Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2013

Άρχισαν την Τρίτη 6 Αυγούστου 2013, οι εκδηλώσεις μνήμης στο μαρτυρικό Κομμένο Άρτας


Αρχισαν την Τρίτη 6 Αυγούστου 2013, οι εκδηλώσεις μνήμης στο μαρτυρικό Κομμένο 'Αρτας
Με αφιέρωμα στο παιδί ξεκίνησαν από χθες Τρίτη 6 Αυγούστου το απόγευμα οι Εκδηλώσεις Μνήμης 2013 τις οποίες διοργανώνει ο Μορφωτικός Σύλλογος Κομμένου Άρτας
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με ένα μουσικό τετραήμερο, στο οποίο συμμετέχουν ο Βασίλης Λέκκας, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, οι Λαλητάδες και οι rock μπάντες 9 χιλιοστά και Manifesto.
Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από την τραγική σελίδα του ολοκαυτώματος. Υπενθυμίζεται ότι τα χαράματα της 16ης Αυγούστου 1943 120 πάνοπλοι Γερμανοί στρατιώτες εισέβαλαν στο χωριό και μέσα σε πέντε ώρες το ισοπέδωσαν σπέρνοντας παντού τη φωτιά και το θάνατο. Το μεσημέρι άφησαν πίσω τους μέσα στις φλόγες και τη στάχτη 317 ανυπεράσπιστους νεκρούς. Μεταξύ αυτών 36 βρέφη και νήπια ηλικίας 4 μηνών έως 5 χρονών. Συνολικά δολοφονήθηκαν 97 παιδιά έως 15 χρονών και 144 γυναίκες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου Κομμένου καλεί τους φίλους του να δώσουν το παρών τους στο Κομμένο και να μετατρέψουν τις εκδηλώσεις σε διαδηλώσεις. 70 χρόνια μετά τη σφαγή και τη λεηλασία, η μνήμη εξακολουθεί να καίει άσβεστη φλόγα και να ζητά δικαίωση. Το αίτημα για τις γερμανικές επανορθώσεις γίνεται πιο επίκαιρο. Η συμμετοχή των πολιτών στις πρωτοβουλίες του Κομμένου ενισχύει τον αγώνα για την υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης, της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας της πατρίδας μας.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Τρίτη 6 Αυγούστου 2013 - Παλιό ΚΕΠ: «Έχε το νου σου στο παιδί», αφιέρωμα. Προβολή ταινίας -ντοκουμέντου με θέμα την ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τα παιδιά.
Πέμπτη 8 Αυγούστου - Πλατεία: Συναυλία του Βασίλη Λέκκα. Μια διαδρομή στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.
Παρασκευή 9 Αυγούστου - Πλατεία: 9 χιλιοστά - Manifesto: Βραδιά ελληνικού και ξένου rock
Σάββατο 10 Αυγούστου - Πλατεία: Λαλητάδες - Πανηγύρι, μια διαδρομή στη δημοτική μας παράδοση
Κυριακή 11 Αυγούστου - Πλατεία: Συναυλία του Δημήτρη Ζερβουδάκη - Μια αναφορά στην έντεχνη λαϊκή μας μουσική
Πέμπτη 15 Αυγούστου - Αυλή του δημοτικού σχολείου: Αυτοί έζησαν: μνήμες Κομμένου - προβολή ντοκουμέντων με αφηγήσεις.
Παρασκευή 16 Αυγούστου - Πλατεία: Τέλεση του επίσημου μνημόσυνου - Θα ακολουθήσει το βράδυ η μουσική και θεατρική απόδοση κειμένων από το μυθιστόρημα «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ.».
Την παράσταση ετοιμάζει ο μεγάλος Γερμανός κρουστός και επίτιμος δημότης Κομμένου Gunter Baby Sommer. Τα κείμενα θα αποδώσει η Ελένη Καλοκαίρη. Τη σκηνοθετική επιμέλεια θα έχει ο Δημήτρης Παπαρούνης.
Από τη Δευτέρα 12 Αυγούστου έως την Πέμπτη 14 Αυγούστου θα ακολουθήσουν μουσικές βραδιές στην Αποθήκη.
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται με τη συνεργασία του δήμου Νικολάου Σκουφά και της Τοπικής Κοινότητας Κομμένου.