Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς


 

Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός στο Ανοιχτό Πανεπιστήνιο του Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς

O γνωστός καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας Πρωτοπρεσβύτερος Πατέρας Γεώργιος Μεταλληνός, που ο ίδιος με απλότητα ζητά να τον αποκαλούν Παπα-γιώργη, θα είναι ο επόμενος καλεσμένος του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς.
Ο Πατέρας Γεώργιος Μεταληνός, θα αναπτύξει το θέμα “Εισαγωγή στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή”, την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014 στις 7 το απόγευμα.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός είναι ομότιμος καθηγητής της θεολογίας και συγγραφέας πάνω από 40 θεολογικών βιβλίων. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940 και περάτωσε εκεί την εγκύκλιο παιδεία του (1958). Σπούδασε κλασσική φιλολογία (1964-1967) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου έλαβε τα πτυχία θεολογίας και Φιλολογίας. Μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, (1963-1965), διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας και το 1969 μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στην τότε Δυτική Γερμανία (Βόννη και Κολωνία), όπου έμεινε μέχρι το 1975. Ενδιάμεσα έκανε σπουδές και έρευνες αρχειακές στην Αγγλία. Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του κλήρου στη Γερμανία και έγινε διδάκτωρ Θεολογίας (Αθήνα) και Φιλοσοφίας – Ιστορίας (Κολωνία).
Από το 1984 καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών διδάσκοντας 'Ιστορία του Πνευματικού Βίου κατά την μεταβυζαντινή περίοδο', 'Ιστορία και Θεολογία της Λατρείας' και 'Βυζαντινή Ιστορία'. Διετέλεσε Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής από 1/9/2004 έως 31/8/2007, οπότε και αφυπηρέτησε, διατελών πλέον ως Ομότιμος Καθηγητής. Την ποιμαντική του δραστηριότητα αναπτύσσει στον πανεπιστημιακό Ναό του Αγίου Αντίπα στο χώρο της Οδοντιατρικής Σχολής.
Υπενθυμίσουμε πως η συμμετοχή στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς, είναι δωρεάν.