Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013

Eικόνες ντροπής στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου


Εικόνες ντροπής στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου…
Υπάρχουν υπεύθυνοι;
Εικόνες ντροπής... Εικόνες που μπορούν να εκθέσουν όχι την περιοχή αλλά ολόκληρη τη χώρα και να την φέρουν αντιμέτωπη με τεράστιους κινδύνους. Εικόνες από τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, ο οποίος έχει μετατραπεί σε μία τεράστια δεξαμενή υγρών και στερεών αποβλήτων που απειλούν ολόκληρη την πεδιάδα της Παραμυθιάς. Οι ευθύνες των αρμοδίων είναι τεράστιες, αλλά όπως συνηθίζεται σε αυτή τη χώρα, την κρίσιμη ώρα οι υπεύθυνοι δεν υπάρχουν πουθενά!
Κι αν η Περιφέρεια Ηπείρου, για τους δικούς της λόγους, κάνει πως δεν βλέπει όσα πραγματικά συμβαίνουν είναι απορίας άξια η απόλυτη σιωπή, η αδιαφορία και εν τέλει η αποδοχή της κατάστασης αυτής από τον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος με ένα πόρισμα καταπέλτη διαπίστωναν τα προβλήματα αλλά και τους υπεύθυνους μετά την αυτοψία που είχαν κάνει στην περιοχή. Φυσικά είχαν προηγηθεί οι διαμαρτυρίες του Δήμου Σουλίου και η χλιαρή αποδοχή ορισμένων προβλημάτων από την Περιφέρεια Ηπείρου. Με την διαφορά ότι στο διάστημα αυτό δεν έγινε καμία ουσιαστική παρέμβαση για την αντιμετώπισή τους με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται και ο ΧΥΤΑ, από έργο προστασίας του περιβάλλοντος να έχει μετατραπεί σε μία πραγματική απειλή για το περιβάλλον, την παραγωγή και τη δημόσια υγεία. Και είναι απορίας άξιον γιατί οι υπεύθυνοι ανέχονται αυτή την κατάσταση και δεν αναζητούν τις ευθύνες εκεί που πρέπει όπως και σε όσους έχουν την αρμοδιότητα για την ασφαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Όπως καταγγέλλουν μέλη της Επιτροπής Κατοίκων που έχει συγκροτηθεί «μέρα με τη μέρα τα μελετητικά, κατασκευαστικά και διαχειριστικά λάθη και παραλείψεις, που έχουν διαπραχθεί στο συγκεκριμένο έργο, βγαίνουν την επιφάνεια με όλο και πιο δραματικό τρόπο. Προχτές ήταν ο αγωγός που ξέβραζε τα στραγγίσματα στο ρέμα που καταλήγει στο Κωκκυτό, χτες οι δείκτες που έδειχναν μεγαλύτερη ρύπανση των στραγγισμάτων στην έξοδο της δήθεν επεξεργασίας τους και η παράνομη μεταφορά τους στην Πάργα, σήμερα το πλημμύρισμα και ίσως το ξεχείλισμα του σούπερ ρυπογόνου μείγματος, αύριο ποιός ξέρει τί έπεται και ποιό άραγε θα είναι το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίτιμο που θα πληρωθεί όχι από άλλους, αλλά από εμάς τους ίδιους».
Υπογραμμίζουν με έμφαση πως η κατάσταση στο Καρβουνάρι εξελίσσεται σε περιβαλλοντική βόμβα, που κάποια στιγμή θα σκάσει με τραγικές συνέπειες σε όλη την περιοχή μέχρι τις εκβολές του Αχέροντα στην Αμμουδιά.
Με αφορμή την κατάσταση αυτή, η οποία αποτυπώνεται πλήρως στο φωτογραφικό υλικό, η Επιτροπή καλεί σε ευρεία σύσκεψη την ερχόμενη Τρίτη στις επτά το βράδυ, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Σουλίου.
