Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

1,2 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Γιτάνων, στο Ε.Π. “Ήπειρος 2014-2020”


1,2 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Γιτάνων, στο Ε.Π. “Ήπειρος 2014-2020”



Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη η απόφαση ένταξης στο Ε.Π. «Ήπειρος» 2014-2020 της πράξης «Βασικές υποδομές και εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης Αρχαίου Θεάτρου Γιτάνων (Α’ Φάση)» (Άξονας Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και αειφόρος ανάπτυξη»), με συνολική δημόσια δαπάνη 1.200.000 ευρώ. 

Με το συγκεκριμένο έργο, το οποίο εντάσσεται στο Πιλοτικό Πρόγραμμα "Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου", θα συμπληρωθούν οι υπάρχουσες υποδομές στην περιοχή του θεάτρου και γενικότερα στον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων, που δημιουργήθηκαν, στο πλαίσιο των έργων "Ανάδειξη - Ανάπλαση αρχαιολογικού χώρου Γιτάνης" και "Ανάδειξη Κάτω Πόλης Γιτάνων" (2003 – 2013) με χρηματοδότηση από Γ΄ Κ.Π.Σ. και το Ε.Σ.Π.Α. αντίστοιχα. 

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εργασίες επί του αρχαίου θεάτρου, που θα αποτελέσουν την α’ φάση του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου. Οι υποδομές που θα υλοποιηθούν περιλαμβάνουν την επέκταση των υφιστάμενων δικτύων κοινής ωφέλειας, την εγκατάσταση αντικεραυνικής προστασίας, τη λήψη μέτρων προστασίας των χαμηλότερων υψομετρικά τμημάτων του θεατρικού οικοδομήματος από τα όμβρια ύδατα καθώς και την πραγματοποίηση εργασιών για τη βελτίωση της βατότητας της διαδρομής εξόδου από το θέατρο και του δρόμου πρόσβασης στον οχυρωμένο οικισμό. Επιπλέον θα γίνει επιλεκτικά αποκατάσταση – επέκταση της υπάρχουσας περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου και θα τοποθετηθεί μία δευτερεύουσα βοηθητική θύρα εισόδου. 

Οι εργασίες στο αρχαίο θέατρο θα επικεντρωθούν στις τρεις κεντρικές κερκίδες, όπου στο κάτω διάζωμα θα γίνει πλήρης αποκατάσταση του μνημείου, ενώ στο άνω διάζωμα θα πραγματοποιηθούν προπαρασκευαστικές εργασίες (αποσυναρμολόγηση εδωλίων). Θα αποκαλυφθούν επίσης οι πάροδοι και οι αναλημματικοί τοίχοι του θεάτρου. Θα εγκατασταθεί ο αναγκαίος εργοταξιακός και εργαστηριακός εξοπλισμός και θα γίνουν εργασίες συντήρησης αρχιτεκτονικών μελών και κινητών ευρημάτων. Παράλληλα, στην περιοχή υλοποίησης του έργου θα πραγματοποιούνται αποψιλώσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών πεδίου, ενώ θα διεξάγονται και αποχωματώσεις με ανασκαφική μέθοδο στα τμήματα του μνημείου που θα απαιτηθεί προκειμένου να υλοποιηθούν οι προβλεπόμενες εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης. Για την πληροφόρηση του κοινού θα τοποθετηθεί ενημερωτική πινακίδα στην περιοχή του θεάτρου, θα εκδοθεί σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο και θα διεξαχθεί ημερίδα. 

Φορέας υλοποίησης της πράξης είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.