Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Με δωρεάν του ΕΜΠ θα αποκατασταθεί το γεφύρι της Πλάκας



Με δωρεάν μελέτη του ΕΜΠ θα αποκατασταθεί το γεφύρι της Πλάκας

 Είναι εφικτή τεχνικά η αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας στην Πλάκα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά του ΕΜΠ για τη δωρεάν μελέτη.


 O κ. Σπίρτζης, ο οποίος βρίσκεται στην Άρτα, ανέφερε ότι ήδη έχουν μεταβεί στο σημείο τα κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμού και πρόσθεσε πως μόλις υποχωρήσουν τα καιρικά φαινόμενα θα βρεθούν και τα υλικά της γέφυρας για να ξαναχρησιμοποιηθούν.
Τέλος, επανέλαβε ότι από το πρωί της Δευτέρας αρχίζει η καταγραφή των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, με τη βοήθεια και των κλιμακίων μηχανικών του υπουργείου Υποδομών που έχουν μεταβεί από την Αθήνα.





Αμεσα μέτρα για την αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας

Αμεσα μέτρα αποκατάστασης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, πρόκειται να λάβει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του.
Το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων στην ανακοίνωση υπογραμμίζει πως θέτει ως άμεση και βασική προτεραιότητά του την αποκατάσταση των ζημιών στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας και γι΄ αυτό συντάσσει άμεσα σχετική μελέτη. Επιπλέον ξεκινάει η λήψη άμεσων μέτρων προστασίας του μνημείου και η περισυλλογή των δομικών στοιχείων που κατέπεσαν, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν μαζί με όσο νέο υλικό απαιτηθεί, για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού. Μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων, θα ελεγχθεί η κατάσταση των θεμελίων των βάθρων, και θα αξιολογηθούν τα αίτια της πτώσης.
Ακόμη, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι άμεση ήταν η κινητοποίηση των υπηρεσιών του Υπουργείου, συνολικά της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση του προβλήματος.Πιο συγκεκριμένα τις πρωινές ώρες κλιμάκιο μηχανικών του Υπουργείου έσπευσε στα όρια των νομών Άρτας και Ιωαννίνων, στον συνοικισμό Πλάκας Ραφταναίων, όπου το ιστορικό γεφύρι συνδέει τις όχθες του Άραχθου ποταμού και διενήργησε αυτοψία και φωτογραφική τεκμηρίωση. Διαπιστώθηκε πτώση του ανατολικού ακρόβαθρου και της μεγάλης κεντρικής καμάρας και μερική μόνο καταστροφή του δυτικού ακρόβαθρου».