Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Σπάνιος μύκητας σε καλλιέργειες του κάμπου Βρυσέλλας Φιλιατών Θεσπρωτίας


Σπάνιος μύκητας σε καλλιέργειες του κάμπου Βρυσέλλας Φιλιατών
Μετά από 92 χρόνια εμφανίστηκε στην Ελλάδα!
Ο μύκητας Sclero¬spo¬ra macrospora της οικογένειας Peronospo¬ra¬ceae, που εντοπίστηκε στον κάμπο της Βρυσσέλας Φιλιατών, δεν έχει ξαναβρεθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
Πρωτοεμφανίστηκε το 1920 στην Ιταλία και μετά από 92 ολόκληρα χρόνια παρατηρήθηκε στον κάμπο της Βρυσσέλας Φιλιατών.
Όπως επισημαίνει ο γεωπόνος του τμήματος φυτοϋγειονομικού ελέγχου της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας Θεόδωρος Ζαραβούτσης, που τον ανακάλυψε, «στη Θεσπρωτία, σε αγροτεμάχια, στα οποία είχε γίνει επιφανειακή κατεργασία του εδάφους, τα προσβεβλημένα φυτά άγγιζαν το 40% του συνόλου». Σύμφωνα με το Μπενάκειο «ο μύκητας αναπτύσσεται μέσα (διασυστηματική μόλυνση των φυτών) στα φυτά αραβοσίτου, σε καλλιέργειες, που έχουν κατακλυστεί με νερό αμέσως μετά την σπορά ή όταν τα φυτά βρίσκονται στο 4ο -5ο φύλο».
Και προσθέτει ο κ. Ζαραβούτσης: «Βασική προϋπόθεση για την μόλυνση από το παθογόνο είναι η κατάκλιση του αραβοσίτου με μεγάλη ποσότητα νερού για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως συμβαίνει σε περιοχές λόγω υπερχείλισης των ποταμών. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο μύκητας παράγεται με γρήγορο ρυθμό. Δεν θεωρείται σημαντική ασθένεια, παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές».
Το κυριότερο χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι η παραμόρφωση των φυτών και κυρίως της κορυφής. Να σημειωθεί ότι υπεύθυνη για την ταυτοποίηση στο Μπενάκειο ήταν η Ειρήνη Βλουτόγλου.