Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Ηγουμενίτσα: Ενημέρωση και συλλογή υπογραφών από μέλη της Πρωτοβουλίας Θεσπρωτίας ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων


Ηγουμενίτσα: Ενημέρωση και συλλογή υπογραφών από μέλη της Πρωτοβουλίας Θεσπρωτίας ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων

Ενημέρωση και συλλογή υπογραφών από μέλη της Πρωτοβουλίας Θεσπρωτίας ΕΝΑΝΤΙΑ στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο στον πεζόδρομο της Ηγουμενίτσας. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θετική, ενώ αρκετοί συμπολίτες μας που δεν γνώριζαν καν ότι πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο στην περιοχή μας, εξέφρασαν την δυσαρέσκεια αλλά και την αντίθεσή τους, στην απόφαση αυτή της πολιτείας.
Στα πλαίσια της ενημέρωσης μοιράστηκε κείμενο το οποίο αναφέρει περιληπτικά:

«Η δραστηριότητα της εξόρυξης υδρογονανθράκων που σχεδιάζεται από πολυεθνικές εταιρείες στη Θεσπρωτία, στην Ήπειρο, στο Ιόνιο, θα έχει μεγάλες και αρνητικές επιπτώσεις με καταστροφικά αποτελέσματα για το περιβάλλον, για την υγεία, για την ζωή των κατοίκων της περιοχής, για τις υφιστάμενες δραστηριότητες της πρωτογενούς παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, αμπελουργία, μελισσοκομία, ιχθυοκαλλιέργειες κλπ., με τα ποιοτικά και επώνυμα προϊόντα της Ηπείρου) καθώς και για τον τουριστικό χαρακτήρα της (με τα ιδιαίτερα φημισμένα οικολογικά του χαρακτηριστικά).
Οι περίπου 11.500 γεωτρήσεις - εκρήξεις ανά 50μ, σε μήκος 575 χλμ., η αποψίλωση περίπου 400 στρεμμάτων δασικής έκτασης, με την διάνοιξη δρόμων, με τα 220 ελικοδρόμια κλπ., η όχληση της άγριας ζωής στην φάση των ερευνών, αλλά πολύ περισσότερο στη συνέχεια σε περίπτωση παραγωγικών γεωτρήσεων, η ατμοσφαιρική και εδαφική ρύπανση, ο κίνδυνος ατυχήματος μεγάλης έκτασης, σε συσχετισμό με την σεισμικότητα της περιοχής, η ρύπανση των υδάτινων οικοσυστημάτων στις γεωτρήσεις, κατά μήκος των αγωγών, στα εργοτάξια, το βαρύ μεταφορικό έργο με δεκάδες μηχανήματα και η επιβάρυνση του λιμένα εξαγωγής και της θάλασσας, με εγκαταστάσεις αποθήκευσης, επεξεργασίας και φόρτωσης, είναι θέματα που καθιστούν την δραστηριότητα εξαιρετικά επικίνδυνη.
Ο πλούτος και ο θησαυρός της Ηπείρου είναι Πράσινος και όχι Μαύρος, όπως προσπαθούν να μας πείσουν τα φερέφωνα της κυβέρνησης και των εταιριών. Ο πραγματικός πλούτος της Ηπείρου είναι το ανέπαφο και παρθένο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της και όχι η μαύρη ψευτοανάπτυξη που μας πλασάρουν, καμουφλαρισμένη με δήθεν πακτωλούς χρημάτων, αποκρύπτοντας και τους  κινδύνους (περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς), αλλά και την προοπτική ο τόπος μας να μετατραπεί κάτι σε Ελευσίνα, Πτολεμαΐδα ή Μεγαλόπολη. Επιδιώκουν την διάσπαση του κόσμου με τις νέες θέσεις εργασίας που υπόσχονται, αποκρύπτοντας αυτές που θα χαθούν από τις υφιστάμενες δραστηριότητες που θα πληγούν καίρια »
Η ενημέρωση των πολιτών θα συνεχιστεί και την, Κυριακή και ώρα 12:00, στην περιοχή της Ν.Σελεύκειας.

Ομάδα Πρωτοβουλίας Θεσπρωτίας
ΕΝΑΝΤΙΑ στην εξόρυξη υδρογονανθράκων