Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Έπεσε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στην Άρτα



Έπεσε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας


Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, στα Τζουμέρκα της Ηπείρου, έπεσε, ως συνέπεια των κατολισθήσεων που προκάλεσαν οι καταστροφές και οι συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Χτισμένο από τον 18ο αιώνα, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι του ελλαδικού χώρου, με άνοιγμα 40 μέτρα και ύψος 20, είχε πέσει και πάλι στα 1860 και 1863. Στην περιοχή της Πλάκας είχε γίνει κατά καιρούς μάχες μεταξύ κλεφτών και Τούρκων, ενώ εκεί υπογράφτηκε τον Φεβρουάριο 1944 η ομώνυμη Συμφωνία των οργανώσεων της Αντίστασης ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ-ΕΚΚΑ, με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής.








Εκκενώνονται χωριά στον Νομό Άρτας

​Εκκενώνονται για προληπτικούς λόγους τα χωριά που βρίσκονται στις εκβολές του ποταμού Άραχθου, καθώς η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυναΕκκενώνονται για προληπτικούς λόγους τα χωριά που βρίσκονται στις εκβολές του ποταμού Άραχθου, καθώς η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα, μετά το άνοιγμα του φράγματος στο Πουρνάρι, τα ξημερώματα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου(ΣΝΟ), που συνεδρίασε χθες το βράδυ στην Άρτα, οι κάτοικοι από τα χωριά Κομμένο, Λουτρό, Κεραμάτες, Νεοχώρι, Συκιές, μεταφέρονται με λεωφορεία σε γειτονικές περιοχές, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις.
Μετά την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, εκφράζονται φόβοι και για το γεφύρι της Άρτας, καθώς το νερό έχει φτάσει στις καμάρες υποστήριξης.
Ωστόσο, μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει σε όλο τον δήμο Νικολάου Σκουφά, στις υποδομές, στις καλλιέργειες και στις κτηνοτροφικές μονάδες.
Σοβαρές ζημιές έχει προκαλέσει ο μεγάλος όγκος των υδάτων στην περιοχή Καναλακίου της Πρέβεζας, καθώς και στον Κάμπο του Φαναρίου, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Αχέρωντα.
Σε δηλώσεις  o αντιδήμαρχος Σουλίου Σταύρος Κωστάράς, τονίζει πως απαιτούνται συντονισμένες κινήσεις της περιφερείας Ηπείρου και των Δήμων Σουλιου και Πάργας, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί η συχνή υπερχείλιση του Αχέροντα.
Η ίδια εικόνα, επικρατεί και στη Θεσπρωτία στον κάμπο των Φιλιατών, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά. Οι κάτοικοι, που βρίσκονται σε απόγνωση, μιλούν για πρωτοφανείς πλημμύρες.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τις πλημμύρες

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό θα γίνει στο κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εξαιτίας του συναγερμού που έχει σημάνει από τις πλημμύρες που έχουν προκαλέσει ήδη αρκετά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στο κέντρο επιχειρήσεων μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα θα βρεθούν στις 13:15 οι υπουργοί Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, οι αναπληρωτές υπουργοί, Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Επί ποδός ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας

Σε πλήρη ετοιμότητα συνεχίζει να βρίσκεται ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του Δήμου Αρταίων για την αντιμετώπιση του σφοδρότατου κύματος κακοκαιρίας που εξακολουθεί να πλήττει την Άρτα.
Όλα τα μηχανήματα του Δήμου, καθώς και αυτά που έχουν μισθωθεί από ιδιώτες, βρίσκονται από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου σε πλήρη διάταξη και επεμβαίνουν διαρκώς σε όσα σημεία Δήμου παρουσιάζονται προβλήματα.
Ο Δήμαρχος Αρταίων, μετά τη συμμετοχή του, στις έκτακτες συσκέψεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, το απόγευμα του Σαββάτου και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, συγκάλεσε άμεσα στο γραφείο του ευρείες συσκέψεις όπου ενημέρωσε τα Στελέχη του Δήμου και τους Προέδρους όλων των Τοπικών Κοινοτήτων για την εξέλιξη του φαινομένου και τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να ληφθούν.

Σύμφωνα με την τελευταία εικόνα, η κατάσταση παραμένει ανησυχητική, καθώς παρά την εξασθένιση των φαινομένων τις τελευταίες ώρες, οι ποσότητες ύδατος που εισρέουν στη λίμνη Πουρναρίου είναι μεγάλες και είναι αναπόφευκτη η ενεργοποίηση των υπερχειλιστών, με αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση της παροχής νερού στον Άραχθο τις επόμενες ώρες.

Για το λόγο αυτό, εφιστάται η προσοχή των κατοίκων που οι περιουσίες τους γειτνιάζουν με την κοίτη του ποταμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν απώλειες σε ζωικό ή ανθρώπινο κεφάλαιο.
Παρακαλούνται επίσης οι κάτοικοι, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρμοδίων οργάνων ή με τις απαγορευτικές πινακίδες, σε όσα σημεία έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων.

Οι περιοχές που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα είναι το Παραποτάμιο Πάρκο της Άρτας, καθώς και οι παραποτάμιες περιοχές της Βλαχέρνας, της Ελαιούσας, των Κεραματών και του Γλυκορίζου, ενώ σε επιφυλακή θα παραμείνουν και οι περιοχές Ψαθοτοπίου, Γαβριάς, Μύτικα και Καλογερικού που παρουσίασαν προβλήματα από το πρωί του Σαββάτου.








Ξεκινά άμεσα η διαδικασία για την αποκατάσταση του γεφυριού στην Πλάκα


Άμεσα ξεκινά η διαδικασία για την ταχύτατη αποκατάσταση του γεφυριού στην Πλάκα καθώς ένα μεγάλο μέρος του κατέρρευσε εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού η πρώτη ενέργεια είναι η άμεση σύνταξη μελέτης ενώ παράλληλα οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ προχωρούν σε λήψη άμεσων μέτρων προστασίας του μνημείου και σε περισυλλογή των δομικών στοιχείων που κατέπεσαν, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν μαζί με όσο νέο υλικό απαιτηθεί, για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού. 

Όσον αφορά τον εντοπισμό των αιτίων και τον επανέλεγχο των θεμελίων του γεφυριού, «αυτό θα γίνει μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και υποχωρήσει η στάθμη των  υδάτων.