Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Διάλεξη στην Γερμανία

ΤΟ   ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ  ΤΗΣ   ΕΛΛΑΔΑΣ.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ   ΧΑΣΜΑ   ΚΑΙ   ΔΙΑΙΡΕΣΕΙΣ   ΣΤΗΝ   ΕΥΡΩΠΗ.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ;

Του  Δημήτρη  Ζώη
         
Σ΄ αυτό το  επίκαιρο ερώτημα, αν υπάρχουν εναλλακτικές στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, θα κληθεί  να απαντήσει  ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κρήτης  Σκεύος Παπαϊωάννου  σήμερα  Τρίτη  3   Φεβρουαρίου στην  Γερμανία.
Στην  αίθουσα  Kulturwerkstatt  της  γερμανικής  πόλης  Paderbοrn,  θα πραγματοποιηθεί  διάλεξη  και  συζήτηση (στη γερμανική γλώσσα)  με  προσκεκλημένους  Γερμανούς Βουλευτές, μέλη της Δημοτικής  Αρχής της  πόλης Paderborn, με ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων, δημοσιογράφους και Φιλέλληνες  Γερμανούς  του  Paderborn.

Η  διάλεξη και η συζήτηση  με  το γερμανικό ακροατήριο, πραγματοποιείται  στο  Paderborn  της  Γερμανίας  με  πρωτοβουλία  της  Κίνησης «ΔΙΑΛΟΓΟΣ  ΜΕ  ΤΟΥΣ  ΘΕΣΠΡΩΤΟΥΣ  ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ   ΚΑΙ  ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ».
Με  τη  βοήθεια και τη μεσολάβηση του Συντοπίτη μας,  καθηγητή  του Πανεπιστημίου της Πάτρας  Παντελή Κυπριανού, ο καθηγητής  του  Πανεπιστημίου της  Κρήτης  Σκεύος  Παπαϊωάννου προσφέρθηκε να παρουσιάσει το θέμα:

«Το  παράδειγμα  της  Ελλάδας.  Κοινωνικό  χάσμα  και  διαιρέσεις  στην  Ευρώπη.  Υπάρχουν  εναλλακτικές ; ».
( Από  13 Φεβρουαρίου θα μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διάλεξη  στην  ιστοσελίδα www.koinontonthesproton.gr).
Παράλληλα,  με  ικανοποίηση  παρατηρείται μια «στροφή»  της  γερμανικής  κοινής γνώμης, καθώς και μια δυναμική υπέρ μιας άλλης πολιτικής στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, καταβάλλεται προσπάθεια να κατανοηθεί η πολύπλευρη κρίση της Ελλάδας, η κατάσταση που διαμορφώθηκε στην μεταπολιτευτική Ελλάδα και κυρίως, τα  χρόνια των καταστροφικών προγραμμάτων των μνημονίων και της αυστηρής λιτότητας  που επιβλήθηκε από την αποτυχημένη ευρωπαϊκή πολιτική της κ.Μέρκελ.
Αξιοσημείωτη είναι η «περιέργεια» και το ενδιαφέρον πολλών  φίλων  Γερμανών να μάθουν  περισσότερα για τις εξελίξεις που διαδραματίζονται, στην  προσπάθεια της νέας Κυβέρνησης  της  Ελλάδας να διαμορφώσει ένα άλλο πλαίσιο συνεργασίας  με την  Ευρώπη και τους θεσμούς της, κρατώντας μια στάση επιφυλακτικότητας απέναντι στα  ΜΜΕ  της Γερμανίας.

Γερμανοί φίλοι, που συντάσσονται  με την Ελλάδα και δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, πολλές φορές εκτός του «πλαισίου» που βάζει η κυβέρνηση της κ.Merkel και ο κ.Fuchtel με την «ελληνογερμανική συνέλευση», θέλοντας να ενημερωθούν  για την Ελλάδα, θα πραγματοποιήσουν  μια σειρά  διαλέξεων και  συζητήσεων  στις γερμανικές πόλεις  Oberhausen  (11.2.)  και  Bochum  (12.02.).
 Στόχος όλων των διαλέξεων και των ενημερώσεων, που θα γίνουν στις προαναφερόμενες πόλεις της Γερμανίας Paderborn, Oberhausen και Bochum, αλλά και σ΄ άλλες που θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, θα είναι η ευαισθητοποίηση της γερμανικής κοινής γνώμης όσον αναφορά:
α) τις  αποτυχημένες πολιτικές της τρόικα  και  των ελίτ στην Ελλάδα  
β) τις γερμανικές οφειλές και  τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων στα πλαίσια της πρόσφατης απόφασης της αρμόδιας Διακομματικής  Επιτροπής της  Βουλής και  
γ)  να  παρουσιαστούν και  να  συζητηθούν εναλλακτικές  πολιτικές για  την  Ελλάδα  και  την  Ευρώπη .   

