Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013

Αλβανική βία κατά ορθοδόξων στην Πρεμετή στο Νότο της Αλβανίας


ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ!
Αργυρόκαστρο
Σκηνές που θυμίζουν εποχές του 17ου-18ου αιώνα ξετυλίχτηκαν την επόμενη μέρα του Δεκαπενταύγουστου στην πόλη της Πρεμετής, στο Νότο της Αλβανίας. Ενώ οι ορθόδοξοι πιστοί συνεχίζουν να βιώνουν τη γιορτή του «Πάσχα του Καλοκαιριού», ιδιωτικό γραφείο διεκπεραίωσης δικαστικών αποφάσεων, με την στήριξη ανδρών ιδιωτικής αστυνομίας και τη συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής της πόλης εισέβαλαν, με βάναυση βία κατά των ιερέων και των πιστών, στο κτίριο του ναού στο κέντρο της πόλης, με στόχο να τον μετατρέψουν σε Πολιτιστικό μέγαρο.
Από το 1962…
Ας σημειωθεί ότι το 1962 το κομμουνιστικό καθεστώς είχε αλλάξει τον κεντρικό Ορθόδοξο ναό της Πρεμετής, που υψώνονταν μπροστά στο κτίριο όπου το κομμουνιστικό κόμμα είχε οργανώσει το 1944, το δικό του πρώτο πολιτικό συνέδριο, λίγο πριν λήξει ο ανταρτοπόλεμος στη χώρα, και τον είχε κάνει Πολιτιστικό Κέντρο. Όπως και όλα τα τζαμιά και όλες τις εκκλησίες της Αλβανίας. Το 1997 η Ορθόδοξη εκκλησία, μετά από πολλά εμπόδια και επεισόδια εθνικιστικού χαρακτήρα, κατάφερε να επαναλειτουργήσει τον παλιό της ναό.
Με την άσκηση βίας…
Σήμερα, οι προαναφερόμενες ιδιωτικές και δημόσιες αρχές, επικαλούμενες απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, χρησιμοποίησαν τη βία για την εκ νέου μεταβολή του ναού σε Πολιτιστικό μέγαρο. Βία ασκήθηκε όχι μόνο κατά των πιστών που βρισκόταν εντός του ναού και των προσερχόμενων σ’ αυτόν, αλλά και κατά των ιερέων της ορθόδοξης ενορίας της Πρεμετής, που επιδίωκαν να εμποδίσουν την αυθαίρετη κατάληψη. Βίαια επίσης οι άνδρες της ιδιωτικής αστυνομίας αφαίρεσαν το σταυρό από τον τρούλο του ναού και τοποθέτησαν εκεί την αλβανική εθνική σημαία! Επίσης με τη βία άρπαξαν και όλα τα θρησκευτικά αντικείμενα που βρισκόταν εντός των εσωτερικών χώρων του.
Έντονη διαμαρτυρία…
Άμεση και έντονη υπήρξε η διαμαρτυρία των κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης Αργυροκάστρου. Σε δήλωσή τους χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη ενέργεια «βάναυση παραβίαση κάθε έννοιας δημοκρατίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά αυτού της ελεύθερης άσκησης της πίστεως, όπως είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα, καθώς και των στοιχειωδών συνθηκών, που θα πρέπει να διασφαλίζονται στα πλαίσια της ισοπολιτείας». Επισημαίνουν επίσης ότι κατά την βίαιη αυτή επιχείρηση «συνέβησαν πράξεις ιεροσυλίας, καθώς βάνδαλοι έβαλαν χέρι επί ιερών εικόνων, λατρευτικών σκευών κλπ». Όσον αφορά τα δικαιώματά της επί του κτιρίου του συγκεκριμένου ιερού ναού, η Ορθόδοξη Εκκλησία επικαλείται ειδικό νόμο με τον οποίο «η Πολιτεία έχει κατοχυρώσει την συμφωνία μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου και της Ορθοδόξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας, όπου η προτεραιότητα δίνεται στη διασφάλιση της ελευθερίας πρόσβασης στους ιερούς χώρους και της εγγύησης των λατρευτικών συνάξεων».
Από τη δική τους πλευρά τα αλβανικά ΜΜΕ, χωρίς να κάνουν καμιά αναφορά στο φορέα της Εκκλησίας, κρίνουν δίκαιη την ενέργεια αυτή της ιδιωτικής αστυνομίας, που, όπως ισχυρίζονται, επιστρέφει στην πραγματική ταυτότητά του το ναό, που είναι κατά τους Αλβανούς δημοσιογράφους, εκείνη του Πολιτιστικού μεγάρου!..
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ:
Πράξεις απαράδεκτες και καταδικαστέες… Γρονθοκόπησαν και Αλβανό φωτορεπόρτερ
Τη «βαθειά του ανησυχία» σχετικά με τις πληροφορίες για επεισόδια στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην πόλη Πρεμετή, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας.
