Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2017

Έγινε η γιορτή τσιπούρας στη Σαγιάδα…Έγινε η γιορτή τσιπούρας στη Σαγιάδα…

Κόσμο πολύ συγκέντρωσε και φέτος η γιορτή τσιπούρας στη Σαγιάδα- μια προσφορά του Δήμου Φιλιατών και των Ιχθυοκαλλιεργητών
Στον πανέμορφο παραθαλάσσιο Δήμο Σαγιάδας στις 6 Αυγούστου κάθε χρόνο σε συνεργασία με τον σύλλογο ιχθυοτρόφων της περιοχής γίνεται η Γιορτή Τσιπούρας.
Στο περίφημο Σκάλωμα Σαγιάδας ψήνονται και σερβίρονται δωρεάν, τσιπούρες και κρασί, σε όσους παραβρέθηκαν στην γιορτή, ακολούθησε  μια βραδιά γεμάτη τραγούδι και χορό.

«Οι ιχθυοκαλλιέργειες του νομού αντέχουν στην κρίση», ήταν το κεντρικό μήνυμα της φετινής γιορτής τσιπούρας στη Σαγιάδα, που έγινε το βράδυ της Κυριακής και στην οποία μοιράστηκαν χιλιάδες τσιπούρες δωρεάν από το Σύλλογο Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας.
Δώδεκα χιλιάδες τόνοι το χρόνο ψάρια καλής ποιότητας παράγονται στην περιοχή, ενώ η προοπτική είναι στα επόμενα τέσσερα χρόνια, να γίνουν 24.000 τόνοι!  Να διπλασιαστεί, δηλαδή, η παραγωγή, παρά τον ανταγωνισμό με άλλες χώρες, που υπάρχει.
Ραγδαία ανάπτυξη
Πού οφείλεται η ραγδαία ανάπτυξη της Θεσπρωτικής ιχθυοκαλλιέργειας τα τελευταία δέκα χρόνια, που σημαίνει έσοδα για την τοπική οικονομία και καταπολέμηση της ανεργίας; Κυρίως στην  αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, στα κατάλληλα νερά και στην εγγύτητα με τα ευρωπαϊκά κράτη και κυρίως με την Ιταλία, όπου εξάγονται μεγάλες ποσότητες. Εξαγωγές γίνονται επίσης σε Ισπανία, Γαλλία και Ρωσία, ξεπερνώντας το 90% της παραγωγής. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται 27 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, 1 ιχθυογεννητικός σταθμός και 1 σταθμός προπάχυνσης.
Η εκδήλωση
Στη γιορτή της Σαγιάδας παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, ενώ μεταξύ άλλων το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές  Μάριος Κάτσης και Βασίλης Γιόγιακας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Συντονιστής Αποκ. Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, ο δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗΓΗ ΑΕ Ανδρέας Νταής, ο υποδιοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης Μεραρχίας Συνταγματάρχης Μπολομύτης Δημήτρης ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΣ, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι  και δημοτικοί σύμβουλοι κ. ά.
Τσίπουρο και κρασί έρρεαν άφθονα, ενώ το γλέντι κράτησε μέχρι πρωίας, με τη συμμετοχή και της γνωστής (από το Ασπροκκλήσι) ηθοποιού Βάνας Μπάρμπα.