Αρκετοί αγρότες στρέφονται στην καλλιέργεια του ροδιού
Αγρότες στην Ήπειρο, αρχίζουν να στρέφονται σιγά-σιγά στην καλλιέργεια του ροδιού, η οποία φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στην περιοχή μας, αφού μπορεί να αναπτυχθεί σε άγονα μειονεκτικά χωράφια.
Ο καρπός του ροδιού, «κόκκινο χρυσό» τον αποκαλούν οι διατροφολόγοι, διακρίνεται για την υψηλή διατροφική του αξία. Η καλλιέργεια της ροδιάς με στόχο την εμπορία, αλλά και την ίδρυση μονάδας παραγωγής χυμού, με χρηματοδότηση από επιχειρησιακά προγράμματα, αποτελεί εναλλακτική και προσοδοφόρα λύση για τους αγρότες της περιοχής μας. Οι πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ροδιού, αναμένεται να αποτελέσουν ένα από τα πιο περιζήτητα διατροφικά προϊόντα στο άμεσο μέλλον.
Μεγάλο πλεονέκτημα είναι και το γεγονός ότι η καλλιέργεια μπορεί να ενταχθεί και στα σχέδια βελτίωσης. Πρόκειται για επιλέξιμη προς ενίσχυση καλλιέργεια, με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης της Ηπείρου, μετά την προκήρυξη του μέτρου, θα δέχονται τις αιτήσεις...
Ως προς την καλλιέργειά της η ροδιά πρέπει να ποτίζεται τακτικά με σταθερή ποσότητα νερού, διαφορετικά μπορεί να ανακύψει πρόβλημα στην ποιότητα του καρπού. Η διάρκεια παραγωγικής ζωής της ροδιάς φτάνει τα 25 με 30 χρόνια. Για να συμβεί αυτό, όμως, χρειάζεται ειδικό κλάδεμα τα δύο πρώτα έτη.
από filiati.blogspot.