«H βίαιη απομάκρυνση κληρικών, η σφράγιση του ιερού Ναού, την επομένη μάλιστα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η παρεμπόδιση πιστών να προσέλθουν στον τόπο της θρησκευτικής τους λατρείας, καθώς και η αφαίρεση εικόνων και ιερών σκευών από το χώρο του Ναού είναι πράξεις απαράδεκτες και καταδικαστέες, ανεξαρτήτως οποιουδήποτε νομικού ισχυρισμού», δήλωσε ο κ. Κούτρας.
Τόνισε επίσης ότι ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, η προστασία των χώρων λατρείας και η ανεμπόδιστη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων είναι χαρακτηριστικό εκ των ων ουκ άνευ ενός κράτους δικαίου και θεμελιώδες στοιχείο του κοινοτικού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού θεσμικού πολιτισμού.
«Ελπίζουμε συνεπώς οι ενέργειες αυτές να έγιναν ερήμην της αλβανικής κυβέρνησης», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πάντως ότι η ελληνική πρεσβεία έχει λάβει οδηγίες να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το ζήτημα.
Επίθεση και κατά Αλβανού φωτορεπόρτερ
Απρόκλητη, πραγματικά, επίθεση δέχτηκε ο γνωστός Αλβανός δημοσιογράφος και φωτορεπόρτερ Τελνίς Σκούκι, καλύπτοντας για το Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων τα επεισόδια στον ορθόδοξο ναό της Πρεμετής. Συγκλονιστικά τα λόγια του: «Δύο αστυνομικοί άσκησαν βία πάνω μου. Δύο γροθιές, μια στο κεφάλι και μια στο σαγόνι, με παρέλυσαν. Ένας από αυτούς, μου είπε: «Έχω κάνει πέντε χρόνια φυλακή για φόνο. Δεν το έχω σε τίποτε να σε σκοτώσω». Τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης σιώπησαν. Δεν έχει σημασία γι’ αυτά η ζωή μας. Θέλουν μόνο μικρού μήκους βίντεο ή φωτογραφίες από τη σκηνή». Και προσθέτει: «Η ιστορία δεν ήταν για μένα, αλλά ανάμεσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στο Δήμο. Έσπευσα να καλύψω το γεγονός, χωρίς να με ενδιαφέρει ποιος έχει δίκαιο και ποιος έχει άδικο. Δεν μου επιτρέπεται να σχολιάσω δικαστικές αποφάσεις της χώρας μου. Απλά το καθήκον μου έκανα ως δημοσιογράφος και φωτορεπόρτερ».
Να σημειωθεί ότι θύμα επιθέσεως έπεσε και ο ανταποκριτής του Top Channel Arjan Gianni.
Η κατάσταση ξεπέρασε κάθε ανεκτό όριο, αφού μια σειρά γεγονότων τις τελευταίες μέρες αποδεικνύουν το έντονο κλίμα πόλωσης και φανατισμού σε βάρος του ελληνισμού, παντού στην Αλβανία! Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες, ομάδα Αλβανών είχε ντύσει σκυλιά με ελληνικές σημαίες (!) και τα περιέφερε στους δρόμους του Φίερι. Κι αν αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν ένα μεμονωμένο περιστατικό κάποιων φανατικών, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το τελευταίο εθνικιστικό παραλήρημα του ίδιου του Σαλί Μπερίσα. Αφορμή το μνημόσυνο του Αριστοτέλη Γκούμα, όταν προκλητικά ο τέως Πρωθυπουργός δήλωνε ότι «ποτέ δεν υπήρξε και δεν υπάρχει ελληνική μειονότητα στην Χιμάρα»! Για να μην αναφερθούμε και στους χάρτες περί «Μεγάλης Αλβανίας» που κατά το… δοκούν αλλάζουν τα διεθνή σύνορα. Ή και ακόμη στις χιλιάδες τόνους αλβανικού χασίς που καθημερινά εισρέουν στην Ελλάδα και που φυσικά ποτέ οι διακινητές τους δεν «πιάνονται» επί αλβανικού εδάφους. Παρόμοια ανθελληνικά γεγονότα «ων ουκ έστιν αριθμός»!
Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: "Ξαναζούμε τον εφιάλτη του 1967"
Τι δήλωσε κατά τη διάρκεια κηρύγματος ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, για το περιστατικό στον ορθόδοξο ναό της Πρεμέτης
Για «γεγονός που ξύπνησε οδυνηρές αναμνήσεις αθλιότητας» έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος σχολιάζοντας από άμβωνος τα όσα δραματικά συνέβησαν στον ορθόδοξο Ναό της Πρεμέτης.
Ο Αρχιεπίσκοπος,, δεν άντεξε στην εικόνα της ιεροσυλίας.
«Ξαναζούμε τον εφιάλτη του 1967 όταν το κομμουνιστικό κόμμα νόμιζε ότι θα ξερίζωνε για πάντα την θρησκευτική πίστη από τον αλβανικό λαό» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να βεβηλώνουν τους Ναούς μας τον 21ο αιώνα. Σε αυτήν την Ευρώπη της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ο πρώτος Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, που έχει δώσει μάχες για την επικράτηση της θρησκευτικής ελευθερίας στην χώρα και στην ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων χαρακτήρισε το γεγονός θλιβερό τονίζοντας πως « κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα συνέβαινε στη σημερινή εποχή».
