Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Ο ΧΥΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΙΟΥ λειτουργεί ακόμα χωρίς άδεια

Ο ΧΥΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΙΟΥ λειτουργεί ακόμα χωρίς άδεια
7/4/09
Πολλά τα κενά σύμφωνα με τον Περιβαλλοντολόγο κ. Κουρή σε συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα στην Παραμυθιά. -Ξεπερασμένη λύση για την Ε.Ε οι ΧΥΤΑ, είπε εκ μέρους των Επιτροπών Καρβουναρίου, Λευκίμης και Ελληνικού Γ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι υπάρχουν καταγγελίες στις αρμόδιες Επιτροπές...
Πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Παρασκευή, συνάντηση στην Παραμυθιά της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, που ως γνωστόν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα λειτουργεί δοκιμαστικά και όπως αναφέρθηκε στην συνάντηση, χωρίς να έχει εγκριθεί ακόμη η Περιβαλλοντική μελέτη και δεν έχουν τηρηθεί οι αποστάσεις από κατοικημένη περιοχή.
Να θυμίσουμε, πως δεν ήταν λίγοι οι κάτοικοι του Καρβουναρίου οι οποίοι από την αρχή είχαν ταχθεί κατά της κατασκευής και λειτουργίας Χυτά στην περιοχή τους, αφού θα κατασκευαζόταν, όπως τονιζόταν, κοντά σε ζωικές εγκαταστάσεις, αλλά και φυσικά σε κατοικημένη περιοχή.
Μάλιστα, δεν ξεχνά κανείς την εποχή όπου με τη παρουσία των ΜΑΤ, προχωρούσαν οι εργασίες της κατασκευής, λόγω των εξαγριωμένων κατοίκων που αντιδρούσαν.
Έτσι λοιπόν, στη συγκέντρωση της περασμένης Παρασκευής, τονίστηκε από τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα το γεγονός ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η απαραίτητη άδεια λειτουργίας του Χυτά, ενώ επισημάνθηκε ακόμη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα αρμόδια όργανά της είναι ενήμερα και γνωρίζουν τα πάντα σχετικά τόσο με τον Χυτά στο Καρβουνάρι, όσο και με τους αντίστοιχους στο Ελληνικό, στα Ιωάννινα, αλλά και με αυτόν της Λευκίμης, στην Κέρκυρα.
Πρόσφατα, με την επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτρόπου κ. Ντανούτα Χούμπνερ στην Ήπειρο, η οποία μεταξύ άλλων επισκέφθηκε και το Καρβουνάρι, η Επιτροπή Αγώνα της παρέδωσε ψήφισμα με το οποίο κατήγγειλε τα κακώς κείμενα και κατά βάση το γεγονός ότι ο εν λόγω Χυτά δημιουργήθηκε εντός της κτηνοτροφικής ζώνης. Ενώ ζητούσαν και από την κ. Χούμπνερ την παρέμβασή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη συγκέντρωση της Παρασκευής, ο αρχιτέκτονας- περιβαλλοντολόγος κ. Σπύρος Κουρής, ανέφερε ότι στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσπρωτίας έχει κατατεθεί από το Σύνδεσμο Διαχείρισης μια περιβαλλοντική μελέτη, για την οποία ωστόσο είπε ότι έχει πολλά κενά και για το λόγο αυτό δεν έχει ακόμη εγκριθεί. Και ο κ. Κουρής εκτίμησε πως αυτό θα καθυστερήσει ακόμη, αφού δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την πυρασφάλεια, τη μόνιμη ύδρευση και όχι μόνο.
Επίσης ο κ. Κουρής επανέλαβε ότι στην περίπτωση του Χυτά Καρβουναρίου δεν τηρήθηκαν οι πρέπουσες αποστάσεις κατασκευής, αφού βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή, αλλά και σε ζωικές εγκαταστάσεις, κάτι που στο μέλλον, όταν ο Χυτά λειτουργήσει πλέον κανονικά και μεταφέρουν όλοι οι Δήμοι που προβλέπεται να συμμετάσχουν τα απορρίμματά τους, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, αν δεν ληφθούν τα μέτρα εκείνα που θα αποτρέψουν κάτι τέτοιο.
Ο εκπρόσωπος των Επιτροπών Αγώνα Καρβουναρίου, Ελληνικού και Λευκίμης στις Βρυξέλλες Γιάννης Παπαδόπουλος (Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Jolimont του Βελγίου), σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Και ενημέρωσε ότι ήδη έχει υπάρξει καταγγελία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, καθώς και στην Επιτροπή Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο επόμενο διάστημα θα εξετασθούν τα σημεία για τα οποία κατατέθηκε η καταγγελία. Ενώ κλείνοντας, ο εκπρόσωπος των Επιτροπών Αγώνα κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι για την Ευρώπη οι Χυτά αποτελούν πλέον ξεπερασμένη μέθοδο για τα απορρίμματα, αφού εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό η καύση των απορριμμάτων.
Στη δική του τοποθέτηση, ο εκπρόσωπος και πρωτοστάτης της Επιτροπής Αγώνα Καρβουναρίου κ. Γεώργιος Σπύρου σημείωσε πως παρά τις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί ο Χυτά συνεχίζει να λειτουργεί δοκιμαστικά και με το ζόρι, όπως είπε χαρακτηριστικά, όπως και με το ζόρι κατασκευάστηκε, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σπύρου.