Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Αρχαιολογική Υπηρεσία Άρτας. Συνέχεια των εργασιών στο Μικρό Θέατρο

Άρτα: Συνέχεια εργασιών στο Μικρό Θέατρο
Η ΛΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - Άρτας, στο πλαίσιο του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ έργου που υλοποιεί στην πόλη της Άρτας με τίτλο «Ανάδειξη – ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της αρχαίας Αμβρακίας: δυτική νεκρόπολη – μικρό θέατρο – ναός Απόλλωνα», προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, πρόκειται να προχωρήσει προσεχώς, από τις 16 Ιανουάριου, σε εργασίες στο Μικρό Θέατρο, επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, στο κέντρο της πόλης της Άρτας».
Το Μικρό Θέατρο, που ήρθε στο φως το 1976, έχει κατασκευασθεί επάνω σε λείψανα λουτρικών εγκαταστάσεων του 4ου αιώνα π.Χ. και θεμέλια οικιών της κλασικής και αρχαϊκής πόλης. Πρόκειται για το μικρότερο από τα έως τώρα γνωστά αρχαία ελληνικά θέατρα, έργο πιθανόν της εποχής του Πύρρου, όταν η πόλη γνώρισε μεγάλη οικιστική, καλλιτεχνική και οικονομική άνθηση. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου αι. π.Χ. στο ΒΔ τμήμα της αρχαίας πόλης.
Από την αρχαιολογική έρευνα της δεκαετίας του 1970 είχαν αποκαλυφθεί η ορχήστρα, το κοίλο, τμήμα των παρόδων και το προσκήνιο του θεάτρου, την πρόσοψη του οποίου κοσμούσαν έξι ιωνικοί ημικίονες. Μπροστά και κατά μήκος του προσκηνίου βρίσκεται αποχετευτικός αγωγός που έφερε μεγάλες καλυπτήριες πλάκες. Με την πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του έργου « Ανάδειξη – ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της αρχαίας Αμβρακίας: δυτική νεκρόπολη – μικρό θέατρο – ναός Απόλλωνα» αποκαλύφθηκαν χώροι στα νότια του προσκηνίου, οι οποίοι αντιστοιχούν στους χώρους της σκηνής και των παρασκηνίων. Στα δυτικά του θεάτρου βρέθηκε τμήμα αρχαίας πλακόστρωτης οδού και πέντε ακόμη χώροι, τμήματα του πολεοδομικού ιστού της αρχαίας πόλης.
Για την επέκταση της ανασκαφής, η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα κάνει χρήση των οικοπέδων που είχε απαλλοτριώσει προ ετών, προκειμένου να διασωθεί ένα μικρό αλλά σημαντικό κομμάτι της αρχαίας Αμβρακίας, της πόλης που βρίσκεται κυριολεκτικά κάτω από τη σύγχρονη πόλη της Άρτας. Θα γίνει ρύθμιση της κυκλοφορίας και θα διακοπεί εντελώς η κά-θοδος των οχημάτων από την οδό Βασιλέως Πύρρου προς την οδό Αγίου Κωνσταντίνου καθώς και η στάθμευσή τους στο σημείο, ενώ για τους πεζούς προβλέπεται πρόσβαση περιμετρικά της ανασκαφής.
Στην παρούσα φάση του έργου, ο χώρος θα περιφραχτεί με προσωρινά στοιχεία, ώστε να πληροί τους κανονισμούς υγιεινής και ασφάλειας για τα εργοτάξια. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν εργασίες καλλωπισμού των κτηρίων περιμετρικά του Μικρού Θεάτρου. Σκοπός είναι η βελτίωση του περιβάλλοντος του μνημείου, ώστε να δημιουργηθεί ένα ήπιο φόντο που δε θα ανταγωνίζεται τον ίδιο το χώρο. Μόλις ολοκληρωθούν οι ερευνητικές εργασίες, θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες ανάδειξης του συνόλου του αρχαιολογικού χώρου. Προβλέπεται να κατασκευαστεί πεζογέφυρα επάνω από το χώρο, που θα επιτρέπει τη διέλευση των πεζών από την οδό Βασιλέως Πύρρου προς το κέντρο της πόλης. Η πεζογέφυρα θα αποτελεί τμήμα μίας προτεινόμενης διαδρομής, στα πλαίσια της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, που θα σηματοδοτείται από πλακίδια στο έδαφος και από πινακίδες με πληροφορίες.
