Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Ξεραίνονται το ένα μετά το άλλο τα πλατάνια του Καλαμά



Ξεραίνονται το ένα μετά το άλλο τα πλατάνια του Καλαμά 

Εκδρομείς, που βρέθηκαν σε διάφορα σημεία του ποταμού Καλαμά, είδαν υπεραιωνόβια πλατάνια να έχουν ξεραθεί μέσα σε ένα χρόνο... από την ασθένεια του "μεταχρωματικού έλκους". 

Για παράδειγμα, μόνο σ' ένα σημείο του Καλαμά, στη θέση "Μπαλάσκας", μεταξύ Πολυδρόσου και Πέντε Εκκλησιών Θεσπρωτίας, μέσα σ' ένα χρόνο έχουν νεκρωθεί πάνω από έξι πλατάνια. 

Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση του Εργαστηρίου Δασικής Παθολογίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, που υπογράφει ο Γεώργιος Καρέτσος, "στον ποταμό Καλαμά, η ασθένεια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με νεκρά δένδρα να αριθμούνται σε χιλιάδες. 

Εντοπίστηκαν πάρα πολλές νέες εστίες προσβολής, οι οποίες θα συνεχίσουν να διευρύνονται με τη νέκρωση όλων των δένδρων πλατάνου σε αυτές τις θέσεις. 

Οι συνέπειες της ασθένειας, στο εγγύς μέλλον, αναμένεται να είναι τραγικές στον συγκεκριμένο ποταμό, με καταστροφή του μεγαλύτερου τμήματος της παρόχθιας βλάστησης των πλατάνων". 

Η έκθεση αυτή συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2013 και τρισήμιση χρόνια μετά επιβεβαιώνεται από την εξέλιξη των πραγμάτων. 

Η ασθένεια "μεταχρωματικό έλκος" προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystis platani, ο οποίος εισβάλει στον κορμό, τα κλαδιά ή τις ρίζες, από πληγές στον εξωτερικό φλοιό του δένδρου. 

Πρόκειται για μια σοβαρή νόσο, καθώς κατά την εξέλιξή της, νεκρώνει πλατάνια κάθε ηλικίας και μεγέθους, ενώ μεταδίδεται στα δένδρα, από τις συνενώσεις μεταξύ των ριζών τους. 

Ιδιαίτερα, ο πλάτανος είναι ευάλωτος από τον ένοχο αυτό μύκητα.

Εξαιτίας  της νόσου από την οποία ξεραίνονται  τα πλατάνια,  σταμάτησε και να γίνεται και το River  Party στον Καλαμά,  γιατί είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο να πέφτουν ξερές κλάρες ξαφνικά σε ανθρώπους που διασκέδαζαν, ευτυχώς χωρίς θύματα.