Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Όχι στην ανάπτυξη που καταστρέφει τα Γιάννενα

Όχι στην ανάπτυξη που καταστρέφει τα Γιάννενα
28/12/2011
Παρά την κρίση και διαμέσου αυτής- βεβαίως, βεβαίως- η ανάπτυξη- αυτή η ευλογία και κατάρα μαζί- δείχνει τα δόντια της, συγνώμη δείχνει να παίρνει τα πάνω της. Συγκεκριμένα στις 24-12-2011 η Περιφέρεια αδειοδότησε περιβαλλοντικά γνωμοδοτώντας θετικά για δυο υψίστης σημασίας για τις τσέπες των επιχειρηματιών έργα.
Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για την οικοδόμηση σχεδόν μέσα στην Λίμνη, στην ευαίσθητη ζώνη περιμετρικής προστασίας πλάτους 300μ, ενός ξενοδοχείου συμφερόντων Μήτση, αυτού του επενδυτή που με τα ΜΑΤ, τους τραμπούκους, τις μηνύσεις και την κάλυψη του προηγούμενου δημάρχου, κατάστρεψε το ΞΕΝΙΑ. Τώρα λιμπίστηκε το άλλο στολίδι της περιοχής και επιχειρεί με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της περιφέρειας, να το κάνει μπαζωμένη θέα. Αλήθεια για ποιόν
Θα τον αφήσουμε, όπως τον αφήσαμε ως πόλη- πάρα τις διαμαρτυρίες κάποιων πολιτών- να συνεισφέρει μαζί με άλλους,- καθώς ακόμη δυο ξενοδοχεία μέλλεται να αδειοδοτηθούν πλάι στο κύμα-,στην καταστροφή της Λίμνης; Ή θα του πούμε, θα τους πούμε φτάνει πια.., διεκδικώντας μέτρα προστασίας για το λιμναίο περιβάλλον, αλλά και για τους κατοίκους που μένουν δίπλα στη λίμνη και αντιμετωπίζουν όλο και πιο συχνά, τον κίνδυνο πλημμυρών .
Είναι τεράστιες οι ευθύνες σύσσωμης της πολιτικής ελίτ, ντόπιας και εθνικής, που δεν έχει τόσο καιρό τώρα υπογράψει ένα ξεκάθαρο και αυστηρό, ως προς τους όρους και τα έργα προστασίας της Παμβώτιδας, Προεδρικό Διάταγμα. Ανευθυνότητα, κακομοιριά, αδιαφορία, χρονοτριβή, ή υπεράσπιση ιδιοτελών συμφερόντων, το αποτέλεσμα μετράει στο όνομα του κέρδους.
Στην δεύτερη περίπτωση είχαμε την έγκριση μιας ιδιωτικής επένδυσης κατασκευής και λειτουργίας αιολικού πάρκου στην Μηλιά Μετσόβου. Η πράσινη ανάπτυξη που λέγαμε που θα μας βγάλει από την κρίση, αυξάνοντας τα κέρδη των ιδιωτών, σε βάρος της φύσης και των ανθρώπων.
Μια ιδιωτική επένδυση και μένουμε στο ιδιωτική και όχι κοινωνική η δημόσια που δεν έλαβε υπόψη της τις βουλήσεις των κατοίκων που είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για το τι ανάπτυξη θέλουμε. Ή μήπως δεν είναι και αυτό το να αποφασίζεται κεντρικά και από τα «πάνω», συμφωνία κυρίων ανάμεσα στα μέλη της πολιτικής και οικονομικής ελίτ;
Μια τέτοια αντίληψη μας βρίσκει απέναντι της. Ακόμη και αν δεχτούμε πως θέλουμε ανάπτυξη και όχι πρώτα αναδιανομή του πλούτου-κλεμμένη υπεράξια από ανθρώπινη εργασία- που βρίσκεται κλεισμένη στα σεντούκια των τραπεζών, τότε αυτό θα συμβεί με βάση τις τοπικές ανάγκες, την προστασία του περιβάλλοντος και αφού ρωτηθούν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Ανάπτυξη δημόσια, συνεταιριστική και κοινωνική και όχι ιδιωτική. Ανάπτυξη που βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από τις διαταγές της τρόικας, του ΔΝΤ, της ΕΕ, των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και των τοπικών προυχόντων και ελίτ. Μόνο μια τέτοια ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση θα είναι προς όφελος των εργαζόμενων, της φύσης και του τόπου.
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην Ήπειρο
http://drasy-norasy.blogspot.com/2011/12/blog-post_28.html