Με την ευκαιρία των προαναφερόμενων επαφών με Γερμανούς φίλους, είναι άξιο αναφοράς η δυσαρέσκεια και η απορία μου για τη «δυσκολία», αν όχι την άρνηση, του ελληνογερμανικού συλλόγου «ΦΙΛΙΑ» της αδελφοποιημένης γερμανικής πόλης Velbert, να βοηθήσει στη διοργάνωση παρόμοιας εκδήλωσης και στο Velbert, όπως οι Γερμανοί φίλοι από το Paderborn, το Oberhausen και το Bochum.
Ως παιδί μετανάστη, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη του Velbert, δηλώνω την απογοήτευσή μου για τον ελληνογερμανικό Σύλλογο «ΦΙΛΙΑ» του Velbert. Νομίζω, πως στο θέμα της φιλίας έχουν επικρατήσει λάθος αντιλήψεις από «συγκεκριμένους» στον προαναφερόμενο γερμανικό Σύλλογο. Θεωρώ, πως είναι απαραίτητο να επανακαθοριστεί το πλαίσιο συνεργασίας του δήμου Ηγουμενίτσας με τον γερμανοελληνικό Σύλλογο. Σ΄αυτή την κατεύθυνση θα καταβάλλω προσπάθειες για την αποφυγή παρεξηγήσεων από «ορισμένους».
 Πιστεύω πως αυτή η συνεργασία πρέπει να έχει σκοπό την καλλιέργεια αμοιβαίων σχέσεων στα πλαίσια της Ευρώπης. Σκοπός και στόχος της συνεργασίας πρέπει να είναι η προώθηση της συνεργασίας των ανθρώπων, η αλληλοκατανόηση των θέσεων κάθε χώρας, ιδιαίτερα ο σεβασμός και το κοινό καλό των πολιτών στους δυο αδελφοποιημένους δήμους.
Εάν «κάποιοι» εκπρόσωποι του γερμανικού Συλλόγου, προβληματίζουν με ανεξέλεγκτες πρωτοβουλίες και συμπεριφορές που θέλουν να περιορίσουν τη σχέση των δυο αδελφοποιημένων δήμων σε προσωπικό επίπεδο ή επιδιώκουν να «θολώσουν» τη συνεργασία των δυο δήμων με ανάρμοστες πρωτοβουλίες, τότε πρέπει να γίνει  σαφές ο ρόλος των εκπροσώπων και μελών του γερμανικού Συλλόγου…

Στο δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Λώλο, στο Δ.Σ. του δήμου Ηγουμενίτσας, καθώς και στους Γερμανούς φίλους μας από το Velbert, υπογραμμίζω, πως οι φιλικές σχέσεις των δύο πόλεων δεν πρέπει να περιορίζονται σε πρωτοβουλίες ορισμένων «αφελέστατων συμπατριωτών μας», σε περίεργες κινήσεις ορισμένων Γερμανών φίλων μας ή στις επιθυμίες της «ελληνογερμανικής συνέλευσης» που έχει επικεφαλής τον κ. Fuchtel.
Τονίζω προς όλες τις κατευθύνσεις: Ο ελληνογερμανικός σύλλογος οφείλει να περιοριστεί στους σκοπούς και στους στόχους που προβλέπονται στο καταστατικό του.
Παράλληλα συμβουλεύω «ορισμένους Θεσπρωτούς αξιωματούχους», προστατεύοντας και τον ίδιο τον εαυτό τους, να μην αδιαφορούν σε «περίεργες πρωτοβουλίες» του γερμανικού Συλλόγου, αλλά κυρίως να είναι προσεκτικοί για να μην εκτίθεται η Θεσπρωτία, η Ελλάδα και η Δημοκρατία μας…