Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Γιορτάστηκε η πρώτη ελληνική νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Γιορτάστηκε η πρώτη ελληνική νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η πρώτη νίκη των ελληνικών στρατευμάτων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τιμήθηκε την Κυριακή για πρώτη φορά, στο ύψωμα του Σώσινου στον Παρακάλαμο του Δήμου Άνω Καλαμά, του Νομού Ιωαννίνων, όπου βρίσκεται και η ομώνυμη Μονή.
Στο ύψωμα αυτό είχε εγκατασταθεί προκεχωρημένο παρατηρητήριο, επικεφαλής του οποίου ήταν ο υπολοχαγός Ευρυσθένης Στεφ. Τζιάλλας. Από το παρατηρητήριο αυτό δόθηκαν οι συντεταγμένες στον αείμνηστο ταγματάρχη Κωστάκη, ο οποίος από διπλανό πολυβολείο σημάδεψε και έστειλε βολή πυροβολικού μέσα στο καζάνι από το οποίο εκείνη τη στιγμή έπαιρναν το φαγητό τους οι Ιταλοί στρατιώτες στη θέση «Καλά νερά» Σιταριάς.
Οι εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από την κόρη του Ευρυσθένη Τζιάλλα, Ελευθερία Τζιάλλα – Μάντζιου, με τη συνδρομή του Δήμου Άνω Καλαμά και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, περιλάμβαναν Θεία Λειτουργία, Επιμνημόσυνη Δέηση, αποκαλυπτήρια και απόδοση τιμών.

Το παρών τους έδωσαν συγγενείς και απόγονοι των στρατιωτών που μεγαλούργησαν στην περιοχή, ο νομάρχης κ. Αλέκος Καχριμάνης, ο βουλευτής κ. Μ. Παντούλας, οι δήμαρχοι Άνω Καλαμά, Κεντρικού Ζαγορίου και Ζίτσας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων, εκπρόσωποι της 8ης Μεραρχίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστασιακών οργανώσεων και πολλοί προσκυνητές από τη γύρω περιοχή. Συγκινητική ήταν η απόδοση τιμής από την κ. Ελευθερία Τζιάλλα – Μάντζιου, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή σλάιτς από τα ορύγματα και τα πολυβολεία της περιοχής και δεξίωση στους χώρους της ανακαινισμένης Μονής.
filiati.blogspot