Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Εμείς οι γκεβαριστές

Εμείς οι γκεβαριστές
Στα πλαίσια των επετειακών αναρτήσεων για τα 44 χρόνια από τη δολοφονία του Che στα βουνά της Βολιβίας, το δημοσίευμα που αναφέρεται στη δράση και στα συμπεράσματα του Στέργιου Κατσαρού είναι -αν μη τι άλλο- ενδιαφέρον.
Εμείς οι γκεβαριστές
Πολλοί αγωνιστές της Αριστεράς θαύμαζαν στη δεκαετία του '60 και του '70 την προσωπικότητα του Γκεβάρα, ελάχιστοι όμως επιχείρησαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Στέργιος Κατσαρός, που έφτασε μέχρι την Κούβα, μόνος του, για να ανακαλύψει τα χνάρια του κομαντάντε, και επέστρεψε στην Ελλάδα της χούντας για να στήσει το δικό του αντάρτικο, πριν καταλήξει στη φυλακή, με καταδίκη σε ισόβια.
Στις αρχές της δεκαετίας του '60 η Κούβα και οι ηγέτες της, Κάστρο και Γκεβάρα, ασκούσαν ιδιαίτερη έλξη στο ελληνικό αριστερό κίνημα. Ο Στέργιος Κατσαρός ανήκε τότε στην ΕΔΑ, και μαζί με άλλα στελέχη της Αριστεράς έζησε έντονα την περίοδο των "Ιουλιανών", και τότε για πρώτη φορά αναρωτήθηκε για τις μεθόδους πάλης και για τη δυνατότητα απάντησης στο κρατικό μονοπώλιο της βίας.

(συνέχεια στο)
http://voria-tis-athinas.blogspot.com/2011/10/blog-post_09.html