Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Μία η συγκέντρωση στα Γιάννενα για το Μακεδονικό, χωρίς παρατράγουδα



Μία η συγκέντρωση, χωρίς παρατράγουδα

Χωρίς υψηλούς τόνους, με αναφορές στον Παύλο Μελά και με φόντο μια τεράστια γαλανόλευκη, πραγματοποιήθηκε χθες το συλλαλητήριο για την ονομασία της πΓΔΜ, στα Γιάννενα, ταυτόχρονα με άλλες 24 πόλεις, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Περίπου 1000 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού Ηπείρου για τη Μακεδονία, ενώ εκτός από Γιαννιώτες, στην πόλη βρέθηκαν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδηλωτές από την Άρτα, την Θεσπρωτία, την Πρέβεζα και άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας.
Η κεντρική πλατεία έκλεισε αρκετά νωρίς, με την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων να είναι έντονη και «πληθωρική», υπό των φόβο επεισοδίων, καθώς αντισυγκέντρωση είχαν προαναγγείλει αριστερές κινήσεις και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Ωστόσο, η αντισυγκέντρωση δεν πραγματοποιήθηκε τελικά στην κεντρική πλατεία και έτσι, μέχρι αργά το απόγευμα τουλάχιστον, το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα.
Ο κόσμος, που συγκεντρώθηκε, κρατούσε ελληνικές σημαίες, ενώ έντονη ήταν η παρουσία ιερέων, με τα βλέμματα να προσελκύει η μεγάλη ελληνική σημαία, που ήρθε από την Ηγουμενίτσα και με τη βοήθεια γερανού υψώθηκε στο κέντρο της πόλης.
Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί, μεταξύ των οποίων, αυτός του μητροπολίτη Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα που αναγνώστηκε, όπως και πολλών εκπροσώπων των Παμμακεδονικών οργανώσεων ανά τον κόσμο. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των εκπροσώπων των διοργανωτών, επαναλαμβάνοντας ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».
Από τις περιορισμένες φράσεις κατά της πολιτικής ηγεσίας που ακούστηκαν, ήταν αυτή του Ευάγγελου Γιαννακού της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων, ο οποίος έκανε λόγο για «έλλειψη σοβαρότητας» στη διαχείριση του ζητήματος, ενώ πιο έντονος ήταν ο πρόεδρος των αποστράτων αστυνομικών Σπ. Κίτσιος, ο οποίος ανέφερε «να μην τολμήσει η κυβέρνηση (να δώσει το όνομα Μακεδονία), θα είμαστε απέναντί της». Με τα λόγια του Παύλου Μελά, ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Ηπείρου Γ. Θεοδώρου σημείωσε την ετοιμότητα των στρατιωτικών να υπερασπιστούν τη Μακεδονία. Τη λύση του δημοψηφίσματος για την ονομασία των Σκοπίων πρότεινε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων νομού Ιωαννίνων Κ. Μπαλωμένος, ενώ χαιρέτισαν πολλοί ακόμη εκπρόσωποι των διοργανωτών.