Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Ο Σύλλογος Φοιτητών καλεί την κοινωνία της Ηγουμενίτσας να σταθεί στο πλευρό των φοιτητών


Ο Σύλλογος Φοιτητών καλεί σύσσωμη την κοινωνία της Ηγουμενίτσας να σταθεί στο πλευρό των φοιτητών για την ανατροπή των αντι-εκπαιδευτικών μέτρων
Μετά από τις επιθέσεις στον εργασιακό χώρο, το τσάκισμα των μισθών, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και με αποκορύφωμα την συνταγματικά παράνομη επιστράτευση των απεργών στο μετρό και στα λιμάνια ήρθε και η επίσημη ταφόπλακα στη δημόσια εκπαίδευση.
Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να εφαρμόσει τη μνημονιακή πολιτική και στην παιδεία, επιστράτευσε μέχρι και τη θεά της σοφίας (Αθηνά) για τη δημιουργία του ομώνυμου σχεδίου. Ένα σχέδιο που κάθε άλλο παρά σοφό είναι, μια συρραφή αντικρουόμενων στοιχείων με μοναδικό γνώμονα το οικονομικό όφελος.
Συγχωνεύσεις και κλεισίματα σχολών χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια με αποτέλεσμα τις απολύσεις και τη μείωση τόσο στο εκπαιδευτικό όσο και στο διοικητικό προσωπικό, μείωση εισακτέων, υποβάθμιση των πτυχίων και του επιπέδου σπουδών. Επιπρόσθετα οι φοιτητές αντιμετωπίζονται ως πορτοφόλι από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, για την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και από τις τοπικές κοινωνίες που θυμούνται να στηρίξουν τους φοιτητές μόνο όταν πλήττονται τα οικονομικά τους συμφέροντα.
Είναι ένα σχέδιο λοιπόν, το οποίο εκπορεύεται από ένα νόμο (Διαμαντοπούλου) που μοναδικό σκοπό έχει τη μείωση δαπανών, το ξερίζωμα της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας (πληρωμή συγγραμμάτων, πάσο, κλπ) καθώς και την κατάργηση ουσιαστικών παροχών (σίτιση- στέγαση) που πλέον αποτελούν αστάθμητο παράγοντα για τη συνέχιση των σπουδών της πλειονότητας των φοιτητών.
Συγκεκριμένα στην Ηγουμενίτσα, η προσπάθεια χρόνων απαξίωσης και κλεισίματος του Παραρτήματος πήρε σάρκα και οστά τόσο με τη μετονομασία του ξενόγλωσσου τμήματος σε Διοίκηση Επιχειρήσεων όσο και με τη μεταφορά του τμήματος Ιχθυοκομίας στο Μεσολόγγι. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι με αυτή την ονομασία και με άλλα 8 ολόιδια τμήματα ανά την Ελλάδα καθώς και με την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στο Τμήμα (μόνο από το 5ο Επιστημονικό πεδίο) οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο του Παραρτήματος. Μέσα σε όλα αυτά, οι τοπικοί άρχοντες μαζί με τους καθηγητές αποκλείουν τους φοιτητές από ένα ζήτημα που τους αφορά άμεσα με «μυστικές» συσκέψεις αρνούμενοι ακόμα και τώρα να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στις συνεχόμενες επιθέσεις που δέχεται η Παιδεία.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Τ.Ε.Ι ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