Σημείωσε πως αυτοί που έπραξαν την ιεροσυλία ήταν άθεοι και γι αυτό δεν κατάλαβαν τις συνέπειες των πράξεων τους.
«Διερωτάται κανείς αν βρισκόμαστε στο 2013» είπε στους πιστούς ο κ. Αναστάσιος που αποκάλυψε πως ο ιατροδικαστής της περιοχής αρνήθηκε να βεβαιώσει τα τραύματα του Ορθόδοξου ιερέα της Πρεμέτης όταν πήγε μετά τον ξυλοδαρμό του στις αρχές. "Τι θα γινόταν αν αυτά συνέβαιναν σε ένα τέμενος;"
«Αν κάποιοι από εμάς τους ορθοδόξους (κάτι το οποίο δεν μπορούσε να περάσει καν από το μυαλό μας) έπαιρνε το κοράνι ενός τζαμιού και το πετούσε στο φορτηγό δεν θα γινόταν επανάσταση; Δικαιως! Κι εμάς μας λένε γιατί διαμαρτυρόμαστε; Βεβαίως διαμαρτυρόμαστε» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.
«Δεν ξέρουμε λεπτομέρειες για το ποιοι είναι από πίσω, πρόκειται όμως για μια μεγάλη προσβολή» συμπλήρωσε αναρωτώμενος «Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να μας γυρίσουν σε άλλες εποχές;».
"Η κυβέρνηση οφείλει να κρατήσει τη συμφωνία" Από τον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως στα Τίρανα, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κάλεσε την Κυβέρνηση της χώρας, να τηρήσει την συμφωνία μεταξύ Ορθόδοξης Εκκλησίας και Κυβέρνησης, για επιστροφή όλων των περιουσιακών στοιχείων της, κάτι το οποίο από τον Ιανουάριο του 2009 αποτελεί νόμο του αλβανικού κράτους.
«Δεν μπορεί μια ομάδα «φουσκωμένων» φορώντας μαύρες μπλούζες να επιβάλει τον δικό της νόμο» είπε, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να εγγυάται την θρησκευτική ελευθερία και την προστατεύει.
"Δεν τους κρατάμε κακία"
Παρά το γεγονός πως η ιεροσυλία στην Πρεμέτη έχει προκαλέσει το θρησκευτικό αίσθημα των Ορθοδόξων ολόκληρης της Αλβανίας, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος κάλεσε τους πιστούς σε αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα.
«Εμείς δεν κρατάμε κακία και προσευχόμαστε να καταλάβουν το λάθος τους» είπε στους πιστούς ο Αρχιεπίσκοπος.
Ο Ναός που έχει κατασκευαστεί από τον 17ο αιώνα έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο ταραχών.
"Επιστρέφει ο εφιάλτης στην Αλβανία"
Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013, 12:31
Προβοκάτσια στημένη από τους εναπομείναντες μηχανισμούς του παραπαίοντος Σαλί Μπερίσα βλέπουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα πίσω από τα γεγονότα της Πρεμετής στην Αλβανία. Ο μεγάλος ηττημένος του αλβανικού πολιτικού σκηνικού στο οποίο παρατηρείται μία ολοκληρωμένη «αλλαγή φρουράς» και ριζική αντικατάσταση του πολιτικού προσωπικού της χώρας αυτής, παίζει τα τελευταία του χαρτιά επενδύοντας στην ένταση και την υπόθαλψη των εθνικιστικών παθών στο αλβανικό νότο. Αυτός είναι ο λόγος που το ελληνικό ΥΠΕΞ διατηρεί χαμηλούς τόνους στην υπόθεση αυτή.
Είναι εντυπωσιακό άλλωστε ότι μετά τα θετικά σχόλια που ακολούθησαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας στην Αθήνα Έντι Ράμα και την έκφραση της βούλησης των Τιράνων να δώσουν μία τελική λύση στην εκκρεμότητα του καθορισμού των ορίων της ελληνικής και αλβανικής ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) στο Ιόνιο, ξέσπασε η «κρίση της Πρεμετής» με αιχμή του δόρατος της προβοκατόρικης ενέργειας παρακρατικούς της περιοχής και μία…. ιδιωτική εταιρεία Security.
Ως νομιμοποιητικός μανδύας χρησιμοποιείται από τους παρακρατικούς αυτούς κύκλους απόφαση του Δήμου Πρεμετής του 2003 σύμφωνα με την οποία η δημοτική αρχή έχει δικαιώματα επί της ακινήτου στο οποίο λειτουργεί η εν λόγω εκκλησία. Η επιλογή της χρονικής στιγμής για την ενεργοποίηση εγγράφου που συντάχθηκε προ δεκαετίας καταδεικνύει την πρόθεση των εθνικιστικών αλβανικών – παρακρατικών κύκλων να δημιουργήσουν πρόβλημα τριβής με την Αθήνα αλλά και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.