Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

"Μαύρα σύννεφα" πάνω από τη Δωδώνη


«ΜΑΥΡΑ ΣΥΝΝΕΦΑ» ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΩΔΩΝΗ
«Μαύρα σύννεφα» έχουν συγκεντρωθεί το τελευταίο διάστημα πάνω από τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, με τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν, να έχουν άμεσο αντίκτυπο στις σχέσεις της με τους παραγωγούς.
Η καθυστέρηση στην εξόφληση των ποσοτήτων γάλακτος που έχουν παραδοθεί, οδηγεί τους κτηνοτρόφους στην απόφαση να σκληρύνουν και αυτοί από την πλευρά τους τη στάση τους, ενώ την ίδια στιγμή έντονη είναι η ανησυχία και των τοπικών παραγόντων για τις εξελίξεις.
Το βαρύ κλίμα επιτείνουν διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις, αλλά και διαρροές, ενώ η σημερινή ημέρα θεωρείται κομβική, καθώς εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού κόσμου της Ηπείρου θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, ενώ υπάρχει προγραμματισμένη και κινητοποίηση έξω από τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ. Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι έχουν διαμηνύσει πως αν δεν εξοφληθούν οι οφειλές, οι ίδιοι θα προχωρήσουν στην υλοποίηση της απόφασής τους να μην παραδίδουν ποσότητες γάλακτος.
Καταγγελίες για απειλές και εκβιασμούς
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί, είναι η χθεσινή ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου, κτηνοτρόφων και αγροτών δηλαδή που πρόσκεινται στο ΚΚΕ.
Όπως τονίζει, βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια τρομοκρατίας με απειλές και εκβιασμούς σε βάρος παραγωγών, οι οποίοι επιλέγουν να αντιδράσουν οργανωμένα για το απλήρωτο γάλα δύο μηνών.
«Η ΔΩΔΩΝΗ καταφεύγει στις άθλιες και τρομοκρατικές αυτές πρακτικές γιατί φοβάται την οργανωμένη αντίδραση, ανησυχεί για την συλλογική διεκδίκηση, τον αγωνιστικό προσανατολισμό των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων απέναντι στην απλήρωτη δουλειά και όχι μόνο. Ξεκαθαρίζουμε ότι οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν θα περάσουν. Ο Αγροτικός Σύλλογος και η φτωχή μικρομεσαία αγροτιά που οργανώνεται σε αυτόν δεν πτοούνται, ούτε τρομοκρατούνται. Δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω. Θα υπερασπιστούν με κάθε μέσο και τρόπο τα δικαιώματα τους», σημειώνεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση και απευθύνεται κάλεσμα στο σύνολο των εργαζόμενων να συμμετέχουν στην κινητοποίηση μπροστά από το εργοστάσιο της ΔΩΔΩΝΗ στις 11 σήμερα το πρωί.
Συμπαράσταση από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Στο πλευρό των κτηνοτρόφων τάσσεται, στο μεταξύ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέλη της οποίας είχαν πρωτοστατήσει και στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας.
Σε δελτίο τύπου γίνεται περιγραφή της σημερινής εικόνας, καθώς πέρα από τους απλήρωτους παραγωγούς, σημειώνεται ότι έχουν υπάρξει απολύσεις δύο εργαζόμενων και ετοιμάζονται ατομικές συμβάσεις εργασίας με 15% μείωση των μισθών.
«Οι δήθεν «σωτήρες» μας, οι «επιχειρηματίες που θα έβαζαν λεφτά» ψάχνουν τώρα να βρουν δάνεια, προδομένοι και από τους ίδιους τους συνεργάτες τους, την κυβέρνηση, τους ντόπιους συνεργάτες της και τους τραπεζίτες. Δεν παραλείπουν να λασπολογούν εναντίον παραγωγών και υπαλλήλων, χωρίς να έχουν το θάρρος τουλάχιστον να το κάνουν δημόσια, αλλά «διαρρέοντας ειδήσεις» στα δικά τους μέσα ενημέρωσης», αναφέρει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ζητά την άμεση πληρωμή των κτηνοτρόφων, την επαναπρόσληψη των απολυμένων και την διατήρηση των μισθών στα σημερινά επίπεδα.
Τέλος, επιτίθεται κατά του Περιφερειάρχη και των βουλευτών που στήριξαν την πώληση στους σημερινούς ιδιοκτήτες.
Παρεμβαίνει ο Αλ. Καχριμάνης
Τις διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων για την καθυστέρηση πληρωμής για την παράδοση γάλακτος στην τοπική γαλακτοβιομηχανία κλήθηκε να σχολιάσει ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο γενικότερο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις του κλάδου.
Ειδικά για τη «ΔΩΔΩΝΗ» είπε ότι πλέον με την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, δεν μπορεί να αντλεί κεφάλαια κίνησης όπως στο παρελθόν από την Αγροτική Τράπεζα για να εξοφλεί το γάλα και να καταβάλει προκαταβολές. «Σήμερα η νέα εταιρεία αντιμετωπίζει κάποια ζητήματα που έχουν σχέση με τη ρευστότητα, ίδια υπάρχουν και σε άλλες εταιρείες γύρω από τα γαλακτοκομικά θέματα. Θα προσπαθήσουμε ως Περιφέρεια να βρεθούμε αρωγοί προς τους κτηνοτρόφους ώστε να μην υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα. Υπάρχουν όμως λύσεις που ανέλαβα να τρέξω», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.