Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Αττίλας: «Κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται»

 

 

Αττίλας: «Κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται» – Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Σαν σήμερα στις 20 Ιουλίου 1974, ξεκινά η τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την ονομαδία «Αττίλαςπου είχε ως αποτέλεσμα ένα «ντόμινο» ραγδαίων εξελίξεων και ανατροπών του στάτους κβο στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο.

Κάτω από την πίεση των τραγικών γεγονότων, η δικτατορία στην Αθήνα κατέρρευσε και τα χαράματα της 24ης Ιουλίου σχηματίσθηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Νωρίτερα, ο δοτός πρόεδρος της Κύπρου, Νικόλαος Σαμψών, είχε υποβάλλει την παραίτησή του και είχε αντικατασταθεί από τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γλαύκο Κληρίδη.

Ο «Αττίλας

Εξήντα-πέντε λεπτά μετά το ναυάγιο της Διάσκεψης της Γενεύης, στις 14 Αυγούστου 1974, στις 4:35 π.μ., ο τουρκικός στρατός εξαπολύει σφοδρή επίθεση σε όλα τα μέτωπα της Κύπρου («Αττίλας 2»). Άρματα μάχης και ισχυρές μονάδες πεζικού κινούνται ανατολικά προς την κατεύθυνση της Αμμοχώστου και δυτικά προς τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λεύκας και την κωμόπολη Μόρφου. Οι μάχες μαίνονταν όλη την ημέρα, ιδιαίτερα στα βόρεια της Λευκωσίας και το αεροδρόμιό της. Οι Ελληνοκύπριοι αντιμετωπίζουν μόνοι τις ορδές των Τούρκων εισβολέων, αφού βοήθεια από την Ελλάδα δεν είχε σταλεί για διάφορους γελοίους λόγους που προβληθηκαν από τον Καραμανλή (μεγάλη απόσταση από την Κύπρο, (το γνωστό ¨η Κύπρος κείται μακράν), αλλά και πραγματικούς που δεν προβλήθηκαν, όπως, μη αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων εκείνη την περίοδο, τις οποίες ένοπλες δυνάμεις είχε διαλύσει η χούντα παρότι ήταν στρατιωτικοί, εννοείται ότι θα ξέσπαγε πόλεμος μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας, ενώ άλλη προδοσία είχαν συμφωνήσει στη προδοτική Συνθήκη του Λονδίνου το 1960. Όλοι θυμούνται την ξεφτιλισμένη επιστράτευση του 1974 όπου πήγαιναν τους Έλληνες στη μέση του πουθενά σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπου δεν υπήρχε υπεύθυνος ούτε όπλα να εξοπλιστούν ούτε τρόφιμα, μέχρι που έληξε η προδοτική δήθεν επιστράτευση). Όπως είχε πει ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Κύπρος κείται μακράν.

https://litlepost.blogspot.com/2021/07/20-2021.html