Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Συλλαλητήριο στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο




Με κρουστά, κλαρίνα και πανό

Εκατοντάδες πολίτες και δεκάδες συλλογικότητες και πολιτικές κινήσεις ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Πρωτοβουλιών Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, συμμετέχοντας στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο, χθες το απόγευμα στην κεντρική πλατεία.

Με ένα συγκρότημα κρουστών να δίνει τον «τόνο» στην κορυφή της πορείας, περίπου 1000 άτομα εκτιμάται ότι διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Πανό είχαν αναρτηθεί μπροστά στο διοικητήριο και σε άλλα σημεία της κεντρικής πλατείας, με συνθήματα κατά των εξορύξεων, ενώ παλμό στη συγκέντρωση έδωσαν ένα συγκρότημα με κρουστά, αλλά και ηπειρώτικα κλαρίνα.
Μεταξύ των διαδηλωτών βρέθηκε το μέλος της Λαϊκής Ενότητας και πρώην υπουργός Δημήτρης Στρατούλης. «Για εμάς το μέλλον της Ηπείρου δεν πρέπει να είναι μαύρο, όπως τα πετρέλαια, αλλά πράσινο και πολύχρωμο, καθώς η Ήπειρος έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, των υδατοκαλλιεργειών και ήπιων μορφών τουρισμού, αξιοποιώντας τον πολιτισμό, την ιστορία και το φυσικό κάλλος. Πιστεύουμε ότι η εξόρυξη θα καταστρέψει κάθε αντίθετη αναπτυξιακή προοπτική», σημείωσε.
Το παρών στην κινητοποίηση έδωσαν και οι αιρετοί του δήμου Ζαγορίου, ο δήμαρχος Β. Σπύρου και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γ. Παπαναστασίου και Γ. Σουκουβέλος. Ο δήμος Ζαγορίου, εξάλλου, έχει ανακαλέσει την άδεια παραχώρησης δημοτικών εκτάσεων για έρευνες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει συνολική τοποθέτηση κατά των εξορύξεων τις επόμενες ημέρες. Επίσης και εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων του Πωγωνίου.
Τις Πρωτοβουλίες στηρίζουν, μεταξύ άλλων, κόμματα, όπως ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ μ-λ και μ-λ ΚΚΕ, ΕΠΑΜ, DIEM 25, οι παρατάξεις Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο και στα Γιάννενα, η Δημοκρατική Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση, φορείς όπως «Κίνηση Καθαρός Καλαμάς», Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, Πρωτοβουλία Αθήνας κατά των εξορύξεων και πολλές ακόμη συλλογικότητες της Ηπείρου, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας.
«Θεωρούμε ότι είναι καταστροφή για τον τόπο μας. Ο πλούτος για την περιοχή μας είναι διαφορετικός από αυτόν που θέλουν να μας επιβάλλουν, ληστεύοντάς μας και αφήνοντας πίσω ένα τίποτα», σημείωσε εκ μέρους της Κίνησης Καθαρός Καλαμάς ο Παναγιώτης Μήτσης.