Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Η απελευθέρωση του Ταλίν


Το παραπάνω άγαλμα ονομάζεται "Ο ορειχάλκινος στρατιώτης".
Βρισκόταν στο κέντρο του Ταλίν, πρωτεύουσας της Εσθονίας, από το 1947.
Τότε, την τρίτη επέτειο από την είσοδο στο Ταλίν του Κόκκινου Στρατού και της εκδίωξης των Ναζί, στις 22 Σεπτεμβρίου του 1944, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος που συμβολίζει ένα στρατιώτη της Σοβ. Ένωσης με στολή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Κάτω από το σημείο στο οποίο ανεγέρθηκε βρίσκονταν τα λείψανα 12 στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, από τους πολλούς που έπεσαν στη μάχη για την απελευθέρωση του Ταλίν.
Η απελευθέρωση του Ταλίν ήταν ουσιαστικά το αποτέλεσμα μιας μεγάλης επίθεσης που εξαπέλυσε ο Κόκκινος Στρατός από το Γενάρη του 1944 ώς τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους και οδήγησε τελικά στην απελευθέρωση των Βαλτικών δημοκρατιών.
Η σχεδόν 9μηνη αυτή Μάχη του Νάρβα ονομάστηκε ή αλλιώς Μάχη των Ευρωπαίων Ες-Ες εξαιτίας των χιλιάδων Ευρωπαίων εθελοντών (από Ολλανδία, Βέλγιο, Φιλανδία, Βαλτικά κράτη, κλπ) που πολέμησαν λυσσαλέα στο πλευρό των στρατιωτών του Γ’ Ράιχ.
Ενδεικτικό των φονικών συγκρούσεων είναι ότι οι Σοβιετικοί παρέταξαν 250.000 άντρες και στο τέλος του Σεπτέμβρη μετρούσαν 150.000 νεκρούς και τραυματίες!
Στη μάχη αυτή διέπρεψαν οι περίπου 15.000 Εσθονοί SS, οι οποίοι είχαν συγκροτήσει ήδη από το 1943 την 20η Μεραρχία Γρεναδιέρων των Βάφεν Ες Ες (1η Εσθονική).
Γενικά, οι Εσθονοί είδαν με ιδιαίτερη συμπάθεια τους Ναζί και η πλειοψηφία των τότε 800.000 κατοίκων συνεργάστηκε ιδιαίτερα ενεργά μαζί τους.
Από τους 5.000 Εβραίους που ζούσαν στην Εσθονία το 1940, επέζησαν μόλις μερικές δεκάδες ενώ πάνω από 15.000 κομμουνιστές και άντρες του Κόκκινου Στρατού εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Ήταν τόσο μεγάλη η συνεισφορά των Εσθονών, ώστε η Χιτλερική Διοίκηση ανακήρυξε την Εσθονία «χώρα πλήρως εκκαθαρισθείσα από μπολσεβίκους και Εβραίους»!
Το παραπάνω άγαλμα ξηλώθηκε στις 27 Απριλίου του 2007, με κυβερνητική απόφαση και οδηγήθηκε στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο του Ταλίν.
Η αιτιολογία ήταν ότι θύμιζε στους Εσθονούς
την Σοβιετική Κατοχή!
Στις 26 και 27 Απριλίου το κέντρο του Ταλίν έγινε θέατρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ χιλιάδων διαδηλωτών (κυρίως Ρώσικης εθνικότητας αλλά και αριστερών και αναρχικών) και των δυνάμεων ασφαλείας που οδήγησαν σε εκτεταμένες καταστροφές του κέντρου της πόλης, σε τραυματισμό εκατοντάδων, σε χίλιες συλλήψεις και στο θάνατο από ξυλοδαρμό του διαδηλωτή Ντμίτρι Γκανίν.
Μετά τη διάλυση της Σοβιετίας και την ανεξαρτησία της Εσθονίας, κάθε τι που θυμίζει «κομμουνισμό» θεωρείται έγκλημα με βάση
το νόμο.
Η απέχθεια και το μίσος φτάνει μέχρι και στα μνημεία
και τα λείψανα των αντιφασιστών στρατιωτών!
Αντίθετα, οι Εσθονοί μέλη των SS, αποκαθίστανται και με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων θεωρούνται αγωνιστές
της Εσθονικής Ανεξαρτησίας και όχι εγκληματίες πολέμου!
http://litlepost.blogspot.gr/2017/08/20-2017.html