Αρκετά μολυσμένα τα νερά του Καλαμά
από αναδημ/ης 5:10μμ, Τρίτη 10 Μαρτίου 2009
Σε αναλύσεις σε εργαστήρια βρέθηκαν στον επιβαρημένο ποταμό φυτοφάρμακα, λιπάσματα και φάρμακα για ανθρώπους.
Οικολογικό έγκλημα στον ποταμό Καλαμά
Ενα οικολογικό έγκλημα διαρκείας συντελείται στον ποταμό Καλαμά της
Ηπείρου, όπου το ποτάμι που διασχίζει δέκα Δήμους, έχει μετατραπεί σε χωματερή λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων και οι ευθύνες έχουν γίνει «μπαλάκι» μεταξύ των αρμοδίων. Όλα τα αστικά και βιομηχανικά απόβλητα από την πόλη των Ιωαννίνων καταλήγουν μέσω του παραποτάμου στον Καλαμά καθιστώντας τον ως έναν απ τους πιο επικίνδυνους ποταμούς της Ελλάδας.Όπως είπε μιλώντας στον ALPHA ο Δήμαρχος Ευρυμενών Μιχάλης Κατσάνος "οι αναλύσεις που κάναμε στα εργαστήρια μας, καλούν να μην έρθει ο λαός σε επαφή με το νερό του Καλαμά, το οποίο είναι επικίνδυνο, καθώς έχει εστίες μόλυνσης σε όλο το μήκος του από φυτοφάρμακα, λιπάσματα, αλλά και από φάρμακα για ανθρώπους, που πιθανότατα προέρχονται από τα νοσοκομεία. Eπιβαρημένα είναι τα νερά σε όλο το μήκος του ποταμού στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Οι κάτοικοι στους Δήμους Άνω Καλαμά, Άνω Πωγωνίου, Ευρυμενών, Ζίτσας, Καλπακίου, Μολοσσών, Φιλιατών, Παραμυθιάς, Παραποτάμου και Σαγιάδας δεν πλησιάζουν το ποτάμι ούτε για ψάρεμα".
Το πρόβλημα δεν είναι άγνωστο, καθώς από το 2005 οι ελεγκτές περιβάλλοντος έχουν επιβάλει 173.000 ευρώ πρόστιμο σε 14 επιχειρήσεις, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο προχώρησαν σε νέες αυτοψίες και περιμένουν τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αλμπάνη «εκείνο το οποίο χρειάζεται, είναι μια επέκταση του βιολογικού καθαρισμού και ο έλεγχος όλων των πηγών ρύπανσης».
Όσο για τις ευθύνες, αυτές γίνονται «μπαλάκι» και κανείς δεν βάζει το χέρι στην τσέπη. Οι παραποτάμιοι Δήμοι περιμένουν βοήθεια απο την Νομαρχία, η οποία ρίχνει πρόστιμα στις βιομηχανίες και ζητάει απ την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης να επεκτείνει τον βιολογικό καθαρισμό και η τελευταία δηλώνει αδύναμη οικονομικά και ελπίζει σε Κρατική ενίσχυση.
από http://patras.indymedia.org/