Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Αγέλη αγριογούρουνων ρήμαξαν τα αμπέλια στην Ήπειρο!



Αγέλη αγριογούρουνων ρήμαξαν τα αμπέλια στην Ήπειρο!


Κυκλοφορούν ανενόχλητα και κοντά στα χωριά…

- Να ληφθούν επειγόντως μέτρα ζητά ο κ. Λευτέρης Γκλίναβος (δημιουργός της ομώνυμης οινοποίας Ζίτσας), με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς και τον ΕΛΓΑ


Έντονη ανησυχία διακατέχει τους κατοίκους και κυρίως τον αγροτικό κόσμο του Νομού Ιωαννίνων, που βλέπουν ότι ο υπερπληθυσμός των αγριογούρουνων έχει γίνει πια μόνιμος εφιάλτης, αφού οι καλλιέργειές τους είναι εκτεθειμένες και ήδη μετρούν τεράστιες καταστροφές. 

Το κυνήγι του αγριόχοιρου ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου, όμως ήδη η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι άκρως ανησυχητική, γεγονός που αν και εγκαίρως έχουν θέσει οι τοπικοί φορείς προς τους αρμόδιους, κανείς δεν φαίνεται να συγκινείται. 

Τα ζώα αυτά είναι τόσα πολλά, κυρίως στον κάμπο, που φτάνουν και κοντά στα χωριά, ρημάζοντας οποιαδήποτε καλλιέργεια βρουν στο πέρασμά τους. Σε χωριά του Νομού Ιωαννίνων έχουν καταγραφεί περιστατικά να μπαίνουν ακόμη και μέσα σε αυλές σπιτιών ή μικρούς κήπους τους οποίους γυρίζουν ανάποδα αναζητώντας τροφή.

S.O.S. από αμπελοκαλλιεργητές 

Τεράστιες ζημιές μετρούν αυτή την περίοδο οι αμπελοκαλλιεργητές, γι’ αυτό και ο γνωστός οινοποιός, πρ. Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Λευτέρης Γκλίναβος με ανοιχτή επιστολή του προς τον αναπλ. Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, τον Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, ζητά επειγόντως λύσεις, τονίζοντας ότι είναι άδικο, κόποι και δαπάνες ολόκληρης χρονιάς να χάνονται και καμία προστασία να μην παρέχεται από την Πολιτεία!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τοπικοί φορείς έχουν επανέλθει στο θέμα πολλές φορές, έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις, έχουν ζητήσει μέτρα και όμως τίποτε ουσιαστικό δεν έγινε, προκειμένου να μην χάνονται περιουσίες. 

Η νέα ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες δεν δίνει καμία λύση στο πρόβλημα, αφού το Υπουργείο προχώρησε σε μια μόνο αλλαγή, αυξάνοντας κατά ένα μόνο άτομο (από 5 σε 6) που έχει δικαίωμα να θηρεύει η κάθε παρέα (μέχρι 10 άτομα) σε κάθε έξοδο, χωρίς όμως να αυξάνει και τη διάρκεια της θήρας του που παρέμεινε η ίδια, μέχρι 20 Ιανουαρίου και τρεις φορές την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή). 


Πανελλαδική  παρουσίαση των νέων όπλων της BERRETA HELLAS  στα Ιωάννινα