Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

75.000 Αλβανοί μετανάστες επέστρεψαν στη χώρα τους λόγω της οικονομικής κρίσης

75.000 Αλβανοί μετανάστες επέστρεψαν στη χώρα τους λόγω της οικονομικής κρίσης
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία από τους 500.000 Αλβανούς που ζούσαν και εργάζονταν νόμιμα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, έχει αποχωρήσει το 15%.
Τα νούμερα αυτά προέκυψαν από την σχετική μελέτη που πραγματοποίησε στην Αλβανία το Αλβανικό Ιδρυμα Διεθνών Σπουδών.
Όπως αναφέρουν μαρτυρίες από τα σύνορα Αλβανίας-Ελλάδας, στην περιοχή Kapshtica διέρχονται όλο και περισσότερες οικογένειες με αυτοκίνητα φορτωμένα βαλίτσες και λεωφορεία δίχως κενά καθίσματα.
Πολλοί έφυγαν, ακόμη περισσότεροι θα φύγουν, αλλά λιγότεροι θα μείνουν μόνιμα πίσω. Τα πλεονεκτήματα αυτής της επιστροφής των Αλβανών επεσήμανε και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι «Χιλιάδες Αλβανοί επέστρεψαν. Έφεραν μαζί και τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει στην Ελλάδα και ξεκίνησαν να δημιουργούν τις δικές τους επιχειρήσεις. Αυτή είναι μία μεγάλη νίκη για την Αλβανία».
Ειδικά στο ζήτημα των χρημάτων όπως αναφέρει ο διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας στην Αλβανία, Γ. Καρακώστας, το 2010 οι αλβανοί μετανάστες μετέφεραν περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ σε υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών στην Αλβανία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μία ακόμη χρονιά σταθμός για την οικονομία της Αλβανίας ήταν και το 2007, οπότε τα εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών (από Ελλάδα και Ιταλία) έφτασαν τα 951 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή πάνω από το 9% του αλβανικού ΑΕΠ!
Τα τελευταία όμως χρόνια οι όροι έχουν αντιστραφεί.
Τα εμβάσματα των Αλβανών από την Ελλάδα είναι ελάχιστα και πολλές αλβανικές οικογένειες που ζουν σε διάφορες πόλεις της Αλβανίας τακτικά πια στέλνουν τρόφιμα και καπνό στους συγγενείς τους στην Ελλάδα.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής Αστυνομίας το 2010 συνελήφθησαν στα ελληνοαλβανικά σύνορα 50.175 Αλβανοί, οι οποίοι εισήλθαν στην Ελλάδα παράνομα και το πρώτο 9μηνο του 2011 ο αριθμός τους έφτασε τις 7.820, γεγονός που αποδεικνύει ότι ακόμα και με την κρίση στην Ελλάδα κάποιοι προσπαθούν ακόμα να βρούν την τύχη τους στη χώρα μας.
http://thesprotia-news.blogspot.com/2011/10/75000.html