Η Επιτροπή κάνει τρεις ακόμη επισημάνσεις οι οποίες έχουν την δική τους ιδιαίτερη αξία: • Υπήρχε και θα εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για λογοδοσία των υπεύθυνων για την τραγική κατάσταση του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, που απειλεί ανοιχτά πλέον τον τόπο μας. • Υπήρχε και θα εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για μια ουσιαστική και δραστική παρέμβαση για τον εξορθολογισμό της διαχείρισης απορριμμάτων και της λειτουργίας του ΧΥΤΑ ΚΑρβουναρίου, με πρώτο και άμεσο μέτρο την διακοπή υποδοχής απορριμμάτων με προέλευση εκτός του Δήμου Σουλίου. • Υπήρχε και θα εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για έναν έλεγχο ανοιχτό στην κοινωνία για τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, που έχει περάσει στα χέρια ενός εντελώς αναξιόπιστου ΦοΔΣΑ και μιας ιδιωτικής εταιρίας, που δεν φαίνεται να μπορεί να τον ελέγξει.
-
- -
-
Σε μια ξέχειλη δεξαμενή τεραστίων διαστάσεων έχει μετατραπεί ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, έτοιμος να βάλει σε κίνδυνο όλη την πεδιάδα της Πραμυθιάς και του Φαναρίου. Το πράγμα έχει φθάσει σε οριακό σημείο αλλά η αντιμετώπιση από τους υπευθύνους γίνεται με αχαρακτήριστα μπαλώματα όπως εσωτερικό ανάχωμα και απομάκρυνση στραγγιδιών με βυτιοφόρα!!!
Μέρα με τη μέρα τα μελετητικά, κατασκευαστικά και διαχειριστικά λάθη και παραλείψεις, που έχουν διαπραχθεί στο συγκεκριμένο έργο, βγαίνουν την επιφάνεια με όλο και πιο δραματικό τρόπο. Προχτές ήταν ο αγωγός που ξέβραζε τα στραγγίσματα στο ρέμα που καταλήγει στο Κωκκυτό, χτες οι δείκτες που έδειχναν μεγαλύτερη ρύπανση των στραγγισμάτων στην έξοδο της δήθεν επεξεργασίας τους και η παράνομη μεταφορά τους στην Πάργα, σήμερα το πλημμύρισμα και ίσως το ξεχείλισμα του σούπερ ρυπογόνου μείγματος, αύριο ποιός ξέρει τί έπεται και ποιό άραγε θα είναι το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίτιμο που θα πληρωθεί όχι από άλλους, αλλά από εμάς τους ίδιους.
Το θέμα αντιμετωπίζεται με εξωφρενική ψυχραιμία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που για μια φορά ακόμη θα αποποιηθούν κάθε ευθύνη αποδίδοντάς την στα περίφημα… «φυσικά αίτια». Αντίθετα το «φυσικό» αίτημα της -επί τέλους- διαχείρισης των απορριμμάτων με κοινωνικά και περιβαλλοντικά ορθολογικά τρόπο, θυσιάζεται στο βωμό της κερδοφορίας και της ρεμούλας, με κύριο μεσολαβητή τους διάφορους βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η ασυδοσία των σημερινών υπευθύνων που τρέφεται και γιγαντώνεται από την «ντε φάκτο» ατιμωρησία (παρά τις βεβαιωμένες παρανομίες), η παράλογη αλλά επίσημη άποψη της μεταφοράς της ρύπανσης σε τόπους άλλους μακρύτερους, που «αυτοβούλως» θα συμφωνήσουν στην υποβάθμισή τους και η εθελοτυφλία του κόσμου, που αν δεν τσουρουφλιστεί από την καυτή ανάσα του δράκου, δεν πιστεύει στην ύπαρξή του, είναι τα κύρια αίτια που μας έφεραν μέχρι εδώ και αν δεν αναγνωριστούν, θα μας πάνε πολύ παρακάτω. Όλα εκφράσεις και συνέπειες μιας σειράς μακροχρόνιων μεθοδεύσεων από τα εκάστοτε κέντρα αποφάσεων στην Ήπειρο και στην Αθήνα, που βάση είχαν την παλαιοκομματική πελατειακή σκοπιμότητα και την συνοδή κατασπατάληση πόρων και όχι την προστασία του περιβάλλοντος και την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών.
