Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Για την διάσωση της Κυανής Ακτής της Πρέβεζας


Για την διάσωση της Κυανής Ακτής της Πρέβεζας
Η ανάπλαση της Κυανής Ακτής, ένα έργο περίπου 4 εκ ευρώ θα τσιμεντοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της ακτής και του πρασίνου, αδιαφορώντας για την καταστροφή του άλσους των ευκαλύπτων και δημιουργώντας άλλο ένα φαραωνικό έργο στην Πρέβεζα. Η ανάπλαση της Κυανής Ακτής είναι ένα ακόμα έργο που ξεκινά χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση για τον σχεδιασμό του και για τις ανάγκες που θα εξυπηρετήσει.
Όμως το κυρίαρχο στην ανάπλαση της Κυανής Ακτής δεν είναι μόνο η περιβαλλοντική και αισθητική καταστροφή που θα επιφέρει. Το έργο της ανάπλασης της Κυανής Ακτής δεν πρέπει να το δούμε μόνο ως «άλλο ένα έργο» που καταστρατηγεί τις διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού και αντί να προστατεύσει το φυσικό τοπίο, το υποβαθμίζει. Για να δούμε την πραγματική εικόνα, θα πρέπει να συνδέσουμε το έργο της ανάπλασης της Κυανής με το έργο του αλιευτικού καταφυγίου στον Παντοκράτορα, το έργο της ανάπλασης του Παντοκράτορα, και την σύνδεση των παραπάνω με το νέο λιμάνι της πόλης. Όλα τα παραπάνω, πέρα από την όμορη σύνδεσή τους που συνθέτει το παραλιακό μέτωπο της πόλης, έχουν ένα κοινό παρονομαστή: ότι έχουν σχεδιαστεί όχι για τις ανάγκες των πολιτών της Πρέβεζας, αλλά για τις ανάγκες κάποιων άλλων.
Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε την εικόνα του παραλιακού μετώπου της πόλης σε μερικά χρόνια, όταν θα έχουν τελειώσει όλα τα σχεδιασμένα έργα από το αλιευτικό καταφύγιο και την Κυανή Ακτή μέχρι το νέο λιμάνι: Το αλιευτικό καταφύγιο, μόνο αλιευτικό δεν θα είναι, καθώς με λίγες αλλαγές μπορεί να μετατραπεί σε μια ιδιωτική μαρίνα για γιοτ, όπως προβλέπεται να γίνει και ένα μεγάλο μέρος του νέου λιμανιού της πόλης. Από την άλλη, η Κυανή Ακτή με τα τσιμεντένια μονοπάτια των 2.200 μέτρων και τα 32 αποδυτήρια δημιουργεί τις υποδομές για την προσέλκυση χιλιάδων τουριστών. Όπως έχουμε δει να γίνεται σε αρκετές άλλες περιπτώσεις στην Ελλάδα, έτσι και στην περίπτωση της Κυανής Ακτής οι οργανωμένες υποδομές προσέλκυσης μαζικού τουρισμού, ενεργοποιούν ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες με την σειρά τους μπορούν στο όνομα της ανάπτυξης να αλλάξουν σε μια νύχτα τον πολεοδομικό κανονισμό και να χτίσουν πολυτελή ξενοδοχεία πέριξ της Κυανής Ακτής με αντάλλαγμα την αποκλειστική χρήση της ακτής για τους λουόμενους τουρίστες.
Στα παραπάνω μεγάλο ρόλο παίζουν οι επενδύσεις μέσω του ΕΣΠΑ, αφού ένα από τα κυριότερα κριτήρια των ενισχύσεων μέσω ΕΣΠΑ είναι η ανταποδοτικότητα των έργων. Για να υπάρχει ανταποδοτικότητα σε ένα έργο πρέπει να υπάρχει και ιδιώτης να το εκμεταλλεύεται! Ποιές λοιπόν ανάγκες έρχονται να καλύψουν οι φαραωνικές αναπλάσεις στην πόλη της Πρέβεζας και γιατί μέσα σε ένα διάστημα 4-5 χρόνων αλλάζει δραστικά όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης; Οι αναπλάσεις πολύ λίγο εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις ανάγκες των Πρεβεζάνων πολιτών και των μελλοντικών γενεών.
Οι αναπλάσεις του παραλιακού μετώπου της πόλης έχουν σχεδιαστεί από τα πάνω, με γνώμονα την προσέλκυση ιδιωτών και θα έχουν ως αποτέλεσμα το ξεπούλημα του δημόσιου χώρου της πόλης και δη του καλύτερου κομματιού της.
Οι αναπλάσεις εξυπηρετούν τα ιδιωτικά κεφάλαια μεγάλων εταιριών και την καπιταλιστική ανάπτυξη σε μια χώρα που ξεπουλά τους φυσικούς πόρους και ιδιωτικοποιεί λιμάνια και αεροδρόμια.
Έτσι δεν θα πρέπει να βλέπουμε μεμονωμένα τις εξελίξεις στην Κυανή Ακτή. Θα πρέπει να τις βλέπουμε σε άμεση σύνδεση με τις άλλες αναπλάσεις στην Πρέβεζα, αλλά και με τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του δημόσιου χώρου σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα (όπως στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, που αποτελεί για την Αθήνα ότι η Κυανή Ακτή για την Πρέβεζα!) Θα πρέπει να το συνδέσουμε με την επέλαση του κεφαλαίου στην Ελλάδα και την συμπόρευσή του με τα ευρωπαϊκά κονδύλια και την ΕΕ!
Ποιά θα πρέπει να είναι η απάντησή μας;
Οι Πρεβεζάνοι πολίτες πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην ντόπια άρχουσα τάξη που έχει κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό τέτοιων αναπλάσεων. Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές όχι μόνο δεν όρθωσαν ανάστημα, αλλά έσκυψαν το κεφάλι στις προσταγές του κεφαλαίου και της ΕΕ.
Οι αναπλάσεις θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών της Πρέβεζας και πρέπει να εξυπηρετούν τις ανάγκες για λειτουργικούς και αισθητικούς δημόσιους χώρους για την άθληση και τον ελεύθερο χρόνο, για την ανάπτυξη της πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας και για την αρμονική συνύπαρξη των πολιτών.