Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Εκδήλωση της Πανηπειρωτικής για την Φιλική Εταιρεία στο Ζάππειο Μέγαρο


«ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΦΙΛΙΚΟΙ»

Διάλεξη της Πανεπιστημιακού κ. Ελένης Κουρμαντζή

Εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για τα ''200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας'' , την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 19.00', στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, από κοινού με την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων (και τη σύμπραξη της Ομοσπονδίας Δωδεκανησίων και Σωματείων της διασποράς, όπως Κομποταίων Άρτας, Πάτμου και άλλων), με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας (1814-2014), η οποία κήρυξε την εθνεγερσία και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που οδήγησε στην ίδρυση της σύγχρονης Ελλάδας, διοργανώνει στις 18 Φεβρουαρίου 2015, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00' στο Ζάππειο Μέγαρο, εκδήλωση τιμής και μνήμης στους τρεις ιδρυτές της, Δ. Σκουφά, Α. Τσακάλωφ και Ε. Ξάνθο, αλλά και σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους Φιλικούς και αγωνιστές.
Για την Π.Σ.Ε. με αυτή την εκδήλωση επιδιώκεται, πέρα από την αυτονόητη ανάγκη απότισης φόρου τιμής, το επίκαιρο αίτημα να συνειδητοποιηθεί ιστορικά και να τονιστεί διαχρονικά η μεγάλη σημασία των οργανωμένων αγώνων και της ένωσης ολόκληρων λαών για τη διεκδίκηση κοινών και δίκαιων στόχων.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται:
-Η βαρύνουσας σημασίας για την εκδήλωση Διάλεξη της Πανεπιστημιακού κ. Ελένης Κουρμαντζή με θέμα «ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΦΙΛΙΚΟΙ» καθώς και σύντομες συμπληρωματικές εισηγήσεις ή χαιρετισμοί της Π.Σ.Ε, της Ομοσπονδίας Δωδεκανησίων και των συνεργασθέντων φορέων.
-Λιτές και ταιριαστές μουσικές γέφυρες με την απόδοση τριών ιστορικών ηπειρώτικων τραγουδιών από την Παραδοσιακή χορωδία της Π.Σ.Ε. και ενός έως δύο τραγουδιών ή σκοπών αντίστοιχων από τα Δωδεκάνησα.
-Έκθεση έντυπου υλικού, προσωπογραφιών και αφισών, φωτογραφικών αποτυπώσεων και αρχειακών στοιχείων με παράλληλη προβολή οπτικοαουστικού υλικού. Επίσης απαγγελίες ή δόκιμες αναγνώσεις επίκαιρων αποσπασμάτων κειμένων που επισφραγίζουν την όλη εκδήλωση με τη βαρύτητα του πρωτογενούς Λόγου.
Στο χώρο του ΖΑΠΠΕΙΟΥ, όπου επιβεβαιώνεται η Ηπειρωτική Ευεργετική ευποιίας, πολύ αρμόζει να επιχειρηθεί ο δημόσιος έπαινος προς τους Φιλικούς και την Εταιρεία ενώπιον όλων των Ηπειρωτών, των Δωδεκανησίων φίλων και μελών αλλά και όλων των κατοίκων της πόλης μας.
Αυτονόητες οι ευχαριστίες στην υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και στους ανθρώπους των φορέων όλων για την προσφορά υλικού και αρωγής καθώς και στη βασική ομιλήτρια, την αναγνώστρια των κειμένων και τους ενορχηστρωτές .