Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ξεκινάει την λειτουργία του ο συμβουλευτικός σταθμός του ΚΕΘΕΑ στην Ηγουμενίσα


Ξεκινάει την λειτουργία του ο συμβουλευτικός σταθμός του ΚΕΘΕΑ στην Ηγουμενίτσα
Τα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 11 δεκεμβρίου στις 12.00. Ο συμβουλευτικός σταθμός του ΚΕΘΕΑ στην Ηγουμενίτσα θα λειτουργήσει στο κτίριο του πρώην Ε.Ι.Ν., 28ης Οκτωβρίου 9
Τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ ακολουθούν ψυχοκοινωνική κατεύθυνση και δεν χορηγούν φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες για την αντιμετώπιση της εξάρτησης. Στόχος της θεραπείας είναι να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει το σύνολο των ψυχοκοινωνικών παραγόντων που συμβάλλουν στη δημιουργία και διατήρηση της εξάρτησης, αποκόπτοντας οριστικά το άτομο από το φαύλο κύκλο της. Για το σκοπό αυτό η θεραπευτική διαδικασία λαμβάνει υπόψη και εμπλέκει το άτομο, το διαπροσωπικό του δίκτυο αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.
Στο πλαίσιο αυτό ο εξαρτημένος δεν αντιμετωπίζεται ως «ασθενής» που υποβάλλεται παθητικά σε θεραπεία, αλλά συμμετέχει ενεργά σε αυτήν. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελούσια, δεν πραγματοποιούνται αναγκαστικές εισαγωγές και ο θεραπευόμενος διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει την παρακολούθηση ανά πάσα στιγμή. Από τη στιγμή που το άτομο αποφασίζει να ενταχθεί στο θεραπευτικό πρόγραμμα, απαιτείται η ενεργητική συμμετοχή του στις καθημερινές θεραπευτικές, εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητες.
Η μακροχρόνια και πολύπλευρη θεραπευτική παρέμβαση του ΚΕΘΕΑ περιλαμβάνει υπηρεσίες ενημέρωσης, μείωσης της βλάβης, συμβουλευτικής υποστήριξης, φροντίδας της υγείας, ψυχικής απεξάρτησης, οικογενειακής θεραπείας εκπαίδευση και κατάρτισης, νομικής στήριξης, επανένταξης στην κοινωνία και στον κόσμο της εργασίας. Τελικό στόχος είναι η πλήρης και σταθερή αποχή από τη χρήση ουσιών και την παραβατικότητα και το χτίσιμο ενός νέου τρόπου ζωής με ισότιμη και δημιουργική ένταξη του ατόμου στην κοινωνία.
Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στους χρήστες ουσιών και στις οικογένειές τους και χωρίς διακρίσεις.
----
------
Ανάστατοι οι ωφελούμενοι των υπηρεσιών τους
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι κοινωνικές δομές
ΚΕΘΕΑ: Οδηγούμαστε σε κλείσιμο μονάδων
• Σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητά τους εκπέμπουν οι κοινωνικές δομές, εξαιτίας της περικοπής των επιχορηγήσεων τους.
Αν δεν υπάρξει αλλαγή στο σχεδιασμό των αρμόδιων υπουργείων, στην καλύτερη περίπτωση θα υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Στη χειρότερη και απευκταία, θα υπάρξει αναστολή της λειτουργίας μονάδων, που θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τους χρήστες των υπηρεσιών και τις οικογένειές τους.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο και στα Γιάννινα, αλλά και σε ολόκληρη την Ήπειρο, όπου επί χρόνια δραστηριοποιούνται με θετικά αποτελέσματα δομές που καλύπτουν ανάγκες εκατοντάδων ατόμων, κάθε ηλικίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η στέγη Αυτιστικών Ατόμων Ζίτσας, με τους εργαζόμενους και τους γονείς των παιδιών να έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις και την ερχόμενη εβδομάδα να ετοιμάζονται να συναντήσουν την αρμόδια υφυπουργό Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη, προκειμένου να βρεθεί λύση για συμπληρωματική χρηματοδότηση.
Το ΚΕΘΕΑ
Εξίσου σοβαρό και ίσως το πλέον έντονο πρόβλημα, με επιπτώσεις στο σύνολο της Ηπειρωτικής κοινωνίας, αντιμετωπίζει το ΚΕΘΕΑ, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει να παρουσιάσει πολύτιμο έργο για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών και τη θεραπεία- απεξάρτηση των νεαρών- στην πλειοψηφία τους- ατόμων που έχουν «μπλεχτεί στα δίχτυα» των ναρκωτικών.
Με χθεσινή του ανακοίνωση το ΚΕΘΕΑ, τονίζει ότι με τη νέα μείωση της επιχορήγησης κατά 10%, υπάρχει πλέον μεγάλη ανησυχία για τη βιωσιμότητα των 100 και πλέον μονάδων του σε όλη την Ελλάδα, εκτιμώντας μάλιστα ότι η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη το 2013. «Αν το ΚΕΘΕΑ υποστεί περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού του, θα αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία μονάδων, αφού δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να καλύψει δαπάνες στέγασης, διατροφής, θέρμανσης και συντήρησης», τονίζεται σε ανακοίνωση του Κέντρου, στην οποία προστίθεται ότι με τις περικοπές και την αδιαφορία για το μέλλον των προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης συνθλίβεται η γραμμή άμυνας της Ελληνικής κοινωνίας απέναντι στα ναρκωτικά και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Το ΚΕΘΕΑ επισημαίνει όμως και κάτι ακόμη πιο σημαντικό: Η κρίση και η ανεργία προκαλεί περισσότερα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας και για την αντιμετώπισή τους, απαιτείται ενίσχυση και όχι συρρίκνωση των θεραπευτικών υπηρεσιών, που τελικά επιφέρει μεγαλύτερο οικονομικό κόστος για την Πολιτεία, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο.
Στήριξη από Περιφέρεια
Η προβληματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ψυχοκοινωνικές δομές στην Ήπειρο, συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία κατέληξε σε ψήφισμα στήριξης της απρόσκοπτης λειτουργίας τους με τη διασφάλιση της επιχορήγησής τους.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων δομών ψυχικής υγείας της Ηπείρου, ενώ από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης, Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Υποθέσεων, Οδυσσέας Πότσης, υπογράμμισε ότι οι δομές ψυχικής υγείας, όπως και άλλοι ευαίσθητοι τομείς, δεν θα πρέπει να υπόκεινται στην πολιτική των περικοπών. Τη στήριξη της αυτοδιοίκησης στις δομές της Ηπείρου, στους φιλοξενούμενους και το προσωπικό τους εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ιωάννης Καραμπίνας, ενώ την αποτελεσματικότητα των δομών ψυχικής υγείας και την ανάγκη στήριξής τους από το σύνολο της κοινωνίας, υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Παντελής Κολόκας.