Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2017

Επιστολή - απάντηση των ιχθυοκαλλιεργητών σε επενδυτή για ασφαλτικά και δεξαμενές καυσίμων στην Σαγιάδα


Επιστολή - απάντηση των ιχθυοκαλλιεργητών σε επενδυτή για ασφαλτικά και δεξαμενές καυσίμων στην Σαγιάδα
7/8/2017
Προς
κ. Αχιλλέα Μαντζούκη
Αγίων Αποστόλων 5-7
Ηγουμενίτσα

Σας ενημερώνουμε ότι τα διοικητικά συμβούλια του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας και της ΘΕΣ.Π.Ο.Α.Υ. Α.Ε. συνήλθαν από κοινού στις 17.7.17 για να συζητήσουν επί των δυο επιστολών που τους απευθύνατε στις 22.2.2017 & στις 26.6.2017, σχετικά με την εγκατάσταση της μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφαλτικών γαλακτωμάτων της επιχείρησης σας στη θέση "Μαντήλα" της Λωρίδας Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών, στο κέντρο δηλαδή της Υδατοκαλλιέργειας στη Θεσπρωτία.

Επί των ζητημάτων που τίθενται στις ανωτέρω επιστολές σας, η απάντηση μας είναι η εξής:

Για μια ακόμη φορά, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμούμε την εγκατάσταση της ασύμβατης προς τις ιχθυοκαλλιέργειες επένδυσης σας στην περιοχή αυτή, η οποία βρίσκεται εντός της σχεδιαζόμενης Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Θεσπρωτίας.

Οι φορείς τους οποίους εκπροσωπούμε δεν έχουν καμία εκ του νόμου αρμοδιότητα να υποδεικνύουν ή να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για τη χωροθέτηση της επένδυσης σας.
Επί 16 χρόνια προσπαθείτε να υλοποιήσετε μιαν επένδυση για την οποία δεν υπάρχει καμία απολύτως κοινωνική συναίνεση ούτε άλλωστε καθ´ οιονδήποτε τρόπο αναγνώριση ή αποδοχή της αναγκαιότητας ή της σκοπιμότητάς της. Εσφαλμένα, λοιπόν, αναφέρετε στην επιστολή σας ότι οι φορείς μιλούν για την αναγκαιότητά της. Να σας υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι:

α) Το Νομαρχιακό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε αρνητικά για τη χωροθέτηση της μονάδας σας στην ως άνω περιοχή.

β) Ο Δήμος Σαγιάδας (τότε), ο Δήμος Κερκυραίων, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, ο εκπολιτιστικός Σύλλογος Σαγιάδας, ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας-Πρέβεζας, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κέρκυρας, ο Σ.Ε.Θ., το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, η ΤΕΔΚ Θεσπρωτίας, η ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας κατέθεσαν ενστάσεις κατά της εγκατάστασης της επένδυσης σας στην εν λόγω περιοχή.

γ) Όλα τα πολιτικά κόμματα και οι παρατάξεις καθώς και οι βουλευτές του Νόμου (πρώην και νυν) έχουν ταχθεί με δηλώσεις τους κατά της ανωτέρω επένδυσης.

Εάν επιθυμείτε επαναχωροθέτηση της μονάδας σας στον κόλπο της Ηγουμενίτσας, δίπλα στον χώρο του βιολογικού καθαρισμού, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόσφορη εναλλακτική λύση και γι’ αυτό θα πρέπει να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την έγκριση της. Ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών και η ΘΕΣ.Π.Ο.Α.Υ. Α.Ε. δεν έχουν καμία αρμοδιότητα επί του ζητήματος αυτού για τους λόγους που προεκτάθηκαν.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι όταν ζητήσατε να εγκατασταθείτε στην θέση «Μαντήλα» είχαν ήδη αδειοδοτηθεί στην ίδια θαλάσσια περιοχή οι ακόλουθες πέντε μονάδες :
Η SEA FARM IONIAN AE σε απόσταση 180 μέτρων,
Η ΕΝΑΛΙΟΣ ΙΟΝΙΟΥ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε. σε απόσταση 900 μέτρων,
Η ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΛΑΜΑ Α.Ε. σε απόσταση 500 μέτρων,
Η ΕΡΙΝΟΣ Α.Ε. σε απόσταση 600 μέτρων,
Η ΛΩΡΙΔΑ Α.Ε. (πρώην Ευθυμίου) σε απόσταση 900 μέτρων από τις προτεινόμενες λιμενικές εγκαταστάσεις σας.

Τις μονάδες αυτές, οι οποίες λειτουργούσαν και όταν εκδόθηκε η 45805/2910/25.10.11 ΑΕΠΟ, σεις προσπαθείτε επίμονα να εκδιώξετε με ανεδαφικές, άδικες και αστήρικτες καταγγελίες που ο κλάδος μας είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει αρραγής και ενωμένος.

Επειδή η απάντηση αυτή σας κοινοποιείται δια του τύπου - μιας και στην πρώτη επιστολή σας αναγράφετε διεύθυνση αλλά εκεί όσο και να ψάξαμε δεν σας βρήκαμε, και στην δεύτερη δεν υπάρχει διεύθυνση - θα θέλαμε να γνωρίσουμε σε όσους την διαβάσουν και τα παρακάτω :

Η Ιχθυοκαλλιέργεια για την Θεσπρωτία είναι ένας οικονομικός πνεύμονας. Δίνει μόνιμη δουλειά και απασχόληση σε τετρακόσια άτομα και σε άλλα τόσα εποχιακά και περιφερειακά. Παράγονται 10.000 τόνοι τσιπούρα, λαβράκι, φαγκρί και άλλα είδη. Πραγματοποιείται κύκλος εργασιών περίπου 50.000.000 ευρώ το χρόνο.

Με την σχεδιαζόμενη ΠΟΑΥ Θεσπρωτίας θα χωροθετηθούν νέες μονάδες ώστε να εισέλθουν και νέοι επιχειρηματίες στον κλάδο. Πιστεύουμε ότι με την υλοποίηση της ΠΟΑΥ Θεσπρωτίας η απασχόληση στην ιχθυοκαλλιέργεια θα αυξηθεί σημαντικά όπως και ο κύκλος εργασιών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία.

Θεωρούμε λοιπόν καταστροφική για την ιχθυοκαλλιέργεια στη Θεσπρωτία την εγκατάσταση της μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφαλτικών γαλακτωμάτων στην θέση ‘Μαντήλα’ της Λωρίδας Σαγιάδας και έτσι την αντιμετωπίζουμε.

Ηγουμενίτσα 19-7-2017

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσ/τιας
Το Διοικητικό Συμβούλιο της  ΘΕΣ.Π.Ο.Α.Υ. Α.Ε.