Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012

Το 708 Τάγμα Μηχ/κού επισκεύασε γέφυρα "Μπέλεϋ" στη Θεσπρωτία...

 Το 708 Τάγμα Μηχ/κού επισκεύασε γέφυρα "Μπέλεϋ" στη Θεσπωτία...Σημαντική είναι η προσφορά των στρατιωτικών μονάδων της περιοχής μας, ειδικά όσον αφορά την βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων της υπαίθρου και των ακριτικών περιοχών. Κατά καιρούς η προσφορά αυτή έχει εκφραστεί ποικιλοτρόπως και συνεχίζεται ακόμα στις μέρες μας, παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν σε υλικά και μέσα, λόγω της οικονομικής κρίσης. Τελευταίο τέτοιο παράδειγμα αλλά πολύ χαρακτηριστικό είναι η ενίσχυση (ζεύξη) γέφυρας τύπου «Μπέλεϋ» (φωτό) επί του ποταμού Καλαμά στην Πλακωτή της Θεσπρωτίας από το 708 Τάγμα Μηχανικού της 8ης Μεραρχίας. Έργο αναγκαίο προκειμένου οι κάτοικοι της περιοχής να διασχίζουν την γέφυρα, μήκους 45 μ., χωρίς να νιώθουν ότι κινδυνεύουν, αφού λόγω παλαιότητας είχε καταστεί επισφαλής. Οι εργασίες ενίσχυσης της γέφυρας «Μπέλεϋ» ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου και ολοκληρώθηκαν πριν λίγες μόλις ημέρες.
Ο Φωκίων Καψάλης

Ενδεικτικά για την σημαντική αυτή κοινωνική προσφορά του 708 Τάγματος Μηχανικού είναι τα όσα αναφέρει ο Φωκίων Καψάλης, στο κείμενό του που ακολουθεί: «Ευέλικτο, άμεσο, ταχυενεργό και προπαντός με καλοεκπαιδευμένο και πρόθυμο προσωπικό το 708 Τ.ΜΧ. της 8ης Μεραρχίας Πεζικού, μονάδα, όπως εξάλλου όλος ο στρατός μας, με αυξημένη συναίσθηση κι επίγνωση του καθήκοντος, προσέθεσε στο ήδη πλούσιο ενεργητικό του μία ακόμη σελίδα των ευεργετικών του δραστηριοτήτων, στήνοντας προς τούτο, και παρ’ όλες τις βασικές ελλείψεις, λόγω της οικονομικής μας κρίσεως, σε υλικά και μέσα, ένα ακόμη έργο, συμβάλλοντας σημαντικά με τούτο στη διακίνηση κατοίκων και προϊόντων. Πρόκειται για την ενίσχυση γεφύρας «Μπέλεϋ» διπλής - διπλής ποταμού Καλαμά, περιοχής Μπολιάνας (Πλακωτή Θεσπρωτίας, μήκος 45 μ.), επί του επαρχιακού οδικού δικτύου Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας, που είχε καταστεί λόγω παλαιότητος, και των αυξημένων σήμερα αναγκών, αδύνατη κι επικίνδυνη. Η διαδικασία ενισχύσεως (ζεύξεως) άρχισε αρχάς Ιουνίου και επερατώθη σε χρόνο ρεκόρ, λόγω της αμεσότητάς της, στις 25-6-2012. Για την εργασία του αυτή το Τάγμα απέσπασε τα ευμενή σχόλια των κατοίκων, που εξυπηρετούνται άμεσα, όσο και των αυτοδιοικητικών αρχών της περιοχής. Το τάγμα διοικητικά υπάγεται στην Δ. ΜΧ της 8ης Μεραρχίας με διοικητή τον Αν/χη Αθανάσιο Τσόγκα, Δ/κτής Τάγματος και Υποδ/κτής είναι οι Αν/χης Σπυρίδων Διαμάντης και Τ/χης Ανδρέας Κίτσιος που ήταν, εκτός απ’ τα πολλά στελέχη και οι συντελεστές της άρτιας αυτής κατασκευής. Έτσι ο στρατός μας, για μια άλλη φορά, στάθηκε πανάξιος αρωγός και συνεπής προς τις υπηρεσιακές και κοινωνικές του υποχρεώσεις».
 


