Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Μανώλης Γλέζος : Σε νέα φάση το ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Μανώλης Γλέζος: Σε νέα φάση το ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Άρθρο του Σίμου Χρήστου                                                            Από τον Δημήτρη  Ζώη

Η συνέντευξη Τύπου που δώσαμε μαζί με την πρόεδρο της ομάδας της Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη Γερμανίδα Γκάμπι Τσίμερ, σηματοδοτεί, νομίζω, τη νέα φάση στην οποία εισέρχεται το ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, καθώς τίθεται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
·         Από παλιά ήταν πεποίθησή μου ότι μόνο ο κοινός αγώνας του ελληνικού και του γερμανικού λαού μπορούσε να δώσει τη λύση στο ζήτημα αυτό, με όρους τόσο αμοιβαίου σεβασμού όσο και σεβασμού προς τις αρχές του δικαίου και της ηθικής
Από παλιά ήταν πεποίθησή μου ότι μόνο ο κοινός αγώνας του ελληνικού και του γερμανικού λαού μπορούσε να δώσει τη λύση στο ζήτημα αυτό, με όρους τόσο αμοιβαίου σεβασμού όσο και σεβασμού προς τις αρχές του δικαίου και της ηθικής. Και αυτό τώρα αρχίζει να γίνεται πράξη.
Στη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκα στην παρουσία ενός ολόκληρου γερμανικού τάγματος στο πλευρό των Ελλήνων που αγωνίζονταν για την ελευθερία τους, το μακρινό 1821. Όπως αναφέρθηκα και στην κίνηση εκείνου του ξεχασμένου και από εμάς Γερμανού, του Γουσταύου Φρειδερίκου φον Μάντελσλοχ, που έσπευσε να σηκώσει τη σημαία του αγώνα όταν ο Έλληνας που την κρατούσε έπεσε νεκρός.
Μένω στον συμβολισμό αυτής της πράξης. Ο Κικέρων έλεγε ότι κανένα ψέμα δεν πρέπει να λέει η Ιστορία και σε καμιά αλήθεια να μην κλείνει τα αυτιά της. Έχει δίκιο, επομένως, ο Λαμαρτίνος, που έγραψε ότι η Ιστορία διδάσκει τα πάντα, ακόμα και το μέλλον.




Γερμανίδα  ευρωβουλευτής:
Να  καταβληθούν  οι  πολεμικές αποζημιώσεις  στην  Ελλάδα
                                                                                                  Από τον Δημήτρη  Ζώη
Την ανάγκη να καταβάλει η Γερμανία τις πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα από την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, τονίζει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρος της ευρω-ομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ηγετικό στέλεχος του κόμματος της Αριστεράς («Die Linke») στη Γερμανία, η κ. Γκάμπι Τσίμερ, σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνει μάλιστα ότι το κόμμα της «έχει κινητοποιηθεί για να τεθεί σοβαρά το θέμα των δεινών από τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα και να ρυθμισθεί σε συνδυασμό με το ελληνικό χρέος».
«Από την αρχή το "Die Linke" είχε συνδέσει το θέμα του ελληνικού χρέους με τη γερμανική κατοχή και τα όσα είχαν διαπραχθεί από τους ναζί. Ένα μέρος από το κόμμα, βέβαια, είχε λάβει αποστάσεις από την κεντρική αυτή γραμμή. Η δική μας η θέση είναι πως από ηθικής απόψεως η Γερμανία οφείλει να καταβάλει τις παλιές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο» σημειώνει η πρόεδρος της ευρω-ομάδας της Αριστεράς. Σημειώνει ότι το θέμα δεν έχει απασχολήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και προσθέτει: «Στο τέλος, όμως, το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και της Κατοχής θα έχει αίσιο τέλος και θα βρεθεί μία δίκαιη λύση και τελικά οι μελλοντικές κυβερνήσεις, όσο και ο κόσμος στην Ελλάδα, θα έχουν αυτό που επιθυμούν».
Σχετικά με το γεγονός ότι πολλοί στην Ελλάδα έχουν συχνά την εντύπωση πως το κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία δεν τηρεί μία θετική στάση στο Κοινοβούλιο απέναντι στην Ελλάδα, η κ. Τσίμερ τονίζει: «Όχι, όχι, το κόμμα μου έχει μία πολύ συγκεκριμένη σχέση αλληλεγγύης ως προς τον ελληνικό λαό. Έχει εναντιωθεί στους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης στην ελληνική κρίση, αντιτείνοντας πως οι χειρισμοί αυτοί είναι αντιπαραγωγικοί, δεν βοηθούν, είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Δική μας εκτίμηση είναι πως όλα αυτά τα δισεκατομμύρια της βοήθειας δεν παράγουν αποτέλεσμα και δεν διατίθενται προς την σωστή κατεύθυνση και στο τέλος καταλήγουν στις τράπεζες και δεν έρχονται στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό κινείται η κριτική μας».
Αναφορικά με τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, διατυπώνει την ελπίδα πως -εφόσον αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές- «ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τις απαντήσεις που όλοι περιμένουν και θα αγωνιστεί, ώστε να δοθούν αυτές οι απαντήσεις. Να μην είναι, για παράδειγμα, ένα κόμμα όπως τα άλλα, που έχουν δημιουργήσει τη λιτότητα και μία περίπλοκη κατάσταση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχουν τροφοδοτήσει οι άλλες κυβερνήσεις και η διεθνής οικονομική κατάσταση. Δεν θα πρέπει μετά τη νίκη του να χαλαρώσει, αλλά να δώσει ένα σαφές μήνυμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού κυβερνητικού έργου. Να προχωρήσει σε ρήξεις και να αποτελέσει την απαρχή για μια ακόμη πιο επιτυχημένη πορεία».