Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

αναδημ/υση

απο μια δεξιά ιστοσελίδα (δεν με προβάλουν, δε τους προβάλω)
Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2009
"Πόλεμος", για το μεροκάματο μεταξύ μεταναστών στην Θεσπρωτία
Ενώ οι λαθρομετανάστες, Κούρδοι, Πακιστανοί και άλλοι, έχουν κατακλείσει το λιμάνι και την πόλη της Ηγουμενίτσας και γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος, άτυπος «πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ των καινούργιων, που όλο και αυξάνουν, και των παλαιών μεταναστών, κυρίως Αλβανών και Ασιατών, στην Ήπειρο.
Οι παλαιοί μετανάστες κατηγορούν τους καινούργιους , ότι έριξαν το μεροκάματο από τα 40-55 ευρώ που ήταν κάτω και από 20 ευρώ! Κοινό πρόβλημα η αναδουλειά και τα μεροκάματα που πέφτουν… σαν τους δείκτες του χρηματιστηρίου.
Από χρόνια οι Ηπειρώτες εργάτες επέκριναν τους Αλβανούς και τους άλλους μετανάστες, γιατί είχαν κατεβάσει πολύ το μεροκάματο. Τώρα οι Αλβανοί και οι υπόλοιποι μετανάστες τα έχουν με τους νέους μετανάστες, γιατί με τη σειρά τους, τους θεωρούν υπεύθυνους για την ακόμη περισσότερο μείωση του μεροκάματου.
Ωστόσο το κοινό στοιχείο παλαιών και νέων μεταναστών αποτελεί η νομιμότητα. Αρκετοί παλαιοί και κυρίως οι νέοι μετανάστες δεν έχουν χαρτιά. Το αποτέλεσμα είναι να κάνουν οποιαδήποτε δουλειά με πολύ χαμηλό μεροκάματο, απλά και μόνο για να επιβιώσουν.
Η Ηγουμενίτσα αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει εντονότατο πρόβλημα με κύματα λαθρομεταναστών, που κατέφυγαν εκεί μετά την «σκούπα» που λειτούργησε στην Πάτρα. Κούρδοι και άλλοι λαθρομετανάστες προσπαθούν να φύγουν για το εξωτερικό. Έτσι το τελευταίο διάστημα συνελήφθησαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας 400 περίπου αλλοδαποί, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα και 35 περίπου διακινητές.