 
Από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και με τη συνδρομή του 708 Τάγματος Μηχανικού της VIIIης Mεραρχίας Πεζικού ολοκληρώθηκε το έργο της αποξήλωσης της γέφυρας (μπέλευ) Γλυκής στον ποταμό Αχέροντα και της επισκευής της γέφυρας (μπέλευ) στην περιοχή Μπολιάνα.Οι δαπάνες του έργου – το οποίο μετά τη δημοπράτησή του ανέλαβε ο ΕΔΕ Λάμπρου Γεώργιος – ανήλθαν σε 47.500 ευρώ, που καλύφθηκαν από πόρους της Π.Ε. Θεσπρωτίας, ικανοποιώντας έτσι χρόνια αιτήματα πολιτών.Η μελέτη που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Θεσπρωτίας περιελάμβανε:
α) Την αποξήλωση και απομάκρυνση της στρατιωτικής γέφυρας (Μπέλεϋ) στον ποταμό Αχέροντα στην Γλυκή (Δήμου Σουλίου). Τούτο δε, γιατί σε πλημμυρικά φαινόμενα η συγκεκριμένη γέφυρα λειτουργούσε σαν φράγμα συγκρατώντας φερτά υλικά, (κορμούς δέντρων κλπ) με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει την εκτόνωση του φαινομένου και να πλημμυρίζει η περιοχή πριν την συγκεκριμένη γέφυρα.
β) Την επισκευή της στρατιωτικής γέφυρας (Μπέλεϋ) στην περιοχή Μπολιάνα όπου συνδέεται ο Δήμος Φιλιατών με τον Δήμο Σουλίου. Τούτο δε, διότι η γέφυρα αυτή είχε χρόνια να συντηρηθεί και ο φέρων οργανισμός και το πάτωμα είχαν υποστεί μεγάλες φθορές που δημιουργούσαν κινδύνους στους διερχόμενους.
Η σχετική σύμβαση, μεταξύ Αντιπεριφερειάρχη και Αναδόχου υπεγράφη στις 2-5-2012.Για την επίλυση του προβλήματος, που αφορούσε τις προσθήκες πλαισίων από τη γέφυρα Γλυκής στη γέφυρα Μπολιάνας, ζητήθηκε η συνδρομή της VIIIης Μεραρχίας, από την πλευρά της οποίας υπήρξε άμεση ανταπόκριση και με την συμμετοχή στελεχών του 708 ΤΜΧ, το οποίο διέθετε και απαραίτητα εξειδικευμένα εργαλεία, ολοκληρώθηκε το έργο με τον καλύτερο τρόπο.Η μόνη εκκρεμότητα που παραμένει πλέον είναι η αποκατάσταση του πατώματος της γέφυρας, για το οποίο έχει συμφωνηθεί η εξ’ ημισείας κάλυψη της δαπάνης μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και του Δήμου Σουλίου.Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης απέστειλε σχετική ευχαριστήρια επιστολή προς το Γ.Ε.Σ και την VIIIη Μεραρχία για την ουσιαστική συμβολή τους στην ολοκλήρωση του έργου. Σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής :
«Θέλω για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω δημόσια όλους όσους βοήθησαν στην ολοκλήρωση του έργου αυτού. Ιδιαίτερη μνεία οφείλω να κάνω στην βοήθεια των αξιωματικών και οπλιτών του 708 ΤΜΧ των οποίων η τεχνογνωσία και ο εξειδικευμένος εξοπλισμός που διαθέτουν συνετέλεσε στην ολοκλήρωση της προσπάθειας. Όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι στη διάθεση των πολιτών προς επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν ή προκύπτουν ειδικότερα την δύσκολη αυτή εποχή που περνάμε».