Είναι πλέον καιρός να ανακόψουμε αυτή την καταστροφική πορεία και τον απαράδεκτο περιφερειακό σχεδιασμό που την δημιουργεί και την καθοδηγεί. Διαφορετικά είναι σίγουρο ότι συνεχώς θα επιβεβαιώνεται με όλο και πιο δραματικό τρόπο, αυτό που έχει καταγγελθεί πολλαπλές φορές : ότι η όλη κατάσταση στο Καρβουνάρι εξελίσσεται σε περιβαλλοντική βόμβα, που κάποια στιγμή θα σκάσει με τραγικές συνέπειες σε όλη την περιοχή μέχρι τις εκβολές του Αχέροντα στην Αμμουδιά.
• Υπήρχε και θα εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για λογοδοσία των υπεύθυνων για την τραγική κατάσταση του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, που απειλεί ανοιχτά πλέον τον τόπο μας.
• Υπήρχε και θα εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για μια ουσιαστική και δραστική παρέμβαση για τον εξορθολογισμό της διαχείρισης απορριμμάτων και της λειτουργίας του ΧΥΤΑ ΚΑρβουναρίου, με πρώτο και άμεσο μέτρο την διακοπή υποδοχής απορριμμάτων με προέλευση εκτός του Δήμου Σουλίου.
• Υπήρχε και θα εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για έναν έλεγχο ανοιχτό στην κοινωνία για τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, που έχει περάσει στα χέρια ενός εντελώς αναξιόπιστου ΦοΔΣΑ και μιας ιδιωτικής εταιρίας, που δεν φαίνεται να μπορεί να τον ελέγξει. Αυτές οι επείγουσες ανάγκες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από μεμονωμένες ατομικές παρεμβάσεις, όπως αυτές που έφεραν το Σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για να δικαιώσει τις χρόνιες καταγγελίες μας. Αυτές οι ανάγκες μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο υπό την πίεση ενός δημοκρατικού μετώπου, που παρά τα επανειλημμένα σκάνδαλα στο ζήτημα, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι το μεγάλο ζητούμενο. Οι άνθρωποι αυτής της Θεσπρωτικής γωνιάς, είτε από την μεριά του πολύπαθου Καρβουναρίου, είτε από την κύρια λεκάνη απορροής του ΧΥΤΑ στην μεριά του Κωκκυτού, οι οποίοι αναγνωρίζουν τους κίνδυνους που εγκυμονούνται από την ασυδοσία με την οποία κάποιοι χειρίζονται το ζήτημα των απορριμμάτων, πρέπει άμεσα να συντονίσουν τις δράσεις τους.
Ακριβώς γ’ αυτό το λόγο καλούμε κάθε ευαισθητοποιημένο συμπολίτη τη Τρίτη 12 Φλεβάρη ώρα 7:00μμ στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρίσεων του Δήμου Σουλίου για μια ευρύτερη συζήτηση ενημέρωση στο μεγάλο αυτό θέμα που απασχολεί εδώ και πολύ καιρό τον τόπο μας. Ένα θέμα που κάθε μέρα όλο και περισσότερο μετατρέπεται σε ζήτημα αξιοπρέπειας !
Χόβολος Θεόδωρος
Αλεξίου Παύλος
Φώτσης Θωμάς
Σπύρου Γεώργιος
Παπαδόπουλος Χρήστος
Ο Αγωγός φυσκού αερίου στην Πέρδικα όντως θα κατέστρεφε τα πάντα, και πρώτα και κύρια το χωριό που οι κατοικοί του εξεγέρθηκαν επί μήνες για να αγωνισθούν για το δίκαιο των αιτημάτων τους. Αντίθετα, οι κάτοικοι του Καρβουναρίου "εξεγέρθηκαν" για μία βδομάδα, καμιά δεκαριά από αυτούς δηλαδή, και μετά ξαναγύρισαν στο καφενείο να συνεχίσουν τη πρέφα τους, πιστεύοντας ότι έκαναν το καθήκον τους και θα αναλάβουν οι ειδικοί "τεχνοκράτες" και το κράτος να τους λύσει το πρόβλημα. Αυτοί που τους το δημιούργησαν δηλαδή, θα τους έδιναν και τη λύση. Βάλανε το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα!!! Και βεβαλιως δεν αποτελεί καμιά δικαιολογία το ότι η Πέρδικα έχει 1600 άτομα ενώ το Καρβουνάρι 480.