Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ

 
ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ
Ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η πόλη και οι κάτοικοι των Ιωαννίνων έχουν και μνήμη και κρίση και στέκονται απέναντι σε όσους επιβουλεύονται την ιστορία της, έστειλαν δεκάδες Γιαννιώτες που συμμετείχαν στην δημιουργία της αλυσίδας περιφρούρησης γύρω από το Εβραϊκό νεκροταφείο.
Η δράση της Πρωτοβουλίας Πολιτών που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες κινητοποιώντας κατοίκους και φορείς της πόλης ενάντια στο ιστορικό των βανδαλισμών στο Εβραϊκό νεκροταφείο, ολοκληρώθηκε χθες με δύο εκδηλώσεις, η πρώτη εκ των οποίων έγινε μπροστά στο νεκροταφείο. Εκεί δεκάδες πολίτες έστειλαν το δικό τους μήνυμα και ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση της Πρωτοβουλίας δημιουργώντας μία αλυσίδα περιφρούρησης.
Ακολούθησε το βράδυ στην ΕΗΜ η εκδήλωση λόγου με ομιλίες συγγραφέων και πανεπιστημιακών, σχετικά με την Ρωμανιώτικη Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων.
(Η Ρωμανιώτικη Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων αποτελείται από εβραίους που ήταν στην Ελλάδα προ Χριστού, μόλις κατακτήθηκε το Ισραήλ από τους Ρωμαίους. Εν αντιθέσι με την Σεφαραδίτικη Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης, που αποτελούσε το 80% των εβραίων της Ελλάδας, η οποία ήρθε στη Θεσσαλονίκη τον 15ο αιώνα μ.χ. από την Ισπανία μετά την εκδίωξη τους από εκεί).
Στην εκδήλωση που έγινε το μεσημέρι εκτός από τους δεκάδες πολίτες το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Νομάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο αντινομάρχης Π. Κολόκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μ. Ελισάφ, Στ. Ζούμπας, Δ. Θεμελής, Ντ. Σιάκαρης, ο νομαρχιακός σύμβουλος Χρ. Μαντάς, ο γραμματέας της Ν.Ε του Συνασπισμού Κ. Βενέτης, ο πρώην δήμαρχος Αλ. Σόφης και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι φορέων και πανεπιστημιακοί.
Στη σύντομη τοποθέτησή του ο Χρήστος Γρίβας εκ των πρωταγωνιστών της ιδέας για την συγκρότηση της Πρωτοβουλίας Πολιτών επανέλαβε ότι η πόλη αποδεικνύει ότι μπορεί και θέλει να περιφρουρήσει την ιστορία της.
«Τα Γιάννινα ήταν πάντα μία πολυπολιτισμική κοινωνία, που σέβονται τις θρησκείες, ανεξάρτητα από κόμματα, ιδεολογίες και φιλοσοφίες. Στέλνουν ένα μήνυμα περιφρούρησης της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης και στους Ρωμανιώτες εβραίους, ότι η πόλη τους θεωρεί αναπόσπαστο μέρος της και πως όσα συνέβησαν θα αποτελέσουν μακρινό παρελθόν».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής κοινότητας των Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ εξέφρασε τις ευχαριστίες της κοινότητας προς τους διοργανωτές και τους πολίτες που συμμετείχαν.
«Εκδηλώσεις όπως η σημερινή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους νοσταλγούς του φασισμού, του ρατσισμού και του αντισιμιτισμού επιδιώκουν να γυρίσουν την πόλη αιώνες πίσω. Η Ισραηλιτική κοινότητα που προσπαθεί με τα λίγα μέσα που έχει να συντηρήσει τη μνήμη απέναντι στη λήθη εκφράζει την ευγνωμοσύνη της σε όσους της συμπαραστάθηκαν στις δύσκολες αυτές ώρες».
Σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Ανατολής Ι. Εμμανουηλίδης χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη βεβήλωση του νεκροταφείου από ανθρώπους που δε σέβονται την ιστορία του τόπου μας και δηλώνει συμπαραστάτης των πολιτών στον αγώνα που δίνουν για την προάσπιση του Εβραϊκού νεκροταφείου.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
http://epirusgate.blogspot.com