Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Και επειδή ξαφνικά μπήκε στην κουβέντα και η εγκληματική ΞΙΛΙΑ των τσάμηδων φασιστών


Φασιστικό μοιρολόι βράβευσε η Γιουροβίζιον. "Πόνος" για τους τάταρους δολοφόνους, συνεργάτες των ναζί. Και επειδή ξαφνικά μπήκε στην κουβέντα και η εγκληματική ΞΙΛΙΑ των τσάμηδων φασιστών, ας ακούσουμε αυτό το μοιρολόι. Για τη σφαγή στην Παραμυθιά της Θεσπρωτίας. Ήμουν σ' αυτή την αντιφασιστική εκδήλωση του Δήμου Χαϊδαρίου, πέρσι τέτοιον καιρό. Συγκλονιστικές στιγμές... Κανένα ελαφρυντικό σε κανέναν φασίστα!






Πολύ περίεργη τροπή παίρνει σε κάποιες περιπτώσεις η συζήτηση για το ουκρανικό φασιστικό τραγούδι που κέρδισε στη Γιουροβίζιον. Κάποιοι σύντροφοι, απ' αυτούς που πανηγύριζαν για το νεοφασιστικό πραξικόπημα της Μαϊντάν και που χαρακτηρίζουν όργανα του Πούτιν τους κομμουνιστές που μάχονται με το όπλο στο χέρι κατά του φασισμού στο Ντονμπάς, μπαίνουν ακριβώς στη λογική αυτών που βράβευσαν το τραγούδι-ξέπλυμα των ναζιστικών εγκλημάτων στην Κριμαία. Επικεντρώνοντας στο άδικο του εκτοπισμού λαών ολόκληρων (Τατάρων, Τσετσένων, Γερμανών του Βόλγα κ.ά.) από τους Σοβιετικούς, επειδή η πλειονότητα τους είχε ταχθεί υπέρ των ναζί εισβολέων και συμμετείχε στα εγκλήματα κατά των άλλων σύνοικων λαών. Μέχρι και τη φασιστική δολοφονική ΞΙΛΙΑ των Τσάμηδων της Θεσπρωτίας, τους οποίους εκδίωξε ο ΕΔΕΣ, θυμήθηκαν, εμφανίζοντας τη συνεργασία τους με τους ιταλούς και γερμανούς κατακτητές λίγο-πολύ σαν αναγκαστική επιλογή λόγω των ελληνικών διώξεων. Το ΕΑΜ αντιτάχθηκε στην εκδίωξη του συνόλου των Τσάμηδων. Όχι γιατί όλοι ήταν θύματα του ελληνικού εθνικισμού. Αλλά γιατί ανάμεσά τους υπήρχε και μια μειονότητα που δεν ταυτίστηκε με τους φασίστες. Λίγη προσοχή, σύντροφοι! Τον φασισμό δεν τον πολεμάμε επιλεκτικά. Ας μη μας τυφλώνει ο αντισταλινισμός, μέχρι του σημείου να ψάχνουμε για ελαφρυντικά και στους φασίστες.

Σχολιο.- Όταν και επισήμως διαλύθηκε η ΕΣΣΔ και η σημαία με το σφυροδρέπανο καταργήθηκε, παρακολουθήσαμε τη σχετική τελετή στην τηλεόραση με μια φίλη μου και τον πατέρα της. Η φίλη μου κι εγώ κοιτάζαμε σαν αποσβολωμένες κάνοντας και τα σχετικά σχόλια ως νεαρές και νεόκοποι ιστορικοί, όταν είδαμε ότι ο πατέρας της έκλαιγε. "Μεγάλη συμφορά μάς βρήκε", ψέλλισε. (Ο άνθρωπος αυτός ουδέποτε υπήρξε αριστερός, κεντρώος ήταν πάντα.) Καληνύχτες.

Σχολιο.- Τότε ακριβώς υπήρχαν αριστεροί που θριαμβολογούσαν. Είχαμε, βλέπεις, ξεμπερδέψει με τον σταλινισμό και άνοιγαν οι δρόμοι της επανάστασης, όπως την ονειρεύονταν. Φοβερή αίσθηση της πραγματικότητας και φυσικά τρομερή ικανότητα πρόβλεψης του μέλλοντος!

Σχολιο.- Χωρίς να πίνω νερό στο όνομα του Ιωσήφ - κάθε άλλο, ωστόσο: καθ’ όλην τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, περίπου 20.000 Τάταροι της περιοχής της Κριμαίας οργανώθηκαν σε μάχιμες μονάδες "αυτοάμυνας" υπέρ των ναζί και κατά των Σοβιετικών, ενώ, μόλις, 630 Τάταροι της Κριμαίας συμμετείχαν σε σοβιετικές παρτιζάνικες μονάδες πολεμώντας τους ναζί. 100.000 ηταν οι Ταταροι. Και οι υπολοιποι που δεν ηταν ντυμενοι ναζι, τους υποστηριζαν. Επίσης, κατά τη γνώμη μου, η αντιφασιστική νίκη των λαών και η αυτοθυσία των Σοβιετικών, εν πολλοίς, τροφοδότησε την ποιότητα ζωής μας και τα δικαιώματά μας στον μεταπολεμικό κόσμο. Η πρόσφατη de facto ακύρωση της οικουμενικής διακήρυξης του 1948, το οικονομικό πείραμα που συντελείται στη χώρα μας, το πολιτικό που συντελείται στη Γαλλία και το ιδεολογικό υπόβαθρο της επιλογής τραγουδιού στη Eurovision ως απότοκα και της ήττας του 1991, σηματαοδοτούν μια νέα φάση επέλασης του κεφαλαίου και της αυτοκρατορίας. Βεβαίως, η συζήτηση για τη φύση και τον, ενδεχομένως, αρνητικό ρόλο του σταλινικού φαινομένου με υλιστικούς και όχι ιδεαλιστικούς όρους είναι όσο ποτέ αναγκαία. Καλημέρες!