Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

XIONIA TON ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ-ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ

Τα χιόνια δημιούργησαν προβλήματα στη Σκάλα Παραμυθιάς και τη Μουργκάνα

Έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν τον Δεκέμβριο και το Νομό Θεσπρωτίας
Η τελευταία έντονη χιονόπτωση σε αρκετές ορεινές περιοχές του Νομού, όπως στη Σκάλα Παραμυθιάς και στην περιοχή της Μουργκάνας, είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο δρόμων και τη δυσκολία πρόσβασης σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της περιοχής.
Ο μηχανισμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τέθηκε σε λειτουργία άμεσα και μαζί με ιδιώτες τα μηχανήματα της Νομαρχίας καθώς και η βοήθεια των ιδιωτών αποκατέστησαν την ομαλότητα της κυκλοφορίας.
Η Παραμυθιά, είναι μία από τις τρείς σημαντικότερες πόλεις της Θεσπρωτίας, μαζί με τις Φιλιάτες και το Μαργαρίτι, στην πορεία του χρόνου. Ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα, όταν Σλάβοι έκαψαν την αρχαία ελληνική πόλη Φωτική, που ήταν δίπλα απο την Παραμυθιά. Οι κάτοικοι της Φωτικής ίδρυσαν την Παραμυθιά, που το ονομά της σημαίνει παρηγοριά.
Στην τουρκοκρατία, η Παραμυθιά παρέμεινε μια χριστιανική πόλη, παρότι διευθυνόταν από μπέηδες, εν αντιθέσει με τις Φιλιάτες που καταστράφηκαν για να αποικισθούν από Αλβανούς, και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να αυτοεξοριστούν στα χωριά της Μουργκάνας, και το Μαργαρίτη που οι βυζαντινοί κεφαλάδες προυχοντές του, αλλαξοπίστησαν, για να σώσουν τα κτήματα και τις περιουσίες τους, και έγιναν οι πιο σκληροί δυνάστες τούρκοι της περιοχής. Τούρκους στην Θεσπρωτία, αποκαλούν τους μουσουλμάνους, οι οποίοι είναι κατά βάση Αλβανοί, γιατί οι Τούρκοι σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, δεν εγκαταστάθηκαν ποτέ στην περιοχή, παρά μόνο για να την καταλάβουν, και άφησαν την εξουσία στους Αλβανούς, που ήταν και αυτοί μουσουλμάνοι.