Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

90 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης


2015: Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ… 90 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Για πρώτη φορά η Ελένη Βιτάλη συναντά τον Μίκη Θεοδωράκη
σε μια συναυλία με την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»  

«Από τον Βασίλη Τσιτσάνη στον Μίκη Θεοδωράκη»

Θέατρο Badminton
Δευτέρα 16 & Τρίτη 17 Φεβρουαρίου Ώρα Έναρξης: 21.00

Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»
Ερμηνεύουν: Ελένη Βιτάλη, Δώρος Δημοσθένους, Ζαχαρίας Καρούνης

Το Θέατρο Badminton, στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη και σε συνεργασία με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», παρουσιάζει τη συναυλία «Από τον Βασίλη Τσιτσάνη στον Μίκη Θεοδωράκη».
Δύο ξεχωριστοί όσο και διαφορετικοί μουσικοί κόσμοι συναντιούνται σε αυτήν την παράσταση. Εκείνος του κορυφαίου συνθέτη του λαϊκού τραγουδιού Βασίλη Τσιτσάνη (1915-1984), 100 χρόνια από τη γέννησή του, με εκείνον του παγκοσμίως αναγνωρισμένου δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη(γεν.1925), 90 χρόνια από τη γέννησή του. Και οι δυο υπηρέτησαν με αξιοσύνη τη λαϊκή μουσική του τόπου, ο καθένας με το δικό του τρόπο, με τα δικά του μουσικά εφόδια.
Ωστόσο η λαϊκή μουσική τους σκέψη κάπου συναντιέται. Ο Μίκης Θεοδωράκης ανέπτυξε πολύπλευρη μουσική δράση, η οποία καλύπτει όλο σχεδόν το φάσμα της τέχνης των ήχων. Η λαϊκή μουσική, όμως, ήταν αυτή που του έδωσε τη δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας με τον απανταχού στον κόσμο Ελληνισμό. Δεν μοιάζει, λοιπόν,  αταίριαστη η συνύπαρξη των τραγουδιών των δύο μεγάλων μουσικών δημιουργών, όπως αυτή που επιχειρείται σε αυτό το πρωτότυπο πρόγραμμα. Αντίθετα, συνυφασμένα τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μίκη Θεοδωράκη δημιουργούν ένα σαγηνευτικό μουσικό πλέγμα, ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα ακρόασης, ικανό να προκαλέσει ευφορία και συγκίνηση μαζί.
Τα διαχρονικά τραγούδια των δυο δημιουργών, έχουν εξασφαλίσει προ πολλού μια θέση στη μνήμη, αλλά και στην καρδιά.
Η μεγάλη κυρία του λαϊκού μας τραγουδιού, Ελένη Βιτάλη, συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Μίκη Θεοδωράκη και τηΛαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης. Με την τεράστια γκάμα ερμηνευτικής της ικανότητας  αποδίδει μοναδικά τα τραγούδια των 2 κορυφαίων δημιουργών. Μαζί της δύο πολύ σημαντικές ανδρικές φωνές, ο Δώρος Δημοσθένους και οΖαχαρίας Καρούνης.