Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Ανοίγει τις πύλες του την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Ανοίγει τις πύλες του το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας
Την Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι ανοίγει τις πύλες του το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της ΛΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.
Η Θεσπρωτία έχει να επιδείξει πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν, όπως διαπιστώνεται από τα πολυάριθμα ευρήματα που προέρχονται από τις σωστικές ανασκαφικές έρευνες δεκαετιών και την πρόσφατη ανάδειξη 5 αρχαιολογικών χώρων σε ολόκληρο το Νομό.
Οι αρχαιολογικοί-ιστορικοί αυτοί θησαυροί στεγάζονται πλέον στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, η ίδρυση του οποίου αποτελούσε όνειρο γενεών της τοπικής κοινωνίας και είναι αποτέλεσμα και καρπός μακροχρόνιων και επίπονων προσπαθειών πολλών ανθρώπων.
5 θεματικές ενότητες
Το πρόγραμμα της έκθεσης του Μουσείου διαρθρώνεται σε πέντε βασικές εκθεσιακές – θεματικές ενότητες:
o Αρχαιολογική-Ιστορική αναδρομή
o Οικισμοί των Ιστορικών χρόνων
o Ιδιωτικός Βίος
o Ταφικά έθιμα Χρονολογικά,
τα εκθέματα καλύπτουν όλες τις αρχαιολογικές-ιστορικές περιόδους από τη Μέση Παλαιολιθική εποχή (100.000 π.Χ.) ως τους Μεταβυζαντινούς χρόνους (17ος μ.Χ. αι.). Αντιπροσωπεύουν πλήθος κατηγοριών, όπως για παράδειγμα κεραμική, αρχιτεκτονικά μέλη, κοσμήματα, εργαλεία, νομίσματα, υαλουργία κ.λ.π.
Τα εκθέματα στις προθήκες του Μουσείου, οργανωμένα σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης μουσειολογίας και με τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών (βίντεο, οθόνες αφής κ.λ.π.), ζωντανεύουν στα μάτια του θεατή με τη βοήθεια πλούσιου πληροφοριακού και εποπτικού υλικού (κείμενα, υπομνηματισμός, χάρτες, σχέδια, εικόνες, διαγράμματα και αναπαραστάσεις αρχαίων αντικειμένων) και σκοπεύουν στην καλύτερη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό. Επιπλέον, για τους μαθητές θα λειτουργούν οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Η Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας προτρέπει τον επισκέπτη να ανακαλύψει και να γνωρίσει σε βάθος το πλούσιο αρχαιολογικό παρελθόν της Θεσπρωτίας και μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία δικτύου διαδρομών- επισκέψεων στους αρχαιολογικούς χώρους Πύργου Ραγίου, Ελέας, Ντόλιανης, Δυμοκάστρου και των Γιτάνων, που μόλις αναδείξαμε και είναι πλέον οργανωμένοι, ελκυστικοί και επισκέψιμοι.
Επιπλέον, στόχος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας – σε συνδυασμό με την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων- είναι να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και μία ενεργή και δραστήρια περιφερειακή μονάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων, οργανώνοντας περιοδικές εκθέσεις, εκδόσεις, διαλέξεις και επιστημονικές συναντήσεις και να προσφέρει έτσι ένα δίαυλο επικοινωνίας και μια νέα πνοή στην ανάδειξη της πλούσιας αρχαιολογικής – πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και στην τουριστική ανάπτυξη του Ν. Θεσπρωτίας.
Το Μουσείο θα έχει τις πόρτες του ανοικτές με δωρεάν είσοδο τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του κατά το 2010, ενώ στον όροφο υπάρχει πρόβλεψη για λειτουργία αναψυκτηρίου- καφέ.

Πηγή e-igoymenitsa.gr




Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009
Σκουπιδότοπος
Αυτή η γέφυρα αποτελεί την πύλη προς τη Γκούμανη ή την πόλη της Τιτάνης, της Γιτάνης και προσφάτως των Γιτάνων! Τα σκουπίδια αφού μαζευτούν από όλη την επαρχία Φιλιατών στο λάκκο έξω από το Φιλιάτι ξαποστέλνονται στον Καλπακιώτικο μέσα από την διπλανή χαράδρα και από τον Καλαμά περνάνε στη θάλασσα! Μια παγκόσμια πατέντα ανακύκλωσης!
Ερώτηση: Επειδή κάποτε ο αρχαιολογικός χώρος (ύστερα από τις προσπάθειες των απολυμένων αρχαιολόγων) θα ανοίξει στο κοινό από αυτή την "πύλη" θα περάσουν οι επισκέπτες;
Πρόταση: Μήπως οι "επίσημοι" θα πρέπει να περάσουν μέσα από το ποτάμι για να ...αναβαπτιστούν;
http://labastia.blogspot.com/