Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Έκκληση για οικολογική διαχείρηση των απορριμάτων στους ΧΥΤΑ

Έκκληση για οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ

Οι συντονιστικές των περιοχών όπου προβλέπεται κατασκευή ΧΥΤΑ κάλεσαν την πολιτεία για οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων.
«Nα εγκαταλείψει τις παρωχημένες μεθόδους των ΧΥΤΑ και να προχωρήσει στην οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων», κάλεσαν σήμερα την πολιτεία οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών των περιοχών Λευκίμης (στην Κέρκυρα), Καρβουναρίου (Θεσπρωτία), Ελληνικού (Ιωάννινα) και Γραμματικού και Κερατέας (Αττική), οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατασκευή ΧΥΤΑ στις περιοχές τους.
Οι εκπρόσωποι παρουσίασαν στοιχεία παραβίασης της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη χωροθέτηση των ΧΥΤΑ και ζήτησαν τον επανασχεδιασμό και την επικαιροποίηση των περιφερειακών σχεδιασμών των περιοχών αυτών.
από εφημερίδα Καθημερινή 11/9/09



Παρανομίες στην κατασκευή των ΧΥΤΑ βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές μας
Στρέμματα δασών αποψιλώθηκαν για την κατασκευή ΧΥΤΑ, χωρίς περιβαλλοντικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα περιοχές με υψηλή παραγωγικότητα να υποβαθμίζονται και ο υδροφόρος ορίζοντας να μολύνεται. Επιπλέον, οι κακοτεχνίες βρίθουν, με τα απορρίμματα να οδηγούνται σύμμεικτα σε ΧΥΤΑ εμποδίζοντας την ανακύκλωση. Εκπρόσωποι συντονιστικών επιτροπών αγώνα από Κέρκυρα, Αττική, Θεσπρωτία, και Ιωάννινα, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, κοινοποιώντας τα προβλήματα και τα αιτήματά τους.
Το εναρκτήριο λάκτισμα στη συνέντευξη Τύπου έδωσε η κ. Κοντομάρη, από την Λευκίμμη του Ν. Κερκύρας. Στο κέντρο της περιοχής έχει χωροθετηθεί Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, σε μια έκταση 6 στρ. πρώην δάσους, όπου για να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ έγινε αποψίλωση.
Σύμφωνα με έρευνα, που διεξήγαγε το ΙΓΜΕ, εξαιτίας των λυμάτων που προέρχονται από την ανυπαρξία βιολογικού καθαρισμού, είτε ο ΧΥΤΑ χωροθετηθεί σε κατάλληλη τοποθεσία είτε όχι, θα αποτελεί εστία μόλυνσης για την ευρύτερη περιοχή.
Επιπλέον, η Νομαρχία Κερκύρας διεξήγαγε σχετική μελέτη, η οποία έδειξε ότι η περιοχή δεν μπορεί να αντέξει πρόσθετη οχλούσα δραστηριότητα. “Μετρούμε έναν νεκρό! Η κυβέρνηση αδιαφορεί για το ότι αυτό που κάνει είναι παράνομο, εξ ου και η διαρκής παρουσία των ΜΑΤ”, τόνισε.
Την προχειρότητα των κυβερνητικών πολιτικών, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Ν.Δ. κατήγγειλε ο κ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στην περίπτωση του Ελληνικού Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, μίλησε για τον στόχο των ελληνικών κυβερνήσεων, που ήταν “να υφαρπάξουν τα κονδύλια του Γ΄ ΓΚΣ, αδιαφορώντας για το περιβαλλοντικό κόστος”.
Στην περιοχή του Ελληνικού, τα λύματα του ΧΥΤΑ διοχετεύονται με σωλήνα, που είναι σκαμμένος στο έδαφος, στο σημείο της συγκέντρωσης των υγρών λυμάτων σε ρέμα, με αποτέλεσμα να μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας. Επικαλέσθηκε δε ο κ. Παπαδόπουλος την έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, στην οποία αναγράφεται ότι η κατασκευή του ΧΥΤΑ έχει φράξει την ροή πόσιμων υδάτων. Επιπλέον, η διαλογή απορριμμάτων, ώστε να μην οδηγούνται σύμμεικτα στο ΧΥΤΑ, και η ανακύκλωση είναι ανύπαρκτες. Για την περίπτωση του Ελληνικού, ο Δήμος Ιωαννίνων δέχθηκε να αποθέτει τα αστικά απόβλητα με έκπτωση από 40 σε 25 ευρώ / τόνο για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου. Το ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο κ. Παπαδόπουλος είναι πώς αποπληρώνεται το περιβαλλοντικό κόστος.
Για την περιοχή του Καρβουναρίου Θεσπρωτίας στην περιοχή της Παραμυθιάς μίλησε ο κ. Σπύρου, ο οποίος δήλωσε πως, αν και εξελέγη στην περιοχή με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., παραιτήθηκε, καθώς “η ίδια δεν ενδιαφέρεται για την ζωή των κατοίκων και παραβιάζει χάριν του κέρδους κάθε έννοια βιωσιμότητας”. Ο ΧΥΤΑ στην κοινότητα Καρβουναρίου ξεκίνησε να λειτουργεί το 2009 και δέχεται τα στερεά απόβλητα του Ν. Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, ενώ εκεί πρόκειται να λειτουργήσει και δεύτερος ΧΥΤΑ. Στην περιοχή υπάρχουν 14.000 αιγοειδή και βοοειδή και ο ΧΥΤΑ είναι χωροθετημένος στο κέντρο της κτηνοτροφικής ζώνης, σε απόσταση 500 μέτρων από το τελευταίο σπίτι της κοινότητας.
“Οι κάτοικοι δεν είχαν κανένα λόγο να κάψουν τα 4/5 της δασικής έκτασης” τόνισε ο κ. Κούκης, κοινοτάρχης του Γραμματικού, περιοχής που επλήγη προσφάτως από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Κατήγγειλε τα οικονομικά συμφέροντα των Μπόμπολα και Λάτση, που είναι οι ανάδοχοι του έργου κατασκευής του ΧΥΤΑ. Ακόμη, κατήγγειλε την ολιγωρία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας στο έργο της πυρόσβεσης. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν κατασκευάσει 121 ΧΥΤΑ- εστίες μόλυνσης, παρά τη δέσμευση που έχει λάβει η Ελλάδα για τον περιορισμό των αστικών αποβλήτων κατά 75% το 2010 σε σχέση με το 1995, υπενθύμισε.
Ο κ. Ιατρού, δήμαρχος της Κερατέας, μίλησε για την περιοχή του, στην οποία, αν και αποτελεί αρχαιολογικό τόπο και αναδασωτέα έκταση, υπάρχει απόφαση από το ΥΠΕΧΩΔΕ για χωροθέτηση ΧΥΤΑ. Στην περιοχή δεν έχουν καταφθάσει ακόμη μηχανήματα εργολάβων, λόγω «κωλυμάτων» με το υπ. Πολιτισμού, το οποίο δεν εγκρίνει την νέα άδεια εγκατάστασης ΧΥΤΑ.
Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα κατά των ΧΥΤΑ πρότειναν την κατασκευή 9 Μονάδων Ολοκληρωμένης Επεξεργασίας και Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ), με τις οποίες πληρούνται όλοι οι περιβαλλοντικοί κανόνες.
Επισημαίνοντας πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με όλα τα νόμιμα μέσα, κάλεσαν σε βοήθεια όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα, ενώ δήλωσαν πως η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ ήταν εμφανής και δραστική στις εν λόγω περιοχές.
Αυγή 11/9/09