Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Xιλιάδες στρέμματα κάμπου πλημμύρισαν στη Θεσπρωτία!!


Υπερχείλισε ο Καλαμάς από τις συνεχείς βροχοπτώσεις
Χιλιάδες στρέμματα κάμπου πλημμύρισαν στη Θεσπρωτία!
Σε απόγνωση οι αγρότες, ζητούν λύσεις
Σοβαρά είναι τα προβλήματα που δημιούργησαν οι έντονες βροχοπτώσεις, που εδώ και αρκετά 24ωρα πλήττουν τη Θεσπρωτία.
Χθες υπερχείλισε ο ποταμός Καλαμάς, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χιλιάδες στρέμματα στον κάμπο της Βρυσσέλας Φιλιατών, αλλά και τον κάμπο της Κορύτιανης Ηγουμενίτσας. Μαζί και οικίες, καθώς και αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα.
Οι καλλιέργειες, τριφύλλι, μανταρίνια και ελιές έπαθαν ολική καταστροφή, ενώ ο ποταμός κάλυψε ακόμη και δρόμους με τα νερά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες διεκόπη η κυκλοφορία στο 8ο χλμ. της επαρχιακής οδού Νεράϊδας-Σαγιάδας. Οι αγρότες διαμαρτύρονται, γιατί όπως λένε παθαίνουν ανυπολόγιστη ζημιά και οι αποζημιώσεις που παίρνουν είναι ελάχιστες, τη στιγμή που τα έξοδα σποράς είναι υπέρογκα.
«Κάτι πρέπει να γίνει…»
Όπως μας είπε ο νεαρός αγρότης Βαγγέλης Μπότζιος, που έμεινε στην περιοχή, κόντρα σε όλες τις δυσκολίες, «κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα από τους αρμόδιους, προκειμένου να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε. Διαφορετικά είμαστε να φεύγουμε από εδώ».
Οι αγρότες αποδίδουν το πρόβλημα στα φράγματα της Λαψίστας Ιωαννίνων και του Ραγίου Θεσπρωτίας. Όταν ανοίγει λένε το φράγμα της Λαψίστας ή φεύγουν τα νερά από αυτό, φουσκώνει ο Καλαμάς και τα νερά του βγαίνουν στα χωράφια. Άλλη αιτία, σύμφωνα πάντα με τους αγρότες, είναι η λανθασμένη λειτουργία του φράγματος του Καλαμά στη θέση Ράγιο.