Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Φιλιάτι. Ημέρα Μνήμης 28/10/1940

Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940 ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 23 Απριλίου 1941. Επίσημη έναρξη του Πολέμου θεωρείται η «επίδοση του τελεσιγράφου», ενώ μετά τις 6 Απριλίου 1941, με την επέμβαση των Γερμανών, συνεχίστηκε ως ελληνοιταλικογερμανικός πόλεμος.
Κατάθεση στεφάνων έγινε στις 27/10/2009 ώρα 10,30π.μ. , από φορείς της τοπικής κοινωνίας της πόλης των Φιλιατών στο μνημείο Ηρώων απέναντι του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ.
Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων των Φιλιατών, όταν έφτασε ο ελληνικός στρατός, για να απελευθερώσει το Φιλιάτι από τους Ιταλούς, το ελληνικό πυροβολικό άρχισε να βομβαρδίζει τα ιταλικά στρατεύματα στο Φιλιάτι, από το βουνό της Ντούλκας, απέναντι από το χωριό της Σίδερης. Οι Ιταλοί στο Φιλιάτι είχαν κατασκηνώσει στο μέρος πίσω από τον παλιό σινεμά του Δάλλα. Είχαν ανάψει φωτιά, και έβραζαν χελώνες, οι οποίες αποτελούσαν για τους Ιταλούς καταπληκτικό έδεσμα. Η πρώτη βολή του πυροβολικού έσκασε δίπλα στο καζάνι που έβραζαν τις χελώνες, σκοτώνοντας όσους Ιταλούς ήταν εκεί γύρω.