Σκοπός των επεμβάσεων δεν είναι μόνο η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και η ένταξή τους στο αστικό περιβάλλον. Στόχος είναι, αφενός, να διαμορφωθούν ασφαλείς και ενδιαφέρουσες διαδρομές για τους επισκέπτες και αφετέρου, οι αρχαιολογικοί χώροι να ενσωματωθούν στην καθημερινότητα των κατοίκων. Όσοι μένουμε στην πόλη, να αντι-λαμβανόμαστε τους χώρους αυτούς σαν κομμάτι της ιστορίας μας και να ενδιαφερόμαστε για αυτούς, και όχι να τους αντιμετωπίζουμε σαν κενά οικόπεδα ανάμεσα στο -πυκνά- δομημένο περιβάλλον. Δεν είναι χώροι σε κατάσταση αναμονής, είναι χώροι ενεργοί, αποδείξεις της αέναης προσπάθειας του ανθρώπου για την αναζήτηση του ιδανικού περιβάλλοντος κατοίκησης.
Η ίδια η πόλη αποτελεί ιστορικό χρονολόγιο που παρατηρεί κανείς συνειδητά ή ασυνείδητα καθώς τη διασχίζει. Εμφανή τμήματα από την ιστορία της Άρτας, από την αρχαία Αμβρακία, βρίσκονται διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία της σύγχρονης πόλης.
Η Αμβρακία ιδρύεται το 625π.Χ. από Κορίνθιους αποίκους στις δυτικές υπώρειες του λόφου της Περάνθης, δίπλα στην όχθη του πλωτού ποταμού Αράχθου. Κτισμένη σε θέση με ιδιαίτερα στρατηγικά και εμπορικά πλεονεκτήματα, στον κύριο χερσαίο και θαλάσσιο –μέσω του Αμβρακικού κόλπου- δρόμο από τη νότια Ελλάδα προς την ενδοχώρα της Ηπείρου, σύντομα εξελίσσεται στη σημαντικότερη πόλη-κράτος της περιοχής.
Προστατευμένη από ισχυρή οχύρωση, οργανώνεται με βάση ένα αυστηρά γεωμετρικό ρυμοτομικό σχέδιο. Το διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της πόλης, κοσμημένο με δημόσια κτήρια και ναούς, εντοπίζεται στο βορειοδυτικό τμήμα της, εκεί όπου βρίσκεται ο Ναός του Απόλλωνα (οδός Βασιλέως Πύρρου) και το Μικρό Θέατρο. Εκτός από το μικρό θέατρο, κοντά στο οποίο βρισκόταν ιερό της Αφροδίτης και του Αινεία σύμφωνα με μαρτυρία του Διονυσίου Αλικαρνασσέως, στην Αμβρακία υπήρχε και μεγάλο θέατρο, που έχει εντοπιστεί στην οδό Τσακάλωφ. Στην υπόλοιπη έκταση της πόλης αναπτύσσονται οι ιδιωτικές οικίες σε ορθογώνιες νησίδες, ενώ τα νεκροταφεία εκτείνονται έξω από τα τείχη της.
"Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μέσω του χώρου, των κειμένων και κυρίως μέσω της έκθεσης κάποιων εκ των σημαντικότερων ευρημάτων των ανασκαφικών εργασιών, γίνεται μία λεπτομερής παρουσίαση όλων των παραπάνω (περιοχή «Τρίγωνο», δίπλα στο διοικητήριο των ΤΕΙ, ωράριο λειτουργίας Τρίτη με Κυριακή: 8.30-15.00 / πληροφορίες: 26810-71700).
Ζητούμε τη συνεργασία και την κατανόηση των κατοίκων της Άρτας για το διάστημα που θα εξελίσσονται οι ανασκαφικές εργασίες και επιφυλασσόμαστε για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωσή τους καθώς και για το τελικό αποτέλεσμα της ανά-δειξης των ιστορικών μνημείων της πόλης μας», σημειώνεται σε ανακοίνωση της εφορίας.
http://thesprotia-news.blogspot.com/2012/01/blog-post_4745.html