Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Γάλα Γερμανίας και μήλα Ε.Ε.





Γάλα Γερμανίας και μήλα Ε.Ε.

Γάλα από τη Γερμανία θα πιουν οι δικαιούχοι του προγράμματος της Επισιτιστικής Βοήθειας, ενώ και τα μήλα που τους διατέθηκαν μάλλον δεν είναι ελληνικής παραγωγής.

Αυτό διαπίστωσαν όσοι παρέλαβαν τα τελευταία προϊόντα, με το ζήτημα σαφώς και να απασχολεί ελάχιστα τους ίδιους από τη στιγμή που δε μπαίνει θέμα ποιότητας. Ωστόσο, ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος πέρα από την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων οικογενειών, ήταν και η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και των παραγωγών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διάθεση των προϊόντων τους. Η ευθύνη εντοπίζεται στην κυβέρνηση και ειδικά στο Υπουργείο Εργασίας, καθώς οι προμήθειες γίνονται κεντρικά και όχι από τις συμπράξεις που έχουν συσταθεί.
Το ζήτημα αναδεικνύει ο Δήμος Δωδώνης, που συνέχισε με τη διανομή οκτώ προϊόντων το πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας. Όπως διαπιστώθηκε, ορισμένα από τα προϊόντα (απορρυπαντικό πλυντηρίου, σαμπουάν, γάλα εβαπορέ, τοματοπελτές, μακαρόνια, λάχανο, μήλα και πορτοκάλια) δεν ήταν ελληνικής προέλευσης, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το εβαπορέ γάλα, το οποίο έχει εισαχθεί από την Γερμανία, αλλά και τα μήλα στις συσκευασίες των οποίων αναγράφεται ως προέλευση «χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», χωρίς να αναφέρεται ποια είναι.
«Στην τελευταία παραλαβή διαπιστώσαμε με έκπληξη, ότι ορισμένα προϊόντα είναι εισαγόμενα. Και απορούμε πραγματικά για την επιλογή, η οποία μπορεί να είναι καθόλα νόμιμη, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες δε μπορεί να θεωρηθεί και ηθική. Άλλωστε στόχος του προγράμματος, όπως είχε αναλυθεί κατά την έναρξή του, ήταν αφενός μεν να στηριχθούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αφετέρου να ενισχυθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και κατ' επέκταση η τοπική οικονομία. Με την επιλογή που γίνεται, στην ουσία, τα κοινοτικά χρήματα επιστρέφουν στην κοινότητα», αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.
Για την αποστολή εισαγόμενων προϊόντων ο Δήμος Δωδώνης φρόντισε να ενημερώσει και την ΚΕΔΕ και στο έγγραφο που απέστειλε η αντιδήμαρχος Μυρτώ Δημακοπούλου, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το θεωρούμε μείζονος σημασίας, καθώς άποψή μας είναι ότι προέχει η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων».
Βέβαια, αυτό δεν είναι το μοναδικό ζήτημα, καθώς από την πρώτη στιγμή διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν και εξακολουθούν να υφίστανται, ειδικά στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.
Ο Δήμος Δωδώνης, προκειμένου να αποφευχθεί ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τους δικαιούχους, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένους, μεταφέρει τα προϊόντα με δικά του μέσα και κόστος στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων, ενώ τα παραδίδει κατ' οίκον σε όσους αδυνατούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας. «Ως Δήμος, προσπαθούμε να καλύψουμε κενά που έχει δημιουργήσει το κράτος και στην υλοποίηση του προγράμματος της Επισιτιστικής Βοήθειας», αναφέρει ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.