ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Δεν τους φτάνει που δεν έχουν… «φράγκο» για τις αναγκαίες προμήθειες του νοσοκομείου. Δεν τους φτάνει που δεν επαρκεί το προσωπικό (γιατροί, νοσοκόμοι κλπ) για την εύρυθμη λειτουργία του Νο σοκομείου, η οποία έχει να κάνει με την προστασία της υγείας και ακόμη της ζωής των πολιτών. Με δική τους ευθύνη (των αρμοδίων διορισμένων και αιρετών, που έχουν δικαίωμα υπογραφής) έχουν παγιώσει μια ανεπίτρεπτη αναστάτωση μεταξύ των ίδιων των γιατρών, με ό, τι συνεπάγεται αυτό. Είναι αλήθεια πως η Διοίκηση του Νοσοκομείου, λόγω των Μνημονιακών αναγκών και αδυναμιών, στις αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει, για τις μειώσεις των λειτουργικών δαπανών, υποχρεώθηκε να περικόψει και τις εφημερίες των γιατρών.
Μάλιστα επιδίωξε και πέτυχε την συγκατάθεση των γιατρών. Μετά άρχισαν τα χειρότερα παρατράγουδα. Οι καταστάσεις των εφημεριών, βρίθουν επιλεκτικών σκοπιμοτήτων. Να θυμίσω πως η διαφορά σε αποζημίωση της εφημερίας με την ετοιμότητα είναι υπολογίσιμη, ακόμη και στους γιατρούς. Επί πλέον η εφημερία αποζημιώνεται και με ρεπό, σε αντίθεση με την ετοιμότητα, η οποία δεν αντικαθίσταται με τίποτε. Έτσι, φαίνεται καθαρά πως κάποιοι γιατροί έχουν μπει στο στόχαστρο των αρμοδίων. Ο νόμος περί εφημεριών, είναι γενικός και γενικευμένος και δεν επιτρέπει εξαιρέσεις. Από τους ίδιους όμως τους γιατρούς έχει επιδειχθεί σχετική κατανόηση, στο γεγονός πως κάποιες ειδικότητες έχουν περισσότερες ανάγκες για εφημερία, σε σύγκριση με άλλες. Όμως ο πλήρης αποκλεισμός των ίδιων πάντα γιατρών είναι πατεντάτη παρανομία και προκλητική κατάχρηση εξουσίας. Για τους λόγους αυτούς, καλά θα κάνει η Διοίκηση του Νοσοκομείου να εξετάσει το θέμα και να παρέμβει ώστε και το δίκαιο ανάμεσα στους γιατρούς να εξασφαλιστεί και η νομιμότητα να επιβληθεί.
ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ Ο ΕΟΠΥΥ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
ΕΚΘΕΤΟΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ
Kάτω από τη … «μπότα» του Μνημονίου, δεν πάει άλλο. Η υπόθεση της υγείας του Έλληνα πολίτη, δεν είναι δυνατόν να μπαίνει σε παζάρια, με κανέναν δανειστή και με καμιά ΤΡΟΪΚΑ. Δεν μπορεί, καμιά Κυβέρνηση, στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας ή αδυναμίας, να αφήνει έκθετο τον Έλληνα πολίτη ασφαλισμένο, προκειμένου να μειώσει την Κρατική δαπάνη περίθαλψής του. Ο Έλληνας ασφαλισμένος καταθέτει κανονικά τις ασφαλιστικές του κρατήσεις και εισφορές και άρα δικαιούται να έχει ΔΩΡΕΑΝ (!) και ποιοτικά αναβαθμισμένη την περίθαλψή του. Δυστυχώς ο ΕΟΠΥΥ,
ευθής εξαρχής, έτσι όπως συστάθηκε, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τον Έλληνα ασφαλισμένο. Δεν καλύπτει, (σαφώς εσκεμμένα!) ούτε κατ’ ελάχιστο τις οργανικές θέσεις των γιατρών για κάθε περιφέρεια. Αν δε, κρίνουμε από τη λειτουργία του Παραρτήματος ΕΟΠΥΥ Θεσπρωτίας, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Μόλις και μετά βίας διαθέτει δέκα γιατρούς και όχι όλων των ειδικοτήτων!!! Εξ αιτίας δε αυτού όταν ένας γιατρός απουσιάζει για οποιοδήποτε λόγο, δεν υπάρχει αντικαταστάτης, με ό, τι συνεπάγεται αυτό. Το να υπηρετούν δε δύο γιατροί της ίδιας ειδικότητας, θεωρείται …πολυτέλεια!
Έτσι, στον ΕΟΠΥΥ Θεσπρωτίας οι δύο καρδιολόγοι (ο ένας είναι φορτωμένος και με Υγειονομικές Επιτροπές) και οι δύο παιδίατροι, είναι Η πολυτέλεια. Δεν υπάρχει όμως ούτε ένας Παθολόγος! Με αποτέλεσμα, ο Διευθυντής του ΕΟΠΥΥ, να δέχεται ασθενείς και να γράφει συνταγές, παράλληλα με τα Διευθυντικά του καθήκοντα. Για την ιστορία, καταχωρούμε τους υπόλοιπους γιατρούς και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του: Ένας οφθαλμίατρος Ένας ουρολόγος Ένας Δερματολόγος Ένας Γυναικολόγος ‘Ένας Πνευμονολόγος (που λήγει η σύμβαση). Πώς είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν όλοι οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι; Όσο φιλότιμο και αν διαθέτουν οι υπηρετούντες γιατροί, είναι αδύνατον να ανταποκριθούν. Με αποτέλεσμα να παραμείνουν έκθετοι οι ασφαλισμένοι και η Πολιτεία να …κοιμάται τον ύπνο τον βαθύ, χρησιμοποιώντας για «πάπλωμα» το Μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς.