Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Το έγκλημα συνεχίζεται : Στην Πέρδικα ο Σταθμός Συμπίεσης Φυσικού Αερίου!

 
H ΔΕΠΑ και οι πολυεθνικές της ενέργειας επιμένουν «στον τόπο του εγκλήματος» : Στην Πέρδικα ο Σταθμός Συμπίεσης του Φυσικού αερίου.
«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν».
Στα μέσα Νοέμβρη, με τη νέα κυβέρνηση, κατατέθηκε από τη ΔΕΠΑ στο Υπουργείο με το βαρύγδουπο τίτλο (Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής), η μελέτη για την διέλευση του Ιταλο-Ελληνο-Τουρκικού (ΙGΤ) αγωγού φυσικού αερίου και την εγκατάσταση του Σταθμού Συμπίεσης. Μια μελέτη που θα εξέταζε υποτίθεται εναλλακτικές θέσεις, μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων της Πέρδικας κύρια, αλλά και φορέων του Ν. Θεσπρωτίας.
Και ω του θαύματος !
Οι πέντε εναλλακτικές θέσεις βρίσκονται πάλι στα παράλια της Πέρδικας: Σταυρολιμιώνας-αρχική θέση ανάμεσα Καραβοστάσι και Αρίλα, Σοφάς, δεύτερη αρχική επιλογή, Σταμπόνι-μεταξύ Σοφά και Αγίας Παρασκευής, Ομπρέλλα Ι, νότια της παραλίας «Πράπα Μάλι» και Ομπρέλλα ΙΙ, στα διοικητικά όρια του Δήμου Πάργας με την Πέρδικα).
Η επιστήμη φαίνεται ότι σήκωσε τα χέρια και δεν μπορεί να βρεί άλλες λύσεις! Αποδεικνύεται πανηγυρικά τελικά ότι η χωροθέτηση του έργου έγινε με πολιτικές αποφάσεις και με βασικό κριτήριο το μικρότερο κόστος και το μεγαλύτερο κέρδος για το κονσόρτσιουμ πολυεθνικών της ενέργειας και τραπεζών που βρίσκονται πίσω από το έργο και οι μελέτες-όπως στην περίπτωση του Καλαμά και του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου-απετέλεσαν το «φύλλο συκής» για τη νομιμοποίηση προειλημμένων αποφάσεων.
Εν τω μεταξύ πιέσεις ασκεί και η ΕΕ, χαρακτηρίζοντας το έργο, ως έργο προτεραιότητας. Επιβεβαιώνεται τελικά ότι πίσω από τα σχέδια αυτά βρίσκονται τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών της ενέργειας, που υποτάσσονται στις οδηγίες της EE για πλήρη ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα, που εμπλέκουν τη χώρα μας σε ανταγωνισμούς. Η διέλευση του αγωγού από τη χώρα μας θα αποτελέσει το προγεφύρωμα για τον πλήρη έλεγχο του ενεργειακού τομέα από τις πολυεθνικές της ενέργειας και για τα κερδοσκοπικά παιγνίδια τους σε βάρος των λαών, χωρίς να υπάρχουν τελικά οφέλη για το λαό και τη περιοχή, παρά τα όψιμα και εκ του πονηρού προς ιθαγενείς καθρεπτάκια της ΔΕΠΑ.
Mετά την κατασκευή ενός Διανομαρχιακού XYTA στην καρδιά της μεγαλύτερης κτηνοτροφικής περιοχής στο Kαρβουνάρι Παραμυθιάς, τη συνεχή υποβάθμιση του Kαλαμά, η εγκατάσταση Σταθμού Συμπίεσης Φυσικού Aερίου στην καταπράσινη παραλιακή ζώνη Πέρδικας-Συβότων, θα προκαλέσει την οικονομική καταστροφή της περιοχής, θα δώσει τη χαριστική βολή στη συνολική υποβάθμιση της Θεσπρωτίας, αφού θα πλήξει καίρια και ανεπανόρθωτα την τουριστική ανάπτυξη και τη γεωργική παραγωγή, που έχει ήδη δεχτεί τα αλλεπάλληλα χτυπήματα της αντιαγροτικής πολιτικής της KAΠ και όλων των κυβερνήσεων. Ο προσχηματικές μελέτες δεν πρέπει και δεν μπορούν να ξεγελάσουν τους κατοίκους, που με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις έχουν ήδη στείλει ηχηρά μηνύματα στην κυβέρνηση, τη ΔEΠA και στους ντόπιους κρυφούς υποστηριχτές, πως «ΔEN ΘA ΠEPAΣEI» το αντιλαϊκό σχέδιό τους και θα συναντήσουν ισχυρή τη λαϊκή αντίσταση.
Από τώρα πρέπει να προετοιμάζομαστε, γιατί παρά τις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις και τις «ήξεις αφίξεις» διατυπώσεις και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ, θεωρεί το έργο «εθνικής σημασίας» και είναι όλοι τους ταγμένοι στο πλευρό της ΕΕ, της ΔΕΠΑ και μονοπωλίων της ενέργειας.
Ο αγώνας προβλέπεται δύσκολος, ο αντίπαλος φαντάζει ισχυρός, μπορεί όμως να αποδειχτεί «χάρτινος τίγρης». Αν ισχυροποιήσουμε το εσωτερικό μέτωπο, αν απομονώσουμε της 5η φάλαγγα που θα χρησιμοποιήσουν, αν ανοίξουμε τον αγώνα σε όλη τη Θεσπρωτία, αν εκφράσουμε όλοι την αλληλεγγύη μας, με τον ενωτικό, δυναμικό και παρατεταμένο αγώνα μας μπορούμε να τους σταματήσουμε.
• Όχι στην εγκατάσταση του εργοστασίου φυσικού αερίου στην Πέρδικα
• Όχι άλλη υποβάθμιση της Θεσπρωτίας. • Ο αγώνας των κατοίκων της Πέρδικας είναι υπόθεση όλων μας.
• Αλληλεγγύη στον αγώνα τους
• Κάτω η κυβερνητική πολιτική της ανεργίας, της φτώχιας, της εγκατάλειψης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Θεσπρωτία της αντίστασης και του αγώνα

http://perdika-thesprotias.blogspot.cομ/





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Πέρδικα 23/12/09
Με αφορμή την ενέργεια της ΔΕΠΑ να καταθέσει την νέα Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και τα αντίστοιχα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στον τοπικό Τύπο , η Κίνηση Πολιτών Δήμου Συβότων και Κοινότητας Πέρδικας επισημαίνει τα εξής:
1. Η Κίνηση Πολιτών με σαφή και καθαρό τρόπο έχει κάνει γνωστό προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η διέλευση των Αγωγών Φυσικού Αερίου και των εγκαταστάσεων στα Διοικητικά όρια του Δήμου Συβότων και της Κοινότητας Πέρδικας δεν είναι συμβατή με το χαρακτήρα της περιοχής, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και θα βρεθεί απέναντι και αποφασιστικά σε αυτήν την προοπτική και την αδιάλλακτη στάση της ΔΕΠΑ. 2. Το Δημοψήφισμα της 10ης Αυγούστου 2008 και το συντριπτικό ΟΧΙ των κατοίκων της Πέρδικας αποτελεί για την Κίνηση τον οδηγό των ενεργειών και της αποφασιστικής εναντίωσης στις ενέργειες της ΔΕΠΑ που ουσιαστικά υποτιμούν τους αγώνες και τη θέληση των πολιτών της περιοχής. 3. Μπορεί επιθυμία πολλών να είναι να μπει η Κίνηση Πολιτών στο περιθώριο από το μεγάλο πρόβλημα των αγωγών Φυσικού Αερίου αλλά θα μείνει επιθυμία. Ο αγώνας συνεχίζεται αταλάντευτος και ασυμβίβαστος. 4. Η Κίνηση Πολιτών προσεκτικά και με πλήρη γνώση του μεγάλου προβλήματος θα οργανώσει τις ενέργειές της με πρώτη την συνάντηση που έχει τις επόμενες ημέρες με τον Βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Χρ. Κατσούρα και υπενθυμίζει ότι οι δεσμεύσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πριν από τις εκλογές δεν έχουν ξεχαστεί και αναμένουμε την υλοποίηση τους στην πράξη. ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ , ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.
e-igoumenitsa.gr




28/12/09
Ανοίγει και πάλι το ζήτημα διέλευσης του Φυσικού Αερίου Πέρδικας
Ένα ακόμη «καυτό» ζήτημα επανέρχεται στην επικαιρότητα και θα κληθεί πλέον να αντιμετωπίσει η νέα Κυβέρνηση, έχοντας απέναντί της, όχι μόνο τις αντιρρήσεις πολιτών, αλλά και προηγούμενες υποσχέσεις στελεχών της. Πρόκειται για τη διέλευση του Αγωγού Φυσικού Αερίου από την περιοχή Πέρδικας. Η ΔΕΠΑ, κατέθεσε νέα προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Κίνησης Πολιτών Δήμου Συβότων και Κοινότητας Πέρδικας.Σε ανακοίνωσή της επαναλαμβάνει τις θέσεις της και χαρακτηρίζει αδιάλλακτη τη στάση της ΔΕΠΑ, υπενθυμίζοντας ότι το δημοψήφισμα της 10ης Αυγούστου 2008 και το «ΟΧΙ» των κατοίκων, θα αποτελέσει τον οδηγό των ενεργειών και της «αποφασιστικής εναντίωσης» στις ενέργειες της ΔΕΠΑ.Καταλήγοντας αναφέρει ότι η Κίνηση θα έχει συνάντηση με τον βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Χρήστο Κατσούρα, ενώ υπενθυμίζει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες και αναμένει να γίνουν πράξη.
e-igumenitsa.gr