλήματα του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας
Το «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο» εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων του Συνεταιρισμού για την πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους και τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Παράλληλα υπερψήφισε το διεκδικητικό πλαίσιο για τα προβλήματα του Συνεταιρισμού, που πρότεινε η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επιφυλάξεις οφειλόμενες κυρίως στην απουσία ρεαλισμού ορισμένων σημείων (λ.χ. η προβολή του αιτήματος για «άτοκο» δάνειο αντί του ρεαλιστικά διεκδικήσιμου «χαμηλότοκου»).
Γ. Συμπαράσταση στο ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων
Η παράταξη υπερψήφισε την εισήγηση της πλειοψηφίας για έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στο ΚΕΘΕΑ και αντίθεσης στην περικοπή της κρατικής επιχορήγησής του. Παράλληλα επισήμανε ότι η ευθύνη του τοπικού πολιτικού συστήματος δεν εξαντλείται με την έκδοση ψηφισμάτων συμπαράστασης αλλά κυρίως με τη στήριξη του αιτήματος για ίδρυση Κοινότητας Απεξάρτησης, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα όρια του κοινωνικού ρατσισμού. Ακόμη επισήμανε την ανάγκη μιάς ολοκληρωμένης πολιτικής, σε αντίθεση με πουριτανικές αντιλήψεις, που θα υποστηρίζει και τη στεγνή θεραπεία και τη χορήγηση υποκαταστάτων και θα συνδυάζει την καταστολή του εμπορίου με την αποεγκληματοποίηση των εξαρτημένων. Τέλος διαπίστωσε ότι οι θετικές κατευθύνσεις του πρόσφατου ν/σ για τα ναρκωτικά ακυρώνονται στην πράξη από την περικοπή της δημόσιας χρηματοδότησης πάνω από 50 % και από την εισαγωγή της εργασιακής εφεδρείας στις προνοιακές δομές.
Γιάννης Παπαδημητρίου
Περιφερειακός Σύμβουλος







24/10/2011








Οι Ηπειρώτες της Αργυρούπολης τίμησαν τις ''Γυναίκες της Πίνδου''.

Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο ''Μίκης Θεοδωράκης'' του νέου ενιαίου Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης επί της οδού Κύπρου 68, από τους Ηπειρώτες, αλλά και τους φίλους της Ηπείρου, στην γιορτή μνήμης, επ΄ευκαιρία της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, που διοργάνωσε η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, το απόγευμα, για να τιμήσει την προσφορά των ηρωίδων γυναικών της Πίνδου, που κάτω από αντίξοες συνθήκες συνέδραμαν στα μέγιστα, τον Ελληνικό Στρατό, να αντισταθεί αρχικά και στην συνέχεια να αντιπετειθεί στον Ιταλό εισβολέα, τον χειμώνα του 1940-41.

Η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης και ο άξιος Πρόεδρος της Γιώργος Κωτσαντής,που κατάγεται από τα Δεσποτικά Πρέβεζας, διοργάνωσαν μία λαμπρή, αλλά δωρική γιορτή που πραγματικά άξιζε, για να τιμηθεί η προσφορά των γυναικών αυτών, των Ηπειρωτισσών, των γυναικών του ανυπέρβλητού θάρρους και των ανθρώπινων αξιών, των νέων Σουλιωτισσών.

Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, που, στον λιτό, αλλά πλούσιο περιεχομένου χαιρετισμό του, τόνισε την σημασία διεξαγωγής τέτοιων εκδηλώσεων μνήμης, από τους Συλλόγους και Αδελφότητες μέλη της ΠΣΕ, που ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ τις μεγάλες στιγμές του Ελληνικού λαού, αλλά και τους αγώνες του για Εθνική Ανεξαρτησία.

Όπως τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ, Κώστας Κωνής, '' μπορεί η προσφορά των Ηπειρωτισσών γυναικών αυτών, που σε πρώτη φάση αναπτέρωσε το ηθικό του Ελληνικού στρατού, που πέταξε στην θάλασσα'' τον Ιταλό εισβολέα, να μην έφερε την τελική νίκη, μετά την επέμβαση των σιδερόφρακτων Γερμανικών στρατευμάτων, που υποδούλωδαν την χώρα μας, αποτέλεσε όμως την προωθητική κίνηση για την άνδρωση της Εθνικής Αντίστασης που πυράκτωσε την ψυχή του Ελληνικού λαού για την Απελευθέρωση από τον Γερμανό κατακτητή και κατέγραψε λαμπρές μέρες ΔΟΞΑΣ μοναδικές τόσο για τον υπόδουλο λαό μας, όσο και για όλον Ευρωπαικό Πολιτισμό και τις ευρωπαικές ΑΞΙΕΣ''.

Ο Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης, στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι η προσφορά των γυναικών αυτών αποτελούν λαμπρό παράδειγμα θάρους και αυταπάρνησης για τους σύχρονους Έλληνες, αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης που πλήττει την χώρα μας.

Ο Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Φιλόλογος εκπαιδευτικός, γενικός Δ/ντής των εκπαιδευτηρίων ''Γ.ΖΩΗΣ'', Ηπειρώτης Γ. Ζώης, στην πλούσια νοημάτων και γλαφυρή ομιλία του, που εξειδανίκευσε τις Ηπειρώτισσες γυναίκες της Πίνδου,αναφέρθηκε επιπλέον στην προσφορά των Ηπειρωτών στον αγώνα κατά των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών.

Την εκδήλωση αυτή,εκτός των προαναφερομένων, τίμησαν, παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, αλλά και εκπρόσωποι πολλών φορέων της περιοχής και οι Πρόεδροι των Ηπειρώτικων Συλλόγων, Ηλιούπολης κ. Σπέγγος, Ελληνικού κ. Βάσσιος, Νέας Σμύρνης- Παλαιού Φαλήρου κ. Χρήστου και Γλυφάδας κ. Ζιάγκας, συνοδευόμενοι από μέλη των Διοικητικών Στμβουλίων των Συλλόγων τους.

Η εκδήλωση περιελάμβανε απαγγελίες ποιημάτων και διάφορα θεατρικά σκέτς, με θέματα σχετικά με τις γυναίκες της ΗΠΕΙΡΟΥ, που απέδωσαν Ηπειρώτες μαθητές των Λυκείων της Αργυρούπολης.

Και επειδή η εκδήλωση είχε καθαρό Ηπειρώτικο χρώμα δεν μπορούσαν να απουσιάζουν η Ηπειρώτικη μουσική παράδοση και οι Ηπειρώτικοι παραδοσιακοί χοροί.

Έπαιξε η παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική ζυγιά του καταξιωμένου Ηπειρώτη τραγουδιστή Κώστα Λεοντίδη και χόρεψαν, με την σειρά που παρουσιάστηκαν, το παιδικό χορευτικό τμήμα της αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης, το παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα ''Παραδοσιακοί δρόμοι'' του Ηπειρώτη εκπαιδευτικού, που κατάγεται από την Γραμενίτσα Άρτας Γ. Παππά και το 2ο χορευτικό τμήμα της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης.

Μετά το τέλος της παρουσίασης των χορευτικών, χόρεψαν οι παρευρισκόμενοι και προσφέρθηκαν, ηπειρώτικο τσίπουρο και κρασί και παραδοσιακά εδέσματα και πίτες, που έψησαν οι γυναίκες, μέλη της Αδελφότητας.