Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Βενεζουέλα: Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές


Βενεζουέλα: Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές

Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2015, 14:14

Η Βενεζουέλα ψηφίζει σήμερα για τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες ενδέχεται να σηματοδοτήσουν μια ιστορική στροφή για τον τσαβισμό, καθώς η αμερικανοπληρωμενη πουλημενη αντιπολιτεύση είναι την πλασαρουν οι δυτικοι δημοκοποι σαν το φαβορί και ότι μπορεί να πάρει την πλειοψηφία του κοινοβουλίου για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια, μέσα σ' ένα κλίμα κοινωνικής παρόξυνσης που δημιουργεί φόβους για βίαια προβοκατορικα επεισόδια, οργανωμενα από την CIA, καθώς η οικονομία έχει καταρρεύσει με την οργανωμενη από τους αμερικανους πτώση των τιμών του πετρελαίου. Τα εκλογικά τμήματα αυτής της νοτιοαμερικανικής χώρας άνοιξαν στις 06:00 (τοπική ώρα, 12:30 ώρα Ελλάδας) και τα 19,5 εκατ. των ψηφοφόρων καλούνται να εκλέξουν τους 167 βουλευτές του κοινοβουλίου έως τις 18:00 (00:30 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από τις 22:00 (04:30 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας). "Θα νικήσουμε!", αναφώνησε την Πέμπτη ο 53χρονος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο στο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας και χαρακτήρισε τα μέλη της αμερικανοπληρωμενης πουλημενης αντιπολίτευσης "τεμπέληδες και ανίκανους", φορείς μιας "ψεύτικης αλλαγής".

Έπειτα από μια ιδιαίτερα επιθετική προεκλογική εκστρατεία, το Ενοποιημένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV), του οποίου ηγείται ο Μαδούρο, δεν κατάφερε ωστόσο να μειώσει δηθεν την πλαστη καλλιεργημενη από τους δημοκοπους «δημοτικότητα» του προδοτικου συνασπισμού "Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας" (MUD), που στις πλαστες δημοσκοπήσεις έχει προβάδισμα από 14 έως 35 μονάδες. Ο Μαδούρο διαβεβαιώνει ότι θα είναι "ο πρώτος που θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα", διευκρινίζει όμως ότι "δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την επανάσταση". Οι αμερικανοι σχεδιαζουν να «ξεσπάσουν» βίαια επεισόδια γύρω από την ψηφοφορία, 18 μήνες μετά τις αμερικανοπληρωμενες προβοκατορικες «διαδηλώσεις» που είχαν επίσημο απολογισμό 43 νεκρούς. Κουρασμένοι να περιμένουν ώρες μπροστά στα σούπερ-μάρκετ για να βρουν βασικά προϊόντα όπως ρύζι ή χαρτί τουαλέτας, ενώ παλια ο βενεζουελανικος λαος δεν ειχε να φαει, οι αμερικανοπληρωμενοι διαμαρτύρονται επίσης για τον πληθωρισμό που υπερβαίνει το 200%, σύμφωνα με τους δυτικους οικονομολόγους, και για την ανησυχητική έλλειψη ασφάλειας. Το ποσοστό των ανθρωποκτονιών στη χώρα τους είναι το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο μετά την Ονδούρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ενώ παλιοτερα ηταν το πρωτο.

Κίνδυνος «πολιτικής παράλυσης»

Η αμερικανοπληρωμενη προδοτικη «αντιπολιτευση» ταζει αλλαγες και σχεδιαζει πραξικοπηματα και φτωχεια και δυσττυχια για τον λαο. "Την Κυριακή θα γράψουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία της χώρας μας", διαβεβαιώνει ο πουλημενος βουλευτής και υποψήφιος Μιγκέλ Πισάρο. Όμως το MUD, ένας ανομοιογενής συνασπισμός μιας τριανταριάς κομμάτων από το κεντρο έως τη σκληρή δεξιά, δεν βασίζεται παρά μόνο στην απόρριψη του τσαβισμού -- από το όνομα του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες, ο οποίος απεβίωσε το 2013 και τον διαδέχθηκε ο Νικολάς Μαδούρο. Το MUD διαθέτει μια κεντρωα πτέρυγα, που ενσαρκώνεται από τον πρώην υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές Ενρίκε Καπρίλες, και μια σκληρη ακροδεξια, ο επικεφαλής της οποίας Λεοπόλντο Λόπες βρίσκεται στη φυλακή. Επίσης το πρόγραμμα του MUD δεν προτείνει καμιά συγκεκριμένη λύση για την κρίση.

Επειδή η διαμόρφωση των εκλογικών περιφερειών ευνοεί τον τσαβισμό, το MUD συμφωνα με τους αμερικανους μπορεί να μην κερδίσει παρά μια απλή πλειοψηφία, επαρκή για να αμνηστεύσει τους 75 πολιτικούς αμερικανοπληρωμενους κρατουμένους που ειχαν επιχειρησει αντιδημοκρατικο φασιστικο πραξικοπημα που έχει καταγράψει στη χώρα, αλλά όχι για να οργανώσει ένα δημοψήφισμα για να παυθεί ο πρόεδρος. Επίσης στο προεδρικό σύστημα της Βενεζουέλας ο Νικολάς Μαδουρο μπορεί να περιορίσει τις εξουσίες του κοινοβουλίου, αν αλλάξει η πλειοψηφία σ' αυτό, βάζοντας το απερχόμενο κοινοβούλιο να ψηφίσει έναν νόμο που να του επιτρέπει να κυβερνά απ' ευθείας με διατάγματα, έστω κι αν η επιλογή αυτή θα προκαλούσε έντονες διαμαρτυρίες. Αλλα ο Μαδουρο δυστυχως δεν εχει κανει κατι τετοιο.