Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Ανοιχτή Επιστολή από Πρωτοβουλία Συμβασιούχων ΕΡΤ


e-mail που λάβαμε
Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2013
Από: Πρωτοβουλία Συμβασιούχων ΕΡΤ
Ανοιχτή Επιστολή προς την ΠΟΣΠΕΡΤ, τα σωματεία εργαζομένων ΕΡΤ, το Δ.Σ. ΕΡΤ και κάθε ενδιαφερόμενο
Κάνοντας έναν απολογισμό για το 2012 που μόλις τελείωσε, είδαμε:
 Συνάδελφους συμβασιούχους διαφόρων ειδικοτήτων έχοντας αποδεδειγμένα τα απαιτούμενα επαγγελματικά προσόντα και όντας εκπαιδευμένοι και ενταγμένοι στη ροή δουλειάς μέσα στην ΕΡΤ να απολύονται .
 Συνάδελφους αορίστου χρόνου με πολύτιμη εμπειρία στην ΕΡΤ και ικανούς ακόμα να εργαστούν να σπρώχνονται μαζικά και άρον άρον σε συνταξιοδότηση.
 Μετεγκατάσταση της Γενικής Διεύθυνσης Τηλεόρασης και άλλων τμημάτων (όπως η Ταινιοθήκη) από την Κατεχάκη στο Ραδιομέγαρο. Tα στούντιο της Κατεχάκη συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι και σήμερα με εντατικούς ρυθμούς, ενώ για το μέλλον των εγκαταστάσεων προδιαγράφεται στον ορίζοντα κάποιου άλλου είδους «αξιοποίηση».
Αυτές οι επιλογές δεν είναι ούτε προς όφελος της ΕΡΤ και σίγουρα ούτε προς όφελος των εργαζομένων της. Οι ενέργειες που εξαγγέλλονται και αποσκοπούν στη μείωση του λειτουργικού κόστους της ΕΡΤ, μάλλον χαρακτηρίζονται ως ανακόλουθες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια για τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους ενώ ταυτόχρονα γίνονται προσλήψεις ειδικών συμβούλων και προσωπικού ειδικών θέσεων κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες και προκλητικά υψηλές αμοιβές. Η συρρίκνωση του προσωπικού της ΕΡΤ οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας για όσους απομένουν και στον περιορισμό του ραδιοτηλεοπτικού προϊόντος. Σύμφωνα με την νέα Α.Δ.Σ. προβλέπεται η περαιτέρω μείωση του αριθμού των Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου κατά 20%, γεγονός που διαιωνίζει την ανακύκλωση του εργατικού δυναμικού συμβάλλοντας έτσι στον φαύλο κύκλο: ανεργία, εργασία και ξανά ανεργία…
ΖΗΤΑΜΕ:
- Να πάψει να υφίσταται το καθεστώς ομηρίας των ΣΟΧ που επιτρέπει να υπάρχουν εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης. Η μόνιμη και σταθερή εργασία είναι δικαίωμα κάθε εργαζόμενου!
- Οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου οι οποίοι είμαστε εκπαιδευμένοι και εξειδικευμένοι πια στην λειτουργία των τμημάτων και της παραγωγής της ΕΡΤ να παραμείνουμε ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως αλλά και να διπλασιαστεί ο αριθμός. Οι υπάρχουσες νομοθεσίες μπορούν κάλλιστα να τροποποιηθούν εφόσον υπάρχει η αντίστοιχη βούληση από την πλευρά της διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας.
- Να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σύμφωνα με τους όρους της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εργαζομένων ΕΡΤ και όχι με διάφορες ξεπερασμένες φόρμουλες όπως π.χ. συμβάσεις έργου ή μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών, οι οποίες δημιουργούν άλλη μία κατηγορία εργαζομένων στο προσωπικό πολλών ταχυτήτων που ήδη υφίσταται.
- Να πάψει να στηρίζεται η ΕΡΤ για την παραγωγή προγράμματος σε εξωτερικά συνεργεία με «ενοικιαζόμενους εργαζόμενους» που συνήθως σημαίνει κακοπληρωμένη και χωρίς καμία εξασφάλιση εργασία και στις οποίες παραγωγές, εν τέλει, θα εργαζόμαστε εμείς όντας απολυμένοι από την ΕΡΤ ή/και άλλοι.
Ζητάμε επανειλημμένως από τα σωματεία, τους συλλόγους εργαζομένων στην ΕΡΤ και την ΠΟΣΠΕΡΤ να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματά μας και να σταθούν στο πλάι μας.
Πρωτοβουλία Συμβασιούχων ΕΡΤ
www.simvasiouxoiert.blogspot.com | simvasiouxoiert@gmail.com