Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Tα υδροηλεκτρικά και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας


ΤΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Επειδή γίνεται πολύς λόγος τώρα τελευταία για το υδροηλεκτρικό έργο στην Αβαρίτσα κι εγώ είμαι από αυτούς που αντιδρούν και κάποιοι νομίζουν ότι θέλω να γυρίσω τον κόσμο στην εποχή του λυχναριού, ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα:
Θα ήθελα όλη η ενέργεια που παράγεται στη χώρα μας, αλλά και σ' ολόκληρο τον πλανήτη, να προέρχεται από τη δύναμη του νερού του ήλιου και του ανεμου. Θα ήθελα να κλείσουν αύριο το πρωί τα πυρηνικά τέρατα και όσα χρησιμοποιούν πετρέλαιο και κάρβουνο. Ξέρω όμως ότι αυτό δεν θα γίνει, γιατί απλούστατα αφήνουν μεγάλο κέρδος!
Η υποκριτική στροφή προς την "πράσινη" ανάπτυξη, στόχο είχε να διευκολύνει την πώληση του παλιού πράσινου στοκ που είχε μαζευτεί στις χώρες του Βορρά ώστε να μπορέσουν να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες. Εμείς, παθητικά και χωρίς καμιά περιβαλλοντική ευαισθησία, απλώς αγοράζουμε για μια ακόμη φορά τα τεχνολογικά σκουπίδια των Κυρίων μας πετώντας τα κυριολεκτικά ως σκουπίδια στην ελληνική φύση, πάνω στις κορφές των βουνών μας, μέσα στα ποτάμια μας, στα χωράφια μας πάνω στα σπίτια μας. Κανείς δε σκέφτηκε πότε όλο αυτό το απέραντο σκουπιδαριό θα ξεπληρώσει το τεράστιο ενεργειακό κόστος που χρειάστηκε για την κατασκευή του, τη μεταφορά του, την εγκατάστασή του, αλλά και την απομάκρυνσή του όταν τελειώσει το πανηγύρι. Τότε θα μετρήσουμε το όφελος από την επένδυση, χωρίς να λάβουμε φυσικά υπόψιν τις ύπουλες επιδοτήσεις δολώματα που στην ουσία πάλι ο κοσμάκης τις πληρώνει. Τότε θα δούμε και το κοινωνικό όφελος από όλη αυτή την προσπάθεια.
Θα μειωθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ αφού θα παράγουμε άφθονο και φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο θα προέρχεται από διαχείριση φυσικού πλούτου που ανήκει σε όλους μας ή αντίθετα θα αυξηθεί για μια ακόμα φορά;
Τότε θα μετρήσουμε και το περιβαλλοντικό κόστος από τα ξεκοιλιασμένα βουνά μας, από τους χιλιάδες δρόμους που κατάντησαν ήδη χείμαρροι, κι από τα μολυσμένα ποτάμια μας που θυσιάσαμε στο βωμό της ανάπτυξης. Τότε που θα παραδώσουμε το τσιλιμπένι στα παιδιά μας, να δω με τί μούτρα θα τους εξηγήσουμε ότι καταστρέψαμε την περιουσία τους για λίγα ψωροχιλιάρικα!
Να δω πως θα τους πούμε ότι μπορούσαμε να κατασκευάσουμε μια Εγνατία στα μέρη μας κι ένα τεράστιο λιμάνι στη Γουμενίτσα, γιατί είχαμε κρουνούς πετρελαίου για να στρώσουμε τεράστιους δρόμους, να σιάσουμε τεράστιες γέφυρες, που θα τις διαβαίνουν τεράστιες νταλίκες και χιλιάδες αυτοκίνητα που θα ξοδεύουν ακόμα περισσότερο πετρέλαιο, που είπαμαν, το έχουμε άφθονο!!!
Να δω τί δικαιολογία θα βρούμε που δεν στρώσαμαν ούτε μια γραμμή τραίνου αντί για το εγνατιακό τέρας, ένα τραίνο που θα κουβαλούσε όλα τα προϊόντα και τους ανθρώπους από το λιμάνι ως τα πέρατα του κόσμου, χωρίς να ξοδεύει ούτε μια σταγόνα από πετρέλαιο, γιατί τα ποτάμια μας, θα μπορούσαν να μας δώσουν άφθονη ενέργεια που θα εξυπηρετούσε το σύνολο κι όχι τους λίγους τζάμπα μάγκες που μας κατσικώθηκαν από τα υπουργεία. (Το μόνο που θα μας σώσει, θα είναι η γραμμή τραίνου που ως γνωστόν υπάρχει στη γέφυρα στο Ρίο-Αντίρριο!!!)
Υπάρχουν λοιπόν εναλλακτικοί τρόποι ανάπτυξης! Με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ο παλιός καλός τρόπος έχει αποτύχει παταγωδώς! Μας το βεβαιώνουν οι χιλιάδες άνεργοι και η καταλήστευση του φυσικού πλούτου.
Ανάπτυξη ναι, θέσεις εργασίας ναι, αλλά για το κοινωνικό σύνολο κι όχι για τους αετονύχηδες!
Το δικό μας πιάτο το γλύψαμαν, τώρα τρώμε από τον αναφακά των παιδιών μας!
http://labastia.blogspot.gr/